FÉSZEK

2:1-ben: a többfunkciós konyha

Szerző:
Szabó Anna
A legjobban berendezett konyhák olyan barátságosak, hogy a gyerekek itt akarnak tanulni, tévézni és csevegni a barátokkal vagy (sose lehet tudni) például a szülőkkel. Ezért is érdemes amerikai stílusú, világos, de funkcionális teret kialakítani, ahol mindenki, még a legkisebbek is élvezik a családi élet örömeit.


A modern családi élet a konyha körül forog. Az éhes gyerekek ide tartanak, és ez a családi étkezések központja is. A többfunkciós tér lényege az, hogy egyszerre ad helyet a főzésnek, az étkezésnek és a pihenésnek. Az előnyei nyilvánvalóak. Egyrészt több hely jut a gyerekeknek, hogy együtt legyenek, így kevésbé valószínű, hogy eltűnnek az emeleten, másrészt ha mindenki éppen mást akar csinálni (ahogy az a nagyobb családokban lenni szokott), egymáshoz lehet igazítani a különböző igényeket. A kicsik biciklizgetnek, a felnőttek főznek, és közben a lecke is elkészül.

 

Napindító és -befejező

Mivel a konyha a családi otthon központja, jó, ha mindenhonnan könnyen elérhető. Ha közel van a bejárati ajtóhoz, gyorsan lehet innen iskolába indulni szendviccsel a kézben, míg a hátsó, kertre nyíló konyha a kisebb gyerekeknek ideális. Padlástérben vagy egyszintes lakásokban egy amerikai stílusú konyha barátságosabb, mint egy szokványos főzőfülke a folyosó végén. A családi házban a konyha kerüljön az épület szívébe, közvetlenül a hátsó ajtó mellé. Ha a konyha könnyen megközelíthető, a gyerekek még akkor is hajlamosak ott maradni, ha farkasétvágyukat már lecsillapították.

Ha egy kész lakáshoz kell alkalmazkodnod, és a konyha kényelmetlen helyen van, gondolkodj el az áthelyezésén. Ez elsőre képtelennek hangzó ötlet lehet, de valójában bölcs befektetés, ha így megspórolod a család bővülésével járó költözködést. Próbálj meg bevonni egy építészt (ha forrásaid korlátozottak, biztosan találsz olyat, aki tanácsokkal és rajzokkal segíti a munkádat), de csak olyat, aki tisztában van a családi élet jellegzetességeivel, hogy a hangsúly a nagy helyen, ne a tervezői kijelentéseken legyen.

 

Törd át a határokat!

Ha a konyha túl kicsi ahhoz, hogy „nappaliként” is szolgáljon, érdemes lehet áttörni az egyik válaszfalat, és egybenyitni a szomszédos szobával vagy folyosóval. Ha nem lehetséges elmozdítani a beépített konyhabútort, eltávolíthatod a fal felső részét a konyha és a szomszéd szoba közül, így barátságosabb lesz a kapcsolat. Még az is óriási különbséget jelent, ha a konyha és az étkező vagy a nappali közé készárnyú ajtót teszed.

Ha családi otthont keresel, az elsődleges szempont a nagy konyha legyen. A trendi városlakók nemcsak a padlástereket használják ki, hanem a melléképületeket, pl. a garázst vagy műhelyt is, melyek jó nagy helyet nyújtanak. Egy újonnan épült családi ház ragyogó választás, mert ezek lehetőséget adnak a családi élet fogalmának újjáértelmezésére. Ne írd le az ikerházakat sem. A nagy konyhát, nappalit és étkezőt össze lehet nyitni egy nagy közös lakótérré, és sokukhoz még nagy külvárosi udvar is tartozik.

 

Játékos és pihentető

A konyha tervezésénél a kötetlen terek járjanak az eszedben, ne az olyan szokványos megoldások, mint a helyiség végeibe helyezett konyhabútor és étkezőasztal. A határok összemosása maximalizálja a kihasználható teret. A konyhasziget pl. lehet reggelizőasztal is, ami szükségtelenné teszi a külön asztalt (és a gyerekek itt nassolhatnak is). Ha pedig a hagyományosan L vagy U alakban elrendezett szekrényeket mind egy falra szereljük, több hely marad a kicsiknek a földön szaladgálni. Egy egybefüggő fali szekrénysor, ahol nemcsak konyhai eszközöket tartasz, hanem játékokat és könyveket is, szintén helyet takarít meg, és egységesebb összképet eredményez.

A legjobb családi konyhák tele vannak hatékony, nagy befogadóképességű eszközökkel. A mosogatógép elengedhetetlen, de ne csak a méret (és egy vasárnapi vendégsereg) járjon a fejedben, hanem a zajszint is, hogy ne zavarjuk a vacsora utáni tévézést. Egy beépített dupla tűzhely, egy szabadon álló ipari stílusú sütő sok éhes szájat ellát, de azért egészítsük ki egy mikrohullámú sütővel – ez elengedhetetlen a kamaszok késő esti nassolásához. A négylapos tűzhely helyett jobban jársz egy hatlapossal. Érdemes megfontolni az amerikai stílusú hűtőszekrényt is, beépített fagyasztóval a nagyobb élelmiszerkészletek számára (a garázsban vagy a pincében elhelyezhető).

Ahol a főzés és a pihenés tere találkozik, készülj fel a főzés utáni elkerülhetetlen rendetlenségre. Az egyik oldalán magasított asztal elválasztja egymástól a munka és a játék terét, és ügyesen elrejti a konyhai rendetlenséget. Padlástérben a központi helyzetű konyhát elrejtheted egy tolóajtó vagy egy tejüveg ajtó mögött. Ha új, amerikai stílusú teret alakítasz ki, tartsd meg egy kis faldarabot, hogy elválaszd a konyhát a többi résztől. Az egyik oldalra állítsd konyhaszekrényt, a másikra tévékészüléket és egy óriási parafatáblát. Vegyél egy jó elszívót is, hogy a szagok ne áramoljanak át a lakás többi részébe.

Ami a dekorációt illeti, a családi konyhának valahol az otthonos (a kisgyerekek kedvéért), a stílusos (a felnőtt vacsorák kedvéért) és a vidám (a kamaszok kedvéért) között kell elhelyezkednie. Mindez nem lehetetlen. Az a legfontosabb (minthogy a konyhának legalább egy évtizedig kell bírnia), hogy a konyha váza – a padló, a konyaszekrények előlapjai, a munkapadok klasszikus, egyszerű stílusúak legyenek. A bútorokat és a kiegészítőket hozzá tudjuk illeszteni a gyerekek változó életkorához, ízléséhez és igényeihez. Egy sima fehér konyha például kiegészülhet először egy rózsaszín kisasztallal és székekkel, nem sokkal később pedig egy barátságos fapaddal és aranyszínű csempékkel.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL