GASZTRO

Ropogós almatorta

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

A tésztához:
250 g liszt
125 g puha vaj
1 tojás
1 csipet só

A töltelékhez:
1 kg kemény húsú, savanykás alma
Finom porcukor

A krémhez:
2,5 dl folyékony tejszín
1 nagy tojás
50 g porcukor
15 g vaníliás cukor

A tetejére:
125 g puha vaj
125 g liszt
125 g porcukor
125 g őrölt mandula
Őrölt fahéj

 

Elkészítése:

A tésztához: tegyük egy tálba a lisztet, a puha vajat, a tojássárgáját és a sót. Dolgozzuk össze az anyagokat annyi víz hozzáadásával, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Gyúrjuk gombóccá, és lefedve pihentessük 30 percet a hűtőszekrény alsó részén.

Hámozzuk meg az almát, majd vágjuk apró kockákra. Melegítsük elő a sütőt 250 ºC-ra. Vajazzunk ki egy sütőformát, kisebb méretűt, hogy a sütemény elég vastag maradjon. Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a sütőformát, körben a peremét is.

Szurkáljuk meg villával a tésztát, majd tegyük bele az almát. Süssük 20 percig, ekkor az alma háromnegyedrészt sült.

A krémhez: verjük a tejszínt a tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral együtt, majd öntsük óvatosan az almákra. 15 percre tegyük vissza a süteményt a sütőbe.

A tetejéhez: egy tálkában dolgozzuk össze a puha vajat a liszttel, a cukorral, az őrölt mandulával és fél csapott kávéskanál őrölt fahéjjal, hogy morzsalékos keveréket kapjunk.

Fedjük be a torta tetejét a morzsás keverékkel. Tegyük vissza a sütőbe, ezúttal 225 ºC-ra. 20 perc alatt a teteje aranyszínű és ropogós lesz. Hagyjuk kihűlni, végül szórjuk meg finom porcukorral.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL