SZÉPSÉG

Top 15+1 szépségtipp őszre

Szerző:
Szabó Anna
Évente kétszer különleges ápolásra van szüksége bőrödnek és hajadnak egyaránt. Ha ezeket betartod, akkor hosszú időre, évtizedekre megőrizheted egészséges szépségedet!


Bőrödnek ősszel éppúgy, mint tavasszal speciális ápolásra lehet szüksége, amely megkönnyíti az átállást. Ha úgy látod, hogy bőröd nagyon száraz, óvatosan nyomd fel az álladon a bőrt, az állkapocs vonalától az arccsontig. Ha a bőrön sok-sok apró vonalat látsz, a helyzet súlyos.

Pótold a nedvességet, használj dúsabb hidratálót, masszírozd a bőrödbe kis, természetes sörtéjű kefével. A kefe serkenti a vérkeringést és segíti a hidratáló gyors felszívódását. Bőröd rögtön jobban néz ki.
Igyekezz beiktatni egy arckezelést, tisztítasd ki az eltömődött pórusokat, és szabadulj meg a hámló bőrtől, hogy a hidratálókrém behatolhasson télen a bőr mélyebb rétegeibe is.

A szépség szempontjából az ősz az ideális, hiszen általában ilyenkor megszűnnek az olyan tünetek, mint a bőr, illetve a haj túlzott zsírossága vagy szárazsága. Ahogy az ősz télbe fordul, cseréld le az alapozódat egy dúsabb, táplálóbb termékre, amely állagában az éjszakai krémekre hasonlít és védőréteget képez a bőrödön.

 

Ha jön a hideg…

A hideg idő mintha a nedvesség utolsó cseppjét is kiszívná bőrödből és hajadból. Körmöd is könnyebben letörik, amikor csökkenni kezd a hőmérséklet. Ilyenkor szinte mindegy, mihez kezdesz: így is, úgy is szépséged látja kárát. A meleg gyapjúsapkától lelapul a frizurád, arcod megduzzad a kandalló (vagy fűtőtest) melegétől, bőröd ég egy napfényes sípályán töltött délutánon, ha pedig sétálni mész, mindhárom felsorolt tünettel szembe kell néznünk. És még folytathatnánk: száraz haj, letört köröm, hámló, foltos bőr, pikkelyesre száradt kéz… Amikor az időjárás a legzordabb, szépségápolási módszereid akkor legyenek a legkíméletesebbek. Íme néhány változtatás, amit érdemes bevezetned, amint beköszönt a tél.

 

1. Halvány arc

Lopj melegséget arcodra egy kevés hidratálóval kevert bronzosító géllel. Vagy festesd világosabbra az arcodat keretező tincseket, ez is élénkíti a bőrt.

 

2. Cserepes ajak

Radírozd le az ajkadat fogkefével és vazelinnel, arcradírral vagy speciális ajakhámlasztóval. Majd kend be ajakbalzsammal. Az ajak bőrének hámlasztására gyors megoldás lehet, a lágysörtéjű régi fogkefe is.

 

3. Téli fakó bőr

A rózsaszín és a barackvirágszínű krémes pirosító vagy gél a halványság helyett meleg tónust ad az arcodnak. Barna bőrre használj sötétebb sárgabarack árnyalatot.

 

4. Száraz ajak

A kámforos termékek kiszáríthatják az ajkat. Válassz inkább shea vajas vagy méhviaszos ajakbalzsamot.

 

5. Száraz, húzódó arcbőr

Nedvesítsd meg az arcodat hideg vízzel, és itasd le, mielőtt bekrémezed. Így a bőr azonnal felszívja a tápláló anyagokat.

 

6. Kellemes, melengető ápolás

A hideg fürdőszoba lehűti az arcot, és lehűti az arckrémet is. Tegyél egy kevés krémet vagy lotiont két tenyered közé, és melengesd egy-két percig, csak ezután vigyed fel a bőrre. Kellemesebb érzés, és jobban fel is szívódik.

 

7. Kirepedt ajak

A hideg, szeles téli hónapokban a száj sarka kirepedhet. Mivel a sebet gyakran gyulladás okozza, masszírozz egy csepp gombaellenes kenőcsöt a repedésekbe, de vigyázva, nehogy a szádba kerüljön. Amíg meggyógyul – ez kb. egy hét –, lehetőleg kerüld a rúzst, és használj vazelint.

 

 

8. Karon, lábon pici pattanások

A kar és a láb külső oldalán megjelenő pattanások kiváltója a szőrtüsző körül felhalmozódó elhalt bőr. A jelenség különösen gyakori télen, amikor testünket több réteg ruha fedi. Minden zuhanyozás vagy fürdés során hámlaszd a bőrödet szivaccsal, luffaszivacssal, testradírral vagy hablabdával. Fürdés után használj testápolót, és a pattanások két héten belül eltűnnek.

 

9. Köröm gondok

A tél mindent lelassít, még a köröm növekedését is. De körmöd e periódusban gyorsabban nő, ha omega-3 (halolaj) tartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztasz. Meghosszabbíthatod manikűröd életét, ha fedőréteget is alkalmazol, a következő trükkel együtt: minden lakkréteg felvitelekor fuss végig az ecsettel a körmöd peremén. Miután felkented a fedőréteget, az ecsettel nyúlj be a körmöd alá is: extra védelmet ad a körmöd letörése ellen. Száraz, hagymahéjként hámló körmödet megerősítheted, ha meleg tejbe áztatod a kezedet. Törölgesd szárazra, majd ápold a körmöd jó minőségű körömerősítő krémmel.

 

10. Hámló térd és könyök

Dörzsöld le a száraz bőrt természetes anyagú kefével vagy régi fogkefével. Melegíts fel egy kis olíva- vagy édesmandula-olajat, öntsd két kis tálba és áztasd benne könyöködet 10 percig. Töröld szárazra, és kend be gazdag ápolókrémmel.

 

11. Viszkető fejbőr

A hideg levegő összehúzza az ereket, és feszülő, viszkető érzést okozhat a fejbőrön. Samponozás előtt dörzsöljük át a fejbőrt természetes anyagú kefével. Ez serkenti a vérkeringést, enyhíti a viszketést.

 

12. Száraz fejbőr

Samponozás előtt öblítsd le a hajat és a fejbőrt almaecettel. Ez lágyan ápolja a feszülő, száraz fejbőrt, és eltávolítja a hajformázó szerek maradékait.

 

13. Fénytelen haj

Tenyeredben oszlass el egy kis teafaolajat vagy könnyű növényi olajat, és simítsd végig a hajadon.

 

14. Elfújta a szél

Ha szeles nagyvárosban élsz, de nem tetszik a szélfútta frizurád, tegyél a hajadra indulás előtt egy kis nem kimosandó balzsamot, és köss laza lófarkat. Amikor beértél az irodába, elég kibontani és egy kicsit megrázni a hajat.

 

15. Le a kalappal

Ha a kalap levétele után hajad lelapul, hajtsd előre a fejedet, szórj pár csepp vizet az ujjaidra, és túrj a tincsekbe, rázogatva. A víz új életet lehel a hajformázóba, és „feldobja” frizurádat.

 


+1 alapprogram:

Válts krémes arctisztítóra, dúsabb hidratálóra és testápoló olajra. A száraz, hámló bőrt finoman radírozd le, így jobban felszívja a hidratáló anyagokat. Ha nem nagyon zsíros a bőröd, a reggeli arctisztításhoz csak tiszta vizet használj. Az arctisztítót csak este vegyed elő. A túl sok tisztítás lemossa a bőr természetes védőrétegét. Használj kézkrémet, és néhány hetente kényeztesd hajadat mélyhidratáló pakolással.

 

Forrás:

Rona Berg: Villámszépség
1000 gyors tipp és trükk

 

Ez a könyv a szépségápolás nélkülözhetetlen tárháza a gyorsan szépülni vágyók számára. Gyakorlati tanácsokat ada a stressz leküzdéséhez, a frizurához, a fénylő archoz, utazáshoz és edzéshez, a bőrápoláshoz minden életkorban. Hogyan tüntessük el a pattanást mézzel, tegyük tartóssá a szájfényt, gyorsítsuk a lakk száradását? Hét gyors tippel változatathatjuk át munkahelyi sminkünket alkalmi csilogássá.

ILLIA Kiadó >>

 



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL