Mi jár, ha a gyerek iskolás


A munkáltató vagy a bér kifizetője gyermekenként 21 450 forint értékben iskolakezdési támogatást adhat szülőknek. De nem kötelező, azonban, ha szeretnéd kérni a főnöködtől nem árt tisztában lenned a részletekkel, vagyis, hogy ő tulajdonképpen miért jár jól, ha támogatja a családi kiadásokat. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú melléklet 8.30. pont értelmében a munkáltató a közoktatásban tanuló gyermek számára adóév első napján érvényes havi minimálbér 30 százalékáig terjedő értékben adó- és járulékmentes iskolakezdési támogatást adhat.


Ismerd meg a részleteket!

Az iskolakezdési támogatást a munkáltató, a bér kifizetője a közoktatásban részt vevő gyermek, tanuló számára adja a családok támogatásáról szóló törvény alapján családi pótlékra, vagy hasonló ellátásra jogosult szülő vagy a vele közös háztartásban élő házastárs útján. (A Magyar Szülők Országos Egyesületének [MSZOE] értelmezése szerint a gyermeket nevelő nagyszülő, gyám, nevelőszülő vagy más nevelésre jogosult is kaphat munkáltatói támogatást, ha ő jogosult a közoktatásban tanuló gyermek után járó családi pótlék felvételére, de meg kell kérdezni a PM illetékeseit is.)

A munkáltatói iskolakezdési támogatás gyermekenként, évente egy alkalommal, mindkét szülőnek adható. Így egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók akár 42 900 forinttal is támogathatják. Több gyermek esetén ennek többszöröse is lehet az iskolakezdési támogatás összege.

A határidőket azonban mindenképpen tartsd be, mert a természetbeni iskolakezdési támogatás csak a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül, azaz 2009. július 01-október 31-ig adható tankönyv, taneszköz, ruházat megvásárlásához.

A természetbeni támogatást két módon kaphatod meg szülőként:
A munkáltató, illetve a bér kifizetője nevére szóló, az elszámolható termékek beszerzéséről szóló számla ellenértékének az említett időszakban történő utólagos megtérítése. Ebben az esetben a szülő a hozzá legközelebb eső üzletben is megveheti az iskolakezdéshez előírt eszközöket, felszereléseket, ruházatot. A munkáltató nevére kiállított számla ellenében az iskolától kapott tankönyvcsomagot is megvásárolhatja a szülő, hiszen a munkáltató utólag kifizeti a számla értékét. (Természetesen csak akkor, ha a munkáltató egyáltalán ad iskolakezdési támogatást.)

 

Hűségesebbek a támogatottak cégükhöz

A második esetben a munkáltató tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására jogosító „Sodexho Pass Iskolakezdési Támogatást” utalványt ad a szülőknek, amelyet országosan 14000 üzletben - hipermarketekben, szupermarketekben, könyvesboltokban, papír-írószer üzletekben, valamint ruházati üzletekben, sportboltokban - lehet beváltani. Ebben az esetben az „Iskolakezdési Támogatás Utalványt” elfogadó üzletek akár 20% kedvezményt is adhatnak termékenként a vásárló szülőknek. Az utalvány könnyedén illeszthető a munkaadók CAFETERIA rendszerébe (legalábbis még idén biztosan).

A CAFETERIA megoldás bevezetése esetén a munkahelyed által meghatározott költségkeretből te és a munkatársaid, egyénenként választhatjátok ki, hogy milyen utalvány formájában szeretnétek realizálni béren kívüli juttatásaitokat. Ha még nincs nálatok bevezetve, érvelhetsz a főnökeidnél azzal, hogy a CAFETERIA megoldás költségkímélő, jól tervezhető megoldást jelent, melynek segítségével növelheti dolgozói lojalitását, biztonságérzetét, hozzájárulhat egyéni szükségleteik kielégítéséhez a 2010. évben is.

 

Figyelem!

Az iskolakezdési támogatásnak az adómentesség értékhatárát meghaladó része, valamint a munkáltató, a bér kifizetője által a szülőnek az említett feltételeknek nem megfelelő módon vagy pénzben a gyermeknek juttatott támogatás a szülő munkaviszonyból származó adózó jövedelmének minősül. Hívja fel a figyelmet az MSZOE.




A munkáltató, a bér kifizetője az adómentes iskolakezdési támogatás összegéről magánszemélyenként - az adóazonosító jel, valamint a magánszemély útján adómentes iskolakezdési támogatásban részesített gyermek(ek), tanuló(k) adóazonosító jelének (ennek hiányában természetes azonosító adatainak) feltüntetésével - nyilvántartást vezet, amelyet az adó utólagos megállapításához való jog elévüléséig megőriz.

Forrás és még több információ: Magyar Szülők Országos Egyesülete >>


 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL