GASZTRO

Almás kacsa

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

1 kacsa
3 szelet főtt sonka
125 g vaj
1,5 kg alma
Zsemlemorzsa
1 pohár húsleves
1 ksi pohár tejföl
1 citrom vagy egy kis almaborecet
Só és bors

 

Elkészítése:

Készítsük elő a kacsát, töltsük meg egy szelet nagyobb darabokra vágott, majd vajon 1-2 hámozott, kimagozott, felkockázott almával, 3-4 evőkanál zsemlemorzsával, sóval és borssal együtt megpirított sonkával. Ezután kössük össze a lábait.

Melegítsük elő a sütőt 225 ºC-ra, tegyük a kacsát egy lapos tepsibe, kenjük meg a megpuhult vajjal. Tegyük sütőbe, és süssük 1 órán át. Ezalatt egyrészt készítsünk nagy darabos kompótot az almából, de a 4 legszebbet tegyük félre, hámozzuk meg, vájjuk ki a magházát, jól vajazzuk be, és sütőben süssük meg. Másrészt vágjuk két szelet sonkát hosszúkás háromszögekre, és vajon futtassuk meg.

Amikor a kacsa megsült, tartsuk melegen, a tepsiben lévő léről merjük le a zsírt, eresszük fel a húslevessel, kicsit hagyjuk sűrűsödni, majd egy kis citromlével vagy almaborecettel elkevert tejföllel keverjük ki; kóstoljuk meg, és ízesítsünk utána.

Tegyük a kacsát egy réteg almakompótra, helyezzük köré a sütőben sült almákat, díszítsük a sonkából vágott háromszögekkel, és a szószt külön mellé adva tálaljuk.

 

Tipp:

Almából zamatos, ropogós és nem túl édes fajtát válasszunk, ami jól bírja a sütést. Lehetőleg csontos főtt sonkát használjunk. A töltelékhez adhatunk néhány friss, durván vágott zsályalevelet.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL