FÉSZEK

Fényekre felkészülni!

Szerző:
Szabó Anna
A megvilágítás eldöntheti egy szoba sorsát. Tudtad például az olcsó éttermekről, hogy azért használnak erős fényeket, hogy a vendégek gyorsan befejezzék ebédjüket vagy vacsorájukat, és átadják helyüket a következő vásárlónak.


Kerüld a mennyezet közepén magányosan lógó lámpát, mert így csak azt éred el, hogy a sarkok komor árnyékba borulnak, a tér közepe pedig egy vallatószobára emlékeztet. Helyezz el inkább több fényforrást a szobában, és alkalmazd fényerő-szabályozós kapcsolókat. A kombinált konyhaétkező különösen könnyen válik túl világossá, ami se nem pihentető, se nem vonzó. A konyhában használhatsz erősebb, külön fényt a munkához, és egy másik, lágyabb lámpát, hogy ne égjen az erős fény, ha nincs rá szükség.

 

A nappaliban

Ahol üldögélni szoktatok, ott kétféle fényre van szükség: egyfelől egy háttérfényre, ami biztosítja a hangulatot a pihenéshez, baráti beszélgetéshez vagy tévézéshez, és egy erősebb fényre az olvasáshoz, íráshoz vagy játékokhoz. Az ilyen helyeken a fényeknek különösen könnyen változtathatónak kell lenniük, hogy alkalmazkodni tudjanak az itt folytatott sokféle tevékenységhez és a különféle elrendezésekhez.

Kerüld a rögzített vagy merev karú lámpákat, és válassz inkább hajlítható spotlámpákat. Másik megoldás, ha fix spotlámpákat helyeztek el az építészeti részleteknél, például a tűzhely vagy egy beugró környékén, ahelyett, hogy a kanapét világítanátok meg. A falra erősített lámpák helyett használjunk áthelyezhető állólámpákat, melyek hangulatfényt adnak. Az asztali és állólámpák fényt biztosítanak az olvasáshoz és a pihenéshez, és bármikor áthelyezhetők.

A jó fények a legjobbat hozzák ki a kedvenc tárgyaidból. A képek megvilágításához használt lámpák ma már modern stílusban is kaphatók. Olyat válasszunk, ami a tárgyaidat teljes szélességében átfogja, és a megfelelő szögben beállítva csillogás nélkül megvilágítja. Használhatsz kis halogén spotlámpákat is, irányítsd őket a megfelelő tárgyra. Valószínűleg nem akarod a tévédet megvilágítani, de a sötétben tévézés megerőlteti a szemet. Helyezz lámpát a készülék közelébe, hogy ne legyen olyan éles a kontraszt a fényes képernyő és a sötét szoba között.

A lámpák hívogatóan simulnak a berendezésbe, ha tükrözik a szoba díszítését. Általában a meleg, sárgás wolframizzók illenek a legjobban a klasszikus berendezéshez, és a fehér halogénlámpák egészítik ki jól a modern szobabelsőket. A halogénlámpa ugyanakkor diszkrét hangsúlyokat tud teremteni a hagyományos szobákban, egy wolframizzó pedig melegséget adhat a modern tereknek. A fényeket használhatod arra is, hogy érdekes pontokat hozz létre. A különböző magasságban elhelyezett fények megtörik a kanapék és székek erős vízszintes túlsúlyát. Egy pár asztali lámpa szimmetriát, nyugodtságot és rendet teremthet egy kis területen. A tűz és a gyertya fénye mindenhol melegséget, eleganciát és időtlenséget sugároz.

 

A hálószobában

A kényelmes és egyben funkcionális hálószoba egyszerre igényel munkafényt (szépítkezéshez, öltözködéshez, olvasáshoz) és hangulatfényt (pihenéshez). Ezt fényerő-szabályozós kapcsolókkal és a különféle fényforrások ügyes elhelyezésével érhetjük el. A kellemetlen mennyezeti lámpák helyett szerelj fel olyan felfelé világító lámpákat, melyek puha fénybe borítják a falat. Válassz nagy lámpaernyőket, amik eloszlatják a csupasz izzók fényét.

Olvasólámpa feltétlenül kell az ágy mindkét oldalára. A lámpákat külön-külön is lehessen működtetni így olvasás közben nem zavarjátok a másikat, ha már alszik. Az állítható irányú falilámpák és az asztali lámpák tökéletesek, mert elég fényt adnak, anélkül hogy zavarnák a másikat. Az irányítható lámpák azoknak is jól jönnek, akik olvasás közben szeretnek gyakran testhelyzetet változtatni. Ha hagyományos asztali lámpát választasz, talpának felső része vállmagasságban helyezkedjen el, ha ülsz az ágyban, így tudunk a legkényelmesebben olvasni. Minél szélesebb az ernyő alja, annál több fény fog esni a szoba többi részére.

 

A konyhában és az étkezőben

A konyhában és az étkezőben a főzéshez, sütéshez, mosogatáshoz koncentrált fényre van szükség, az evéshez és pihenéshez pedig lágyabbra. Ideális esetben az új lámpákat a bútorok és háztartási eszközök elhelyezése előtt szereld fel. Először is mérd fel a jelenlegi helyzetet. Elég világos az étkező úgy, ahogy van? Van elég fény az evéshez, zöldségszeleteléshez vagy a hozzávalók méréséhez? Nehezen látsz be a szekrény mélyére?

A természetes fényforrásokra kevés figyelmet fordítunk a konyhában. Az ablakok gyakran aluldíszítettek, a faliszekrények pedig akaratlanul is elfogják a fényt. A lehető legtöbb természetes fény érdekében állíts be tetőablakokat, vagy hosszabbítsd meg az ablakokat a padló szintjéig. Vásárolj teljesen üvegezett szobaajtókat és olyan függönyöket vagy redőnyöket, melyek szabadabbá is tudják tenni az ablaktáblákat. Az ablakok mellé ne szerelj fel faliszekrényeket. A szekrények és munkapadok készüljenek világos, a fényt visszaverő anyagból.

Ha kész a vacsora, csökkentsd a fénymennyiséget. A fényerőszabályozós kapcsolók rendkívül hasznosak, hiszen rugalmasak és nagy szabadságot adnak. Az erős munkafényekkel szemben a wolframizzók meleg fénnyel égnek. Ilyeneket használj a felfelé világító falilámpákban, az állólámpákban (illetve az öltözőasztalon és a kanapé mellett álló asztali lámpákban is).

A csillárok általában kerülendők, mert árnyékban hagyják a sarkokat. Az étkezőben azonban ez előnyös lehet: az asztal fölött lógó wolframlámpa meleg, meghitt fénybe borítja a helyiséget. A karos csillár csillogást visz az étkezőbe, míg egyes, állítható lámpákat kedved szerint húzhatsz le, vagy tolhatsz magasra.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL