1 kacsa
3 szelet főtt sonka
125 g vaj
1,5 kg alma
Zsemlemorzsa
1 pohár húsleves
1 ksi pohár tejföl
1 citrom vagy egy kis almaborecet
Só és bors
Készítsük elő a kacsát, töltsük meg egy szelet nagyobb darabokra vágott, majd vajon 1-2 hámozott, kimagozott, felkockázott almával, 3-4 evőkanál zsemlemorzsával, sóval és borssal együtt megpirított sonkával. Ezután kössük össze a lábait.
Melegítsük elő a sütőt 225 ºC-ra, tegyük a kacsát egy lapos tepsibe, kenjük meg a megpuhult vajjal. Tegyük sütőbe, és süssük 1 órán át. Ezalatt egyrészt készítsünk nagy darabos kompótot az almából, de a 4 legszebbet tegyük félre, hámozzuk meg, vájjuk ki a magházát, jól vajazzuk be, és sütőben süssük meg. Másrészt vágjuk két szelet sonkát hosszúkás háromszögekre, és vajon futtassuk meg.
Amikor a kacsa megsült, tartsuk melegen, a tepsiben lévő léről merjük le a zsírt, eresszük fel a húslevessel, kicsit hagyjuk sűrűsödni, majd egy kis citromlével vagy almaborecettel elkevert tejföllel keverjük ki; kóstoljuk meg, és ízesítsünk utána.
Tegyük a kacsát egy réteg almakompótra, helyezzük köré a sütőben sült almákat, díszítsük a sonkából vágott háromszögekkel, és a szószt külön mellé adva tálaljuk.
Tipp:
Almából zamatos, ropogós és nem túl édes fajtát válasszunk, ami jól bírja a sütést. Lehetőleg csontos főtt sonkát használjunk. A töltelékhez adhatunk néhány friss, durván vágott zsályalevelet.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK