SZÓRAKOZÁS

Kihagyhatatlan programok novemberben

Szerző:
Szabó Anna
November első két hetében egymást érik majd a Márton napi vígasságok, hisz idén szerdára esik a szent névnapja. De ebben a hónapban számos, más rendezvényre is érdemes ellátogatni, ahol élmények hada vár mindenkit!

 

 

Szent Márton újborfesztivál és libator
Szentendrei Skanzen, 2009. november 7-8. szombat-vasárnap 9-18 óráig

Ország-világra szóló mulatságra, Szent Márton Újborünnepre és Libatorra készül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum november első hétvégéjén.
Az őszi társas munkák vidám hangulatával, jókedvű sokadalommal várja a látogatókat a skanzen november 7-én és 8-án egész nap.

Az újborokból kiállítást és vásárt rendeznek a Fogadó fedett és fűtött udvarán, s itt kóstolhatjuk meg a libaétkeket és a Márton-napi csemegéket is. A fesztiválszínpadon bordalokat játszanak, és Ludas Matyi története is megelevenedik. A szentendrei Hagyományőrző Óvónők tollfosztójában átélhetjük az őszi társas munkák vidámságát, a szántóföldi munkák lezárulását követő felszabadult hangulatot. Akinek kedve tartja, önthet gyertyát, „kovácsinasnak” állhat, készíthet lúdgége tésztát, mézeskalácsot, sőt krumplipuskát is.

A hagyományőrző programok helyszíne a Kisalföld tájegység. A mosonmagyaróvári Lajta Néptánc Egyesület gyermek és felnőtt tagjai élettel töltik meg a tájegység házait, amint felidézik, hogyan ülik Márton-napján a búcsút Halászi községben, a Szigetközben. Mindkét napon lehetőség nyílik lovaskocsis körsétára, és a skanzenvonat is menetrend szerint közlekedik.

Még több információ »





Szent Márton Ünnep
Szombathely, 2009. november 03-18.

Szent Márton a kereszténység egyik legnépszerűbb szentje. A savariai származású Szent Márton, aki Tours püspökeként halt meg, nemcsak a szombathelyi egyházmegye, hanem Gallia (Franciaország), sőt Burgenland (Ausztria) védőszentje is. Szent Márton nevét szerte a világban sok száz, talán több ezer település és templom viseli. Legendája műalkotások sokaságának ihletője, életének eseményeit néphagyományok őrzik szerte Európában. Emléknapján, november 11-én, és az ahhoz kapcsolódó időszakban az egyházi tiszteletadás mellett a gazdag néphagyomány is megelevenedik. Márton napjával kezdődik a téli évnegyed, amikor „mártonludat” vágnak, megkóstolják az újbort, a liba mellcsontjából időt jósolnak. Szent Márton kultusza egyre erősebb Szombathelyen, ennek jegyében egyházi megemlékezések, lampionos felvonulás, koncertek, kiállítások, előadások, sportprogramok várják az érdeklődőket. A szombathelyi éttermek gasztronómiai rendezvényekkel, jellegzetes libaételekkel csábítják az ínyenceket.

Még több információ »




Márton-napi vigasságok
Nyíregyháza, Sóstófürdő, november 07.

E nap régen az új bor és a libákból készült ételek kóstolásával telt. A magyarországi szabadtéri múzeumok közös programja keretében nálunk is számos libás ételt kóstolhatnak, megízlelhetik különféle borvidékek jeles borfajtáit, kipróbálhatják a bodnárok mesterfogásait, kézműves portékákat vehetnek a népművészeti vásáron, próbára tehetik ügyességüket stb.

Még több információ »




Márton-napi vásár
Pannonhalma, november 09-15.

Pannonhalma önkormányzata és a helyi Kazinczy Ferenc Művelődési Ház november második hetében, immár harmadik alkalommal rendezi meg a Márton-napi Vígasságok című kulturális fesztivált. A sokszínű programok mellett, idén november 12-én a város piacterén, kézművesek várják majd a látogatókat, hogy portékáikkal népszerűsíthessék a népi hagyományok mesterségeit.

Még több információ »

 



IV. Bárka Fesztivál
Budapest, Bárka Színház, 2009. november 01-10.

Ha november, akkor Bárka Fesztivál. Negyedik alkalommal rendezzük meg a Bárkán azt a Nemzetközi Színházi Találkozót, ahol a magyar közönség a legizgalmasabb európai színházi törekvésekkel találkozhat, köztük mindig egy-két „nagyágyúval”, azaz a kortárs színház meghatározó rendezőjével, társulatával. Idén, a fesztivál főszenzációja a vilniusi Városi Színház Hamlet c. előadás, Oskaras Korsunovas rendezésében, de jön az Elledanse is Pozsonyból, akik a 2008 év legjobb szlovák előadását hozzák el a fesztiválra (Canto Hondo), a Temesvári Csiky Gergely Színház a Prométheusz-témát dolgozza fel Katona Gábor koreográfus rendezésében, itt lesz az egyik legjelentősebb lengyel rendező, Piotr Cieplak munkája is a Varsóból meghívott Montownia Társulat szöveg nélküli, élő zenére előadott lírai darabja, az Érzelmes darab négy színészre. Szintén Lengyelországból érkezik a bydgoszczi Teatr Polski, mely a képzőművész-rendező, Pawel Wodzinski radikális újragondolásában viszi színre Krasinski hitvitázó drámáját, az Istentelen komédiát. A külföldi programot jól kiegészítik a magyar résztvevők: láthatjuk Ladányi Andreát és társulatát és idén se maradnak el a Bárkás előadások. A fesztiválprogramot minden este szakmai beszélgetések kísérik és lesz Dob+Basszus is Lévai Balázzsal és a Csík zenekarral, Firkin koncert és megtekinthető Garamvári Gábor fotókiállítása is. Az előadások 19 órakor kezdődnek.

Még több információ »



Equifest - A ló ünnepe Fesztivál és Kiállítás
Budapesti Vásárközpont új "G" pavilon, 2009. november 06-08.

Különleges produkciókkal, a cirkuszművészek Oscar-díjasainak fellépésével, s a lovas élet jelentős hazai és külföldi képviselőinek bemutatkozásával fogadja az Equifest idén ősszel november 6. és 8. között az érdeklődőket a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

Még több információ »




Presidance: Hungarythm
Budapest, Millenáris Teátrum, 2009. november 15., vasárnap, 20.00

A Hungarythm kétszer ötvenperces produkciója a tánc, a zene és a cirkusz elemeit felhasználva felejthetetlen utazásra invitálja nézőit. Felvillannak történelmünk fontos állomásai, bepillantást nyerünk az emberek érzés- és érzelemvilágába. Hol könnyek között, hol ámulatba esve, hol pedig nagyokat nevetve ismerünk önmagunkra, és látjuk meg saját sorsunkat. A produkció nemcsak a koncepciójában, hanem interaktivitásában is egyedülálló: a nézők valóban az előadás résztvevőinek, az élmény egyenrangú részeseinek érezhetik magukat.

A Presidance kreatív „agya” és művészeti koncepciójának megalkotója, Vári Bertalan – Harangozó-díjas táncos – nemcsak saját, eddigi tapasztalatait foglalja össze az előadásban, hanem egy Magyarországon eddig ismeretlen és még a külföldi sztárfellépők – Cirque du Soleil, Michael Flatley – viszonylatában is egyedülálló produkciót és látványvilágot hozott létre.

Még több információ »




Budapest Art Fair antik és kortárs kiállítás és vásár
Műcsarnok, 2009. november 19-22.

A műkereskedők és műgyűjtők legjelentősebb fóruma, mely tizenhat évvel ezelőtti debütálása óta az első és egyetlen hazai művészeti vásár, ahol az érdeklődők egy időben és egy helyen tekinthetik át a hazai műkereskedelmi piac kínálatát. A külföldi művészeti portálok és szakmai fórumok által is jegyzett kiállításon az évek óta jelen lévő külföldi galériák mellett idén négy osztrák galéria bemutatkozásával Ausztria lesz a díszvendég.

A kiállításon a klasszikus és modern festészet, valamint a kortárs képzőművészet kiemelkedő alkotásai mellett értékes bútorok, különleges műtárgyak és izgalmas programok várják a látogatókat. A rangos hazai galériák és külföldi kiállítók – köztük a kiállításon évek óta résztvevő, Tel-Avivban és Londonban egyaránt jelen lévő Gilden’s Arts, az antik és kortárs anyagot is felvonultató párizsi Galerie le Minotaure, valamint az idén első alkalommal megjelenő négy osztrák galéria – gyűjteményük legértékesebb, legkülönlegesebb darabjait hozzák el a november közepén tartandó kiállításra.

A kiállított alkotások kvalitását idén is zsűri garantálja: a műtárgyakat a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, kategóriánként meghatározott kritériumrendszer alapján független szakértőkből álló zsűri vizsgálja át és azokat csak a bizottság jóváhagyásával lehet kiállítani.

Még több információ »




Szennai Hurkafesztivál
Szenna, 2009. november 21.

Somogy megye turisztikai kínálata igen változatos. Ezek egyike a Szennai Hurkafesztivál, amelynek célja, hogy otthont teremtsen az ínyencek számára, miközben egy sereg népi és kulturális műsort sorakoztat fel az ide látogatók
számára. 2009. november 21-én megrendezésre kerül a III. Szennai Hurkafesztivál és Nyársdugóvers Mondó Verseny Somogy szívében, a Zselic közepén, SZENNÁBAN. A rendezvény keretében az érdeklődők megtapasztalják, hogy olyan egyszerű népi ételt, mint a hurka, hányféleképpen és milyen gazdag ízvilággal képesek még ma is elkészíteni települések, falvak böllérei. Mindemellett számos látnivaló megtekintésével kapcsolódhatnak ki vendégeink.

A show jellegű ébresztő után az első látogatókat lélekmelegítővel köszöntik. A vendégeket a Lázi dombi Kulturális Egyesület hagyományőrző műsorai, a Fekete László Általános Iskola kulturális bemutatói, a Művészeti Iskola népi jellegű műsorai, a Rozmaring Nyugdíjas Egyesület asszonykórusának műsora, valamint vendég előadók felváltva szórakoztatják.

Még több információ »

 


VI. Jubileumi Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál
Budapest, Városliget, 2009. november 28-29.

A városligeti Vajdahunyadvárban újbor-felismerő bajnokságot rendeznek, és adventi bor- és sajtszentelést is tartanak a kétnapos fesztiválon. A látogatók találkozhatnak a hazai borrendek képviselőivel, a kádármesterek pedig termékbemutatóval készülnek.

Még több információ »



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL