UTAZÁS

Japán varázslatos onsen fürdői

Szerző:
Szabó Anna
Az onsen japán specialitás: forró vulkanikus gyógyfürdő a természet lágy ölén. Ezek a misztikus légkörű és sejtelmesen gőzölgő fürdők egyediek a világon. Számos fajtája létezik, de mindegyik látványa magával ragadó.

 

Japán legnagyobb kincseinek egyike az onsenkultúra, ami a japán emberek hétköznapjainak mind a mai napig szerves része. Sőt! Terjed az onsenmánia. Vannak, akik hetente többször is ellátogatnak kedvenc hőforrásukhoz feltöltődni, de olyanok is akadnak, akik nem tudnak betelni a csodafürdőkkel, és egy akár nap több onsent is felkeresnek egymás után. A vulkanikus területen fekvő országban legalább húszezer helyen, minden zegben-zugban, elsősorban a természetben, sokszor lélegzetelállító környezetben találhatók ezek az ásványi anyagban gazdag gyógyvizes termálfürdők.

Japánban a fürdőzés az idők folyamán művészetté nemesült, saját etikettel. A fürdőzőnek előzőleg szappannal alaposan le kell mosakodni a fürdő előterében, majd már tisztán léphet be a közös medencébe, ahol hosszabb időt lehet tölteni. A medence vize a természetes hőforrás lévén kb. 45°C-os. A fürdőzők meztelenül ülnek be a medencékbe és relaxálnak, beszélgetnek, vagy csak a lenyűgöző tájat szemlélik pihenésképpen.


Csodálatos panoráma

A Maguse onsen a Japán Alpok hegyláncai között fekszik, és az egyik legnépszerűbb fürdőhely a turisták körében is. Már maga a panoráma is lélegzetelállító, és ha ez még egy forró vizes medencéből szemlélhetjük, talán megértjük, miért imádják annyira a japánok a kikapcsolódásnak ezt a különös módját, és bepillanthatunk abba, hogy mit is jelent az onsenkultúra.
Az onsenek a kellemes kikapcsolódás mellett gyógyhatásukról is híresek. A forró termálfürdő rendkívül jól oldja a feszültséget, jó hatást gyakorol a reumatikus panaszokra, mérsékli az izületi és hátfájás okozta panaszokat, stabilizálja az idegrendszer működését, javítja a vérkeringést, javítja a bőr rugalmasságát. A bőrt tisztítja és simává varázsolja. Felmelegíti és kiizzasztja a testet, így megfelelő méregtelenítő hatást biztosít.


Varázslatos kőmedence az erdő közepén


Folyóvízben is fürdőzhetünk a Norikura kőmedencéjében, mely a 3026m magas Norikura hegycsúcson, egy erdő közepén található.


A fürdők kialakításánál mindig ügyelnek arra, hogy a remekmű ne zavarja meg a természet harmóniáját, sőt, ha lehet, a természetbe olvadjon a kialakított medence, akár a hegyek között, az erdő közepén, vagy épp az óceán partján tör elő az o-yo, azaz „a tiszteletre méltó forró víz”. Méretük is igen eltérő, az egészen pici egyszemélyes fürdőktől a kisebb tó méretű onsenekig mindenféle variáció létezik.


Onsen homokfürdővel


A Takegawara onsen a Meji-korból származik. Fürdője igen egyszerű, vize rendkívül forró. Helyi szokás szerint a fürdőzők egyszerűen csak kimennek egy vödörrel, és magukra öntik a vizet, majd beleugranak a hőforrásba. Aztán jöhet a pihentető homokfürdő, ahol csak leheverednek a sekélyárokba, és nyakig betemetik magukat a forró homokkal.


Az egyik legnépszerűbb fürdő a zöldes vizű Takaragawa onsen, mely egy hegyoldalban bújik meg.


A tejes kék Shirahone


A mély szurdokban megbúvó Shirahone onsen egyszerre bensőséges hangulatú és drámaian látványos.


Azt mondják, aki három napig fürdött a Shirahone forrásainak vizében, az utána három évig nem lesz beteg. Bármi is az igazság, a tejes kék színű kén-hidrogénben gazdag víz csodálatosan selymes.


Hőforrás a sziklák között


Az onsen hagyomány legpuritánapp és legősibb módja, egy kis hőforrásban való elmékledés. Ezeket a rejtett bensőséges onseneket csak a helyiek ismerik, és nem igen fedik fel titkukat az idegenek előtt.

Onsen a tengerben


A több ezer szigetből álló Japánban nem ritka tengerparton kialakított onsenek látványa sem. A hőforrás vize itt összefolyik tenger sós vizével. Meditálásra és kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas helyek azok számára, akiket a tenger látványára és hullámzásának morajló hangjára vágynak.


Beppu a paradicsomi fürdőhely

Beppu csodálatos fürdői között akad néhány, amelyek rejtve maradnak a turisták szeme elől. Ezeket a helyeket a helybéliek tartják fenn. A kékesfehér vizű tavat a július-augusztus folyamán feltörő természetes forrás táplálja. A képen látható onsen kialakítása egy japán kerthez hasonló, középen a kis szigettel.


Lonely planet - Japán
(Park Könyvkiadó)


A süvítő szuperexpresz, a shinkansen alig három óra alatt a futurista Tokióból egy teljesen más világba, a történelmi levegőjű Kiotóba repít bennünket. De a természet szerelmeseinek is ezernyi meglepetést tartogat Japán: vadregényes barlangokat Okinoerabu-jima korallzátonyán, remek búvárhelyeket Zamami-jimán, ritka állatfajokat Hokkaidō szigetén. A kulináris örömök kedvelőit bizonyára lázba hozzák majd a japán konyha finomságai: a szusi, a miso, a tofu, a yakitori vagy az ecetes sertésfül. Egy japán utazás életre szóló, különleges élmény. Hogy valóban az is legyen, ebben segít ez a könyv.

- Japán történelme, kultúrája és művészete dióhéjban
- klasszikus és tematikus útvonalak – népmesék és kastélyok nyomában, a vadregényes Hokkaidō
- szállás- és étkezőhelyek zavarba ejtő választéka a legkülönfélébb pénztárcájúaknak
- a japán konyhaművészetet bemutató külön fejezet, zamatos szótár
- megbízható, naprakész információk (címek, telefonszámok, árak, nyitva tartás)
- praktikus tudnivalók az utazáshoz
- mintegy 150 részletes, jól használható térkép
- alapvető kifejezéseket tömörítő, hasznos úti szótár



{ADVENT2009}
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL