GASZTRO

Morzsás almatorta

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

165 g vaj
250 g zsemlemorzsa
1 kg alma, fele zöld, fele piros
Vaj
1 citrom
200 g kristálycukor
1 evőkanál őrölt fahéj
Finom porcukor
Tejszín vagy vaníliamártás kísérőnek

 

Elkészítése:

Egy serpenyőben olvasszunk meg 100 g vajat, szórjuk bele a zsemlemorzsát, és süssük aranyszínűre.

Tegyük félre egy zöld és egy piros alma negyedét, és azonnal locsoljuk meg citrommal, hogy ne barnuljon meg. Hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházát, vágjuk negyedekbe, majd vékonyan szeleteljük fel.

Vastagon vajazzunk ki egy üveg vagy porcelán sütőtálat. Szórjunk az aljára megpirított zsemlemorzsát, erre tegyünk egy réteg vékonyra szeletelt almát, szórjuk meg cukorral, tegyünk rá néhány darabka vajat.

Töltsük meg a sütőtálat ugyanígy folytatva, váltakozva rétegezzük egymásra a zsemlemorzsát és a cukros, vajas almát. A tetejére morzsa kerüljön, majd szórjuk meg fahéjjal.

Melegítsük elő a sütőt 200 ºC-ra, és süssük meg a süteményt 30-40 perc alatt. Akkor jó, ha a sütemény külseje szépen megpirult, a belseje pedig lágy maradt. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Díszítsük a tetejét a félretett, vékony szeletekre vágott almával, majd szórjuk meg finom porcukorral. Kínálhatunk mellé jéghideg, natúr vagy fahéjjal ízesített vaníliamártást vagy egyszerűen egy tálak tejszínt, szintén nagyon hidegen, hogy még jobban kiemeljük a sütemény langyosságát. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha minden tányérra teszünk egy gombóc vaníliás fahéjas fagylaltot.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL