FOGYÓKÚRA

Sikeres súlyvesztés

Szerző:
Szabó Anna
A sikeres diéta az akaraterő egyik legfőbb kelléke. A jó hír az, hogy ha azelőtt megbuktál vele, az akarat még nem minden. A fogyás kulcsa: beszüntetni a rossz szokásokat és helyébe egészséges életmódot kialakítani. Most megmutatjuk, hogyan teheted meg ezt.

 

1. Gondold végig, hogy mi az, ami számodra a legnehezebb a fogyókúrában


Állj meg egy pillanatra és gondold át, hogy mi az, ami igazán nehezedre esett, vagy nem tudtad megállni, hogy igent mondj rá. Például a péntek esti italozás és nassolás a barátokkal, vagy az idegességből való falás egy fárasztó munkahelyi nap után.


2. Készíts stratégiát


Fontos, hogy felkészülj azokra a helyzetekre, melyekkel korábban nem tudtál megbirkózni, nem tudtál nemet mondani rájuk, így kezedben egy tervvel megakadályozhatod, hogy ismét megismétlődjenek.

Például:
Problémád, hogy napközben sokat rágcsálsz és pénteken, mintegy lezárva a heti munkát, egy kis bulizás keretében lazítasz. A buli természetesen elképzelhetetlen alkohol nélkül.

Stratégia: egyél, valamit mielőtt alkoholt fogyasztanál, így az italoktól nem leszel, annyira kiéhezve egy kis nassolásra. Igyál meg két pohár bort, de közötte vizet vagy diétás kólát fogyassz. Válassz ki két nasit és abból egyél, de csak nagyon keveset!


3. Képzeld el, hogy sikeresen kezeled a trükkös helyzeteket


Lehet, hogy kicsit bután hangzik, de képzeld magad elé azt a szituációt, amiben korábban megbuktál, majd a szemed előtt pergesd le, hogyan oldanád meg most. A sportolók is ezt a módszert használják céljaik elérésére.

Például, ha a barátod folyton erősködik, hogy egyél vele tortát, keress egy csöndes helyet és képzeld magad elé a helyzetet, egészen az apró részletekbe menően. Képzeld, hogy erős vagy és nemet mondasz, akármekkora is legyen az a nyomás.

Ez a technika valóban működik és segít átlendülni a nehéz szituációkon. Tudod, gyakorlat teszi a mestert! Kombináld ezeket a technikákat egészséges táplálkozással és némi mozgással. Segíteni fog, és hidd el, hogy a gyakorlat ereje nagyobb, mint az akarat ereje.


Az anyagcsere (metabolizmus) fontos szerepe


A metabolizmus a test működése, ahogyan kis molekulányi szerkezeteket épít a tápanyagokból – ez az anabolizmus -, majd lebontja őket, hogy energiát szerezzen, ez pedig a katabolizmus. A kicsi lebontott tápanyagok bekerülnek a véráramba és jutnak el mindenhova a szervezetben. Ha nő a metabolizmusod, azt jelenti, hogy a tested több kalóriát éget el, és magasabb lesz az energiaszinted.


Anyagcserédet megnövelheted, ha kicsit változtatsz a táplálkozási szokásaidon és az életviteleden. Képzeld el úgy, hogy a tested egy gép. A csúcsteljesítményhez tökéletes üzemanyag és folyamatos karbantartás kell. Beindítani a gépezetet tehát legjobban a mozgással tudod. Általa csökken a zsírtömeged, és nő az izom mennyisége. Az aerob gyakorlatok még hasznosabbak, mert a mozgás után még akár hat órával is magasabb az anyagcsereszinted, tehát akkor is égetsz el kalóriákat, amikor már nem is mozogsz.

De a táplálkozás is befolyásolja ám a metabolizmust. Reggelizni például nagyon fontos! Éjszaka nem kapott a szervezeted egy falatot sem, ennek köszönhetően le is lassult az anyagcseréd. És ha a sejtek nem kapnak elég táplálékot, hamar megtanulnak kevesebből is megélni. Fontos ezért folyamatosan etetni őket.


A következetesség is fontos


A tested pillanatok alatt alkalmazkodik a jelenlegi testsúlyodhoz. Ha fogyózol, vagy ha csak elblicceled az ebédet, a szervezet máris alkalmazkodik az „éhezéshez”. Nincs mese, ha nincs táplálék, lelassul az anyagcsere. Ha a sovány ember túl sokat eszik, az anyagcseréje felgyorsul, hogy megküzdjön az extra energiaforrással. Ha viszont a kövér ember diétázik, az anyagcseréje lelassul. Az a lényeg, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a mozgás és a diéta között. Ne együnk túl zsíros ételeket, és összességében egy kicsit kevesebb energiát vigyünk be naponta, mint eddig. Válasszunk inkább sovány húsokat, zöldségeket. Együnk több rostot, kevesebb cukrot, alkoholt. A legjobb a hal, a fehér csirkehús, a sötétzöld levelű zöldségek, a paradicsom, a gyümölcsök, a teljes magok, és persze fontos a rengeteg ásványvíz.


Tudnod kell, hogy a különböző tápanyagokkal a szervezeted különféleképpen bánik el.

Szénhidrátok

Ha egy sejtnek energiára van szüksége, először a szénhidrátokhoz nyúl, aztán zsírt éget. Aztán fehérjét. A tested bármilyen szénhidrátból glukózt (cukrot) csinál, mert ebből jut a legkönnyebben energiához. A fel nem használt szénhidrátból (meg a zsírból is) zsírszövet lesz, így raktározza el a tested.

Zsírok

Sajnos, a tested nagyon hatékonyan tud tartalék hájat építeni a megevett zsiradékokból. De azért, ha eleget mozogsz, és okosan táplálkozol, elégetheted ezeket a tartalékokat.

Fehérjék

Ha csak fehérjét ennél együltő helyedben, a megevett anyag energiájának egynegyede arra menne el, hogy a szervezet meg tudja emészteni az ételt. Ez túl jól hangzik. Ám van is rengeteg hátulütője a fehérje-diétáknak. Nem férsz hozzá egy csomó vitaminhoz, ásványi anyaghoz, hiányoznak a rostok. És bizony hiányoznak a szénhidrátok, amelyekből egyszerűen lehet energiához jutni. Ha csak fehérjét eszel, ugyan az anyagcsereszinted megemelkedik egy kicsit, de hosszú távon kockára teszed az egészségedet.







Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL