FOGYÓKÚRA

8 titok a természetes karcsúságért

Szerző:
Szabó Anna
Ismered a legjobb barátodat? Azt, akinek nem kell magára tuszkolnia a farmert, és az evéssel is normális kapcsolata van. Ő a természetes karcsúság. Aki tudja kezelni az étvágyát, az érzelmeit, mindent rendben tart és megőrzi az egészséges súlyát. Itt van most néhány a titkai közül.

 

1. A kielégítettséget választja a tömöttség helyett


Egy 10-es skálán a vékony nők abbahagyják az evést a 6. vagy 7. szint körül. Többségünk azonban nem áll meg a 8. vagy 10. szintig. Miért? Valószínűleg összekevered a telítettség-érzetet a kielégítettséggel. Hagyd abba az étkezést, mielőtt végeznél vele és nem érzel teltséget. Tényleg annyit egyél, amennyire valóban szükséged van.

Utánozd!

Egyél úgy, mint a karcsú nők, az ételed körülbelül felénél fejezd be az evést. Gondolj a skálára. Majd ismételd meg újabb 5 falat után. A cél, hogy jóllakottnak érezd magad, anélkül, hogy megtömted volna a gyomrodat.


2. Az éhség nem katasztrófa vagy vészhelyzet


Legtöbbünk, akik küzdünk a plusz kilókkal, félünk az éhségtől, túlmisztifikáljuk. Nem szabad, hiszen, ha félsz az éhségérzettől, akkor sokkal többet fogsz enni, hogy ezt az érzést elkerüld. A karcsú emberek is éreznek éhséget, csak ők tolerálják. tudják, hogy ezek ingerek, jönnek-mennek, de csak akkor esznek, ha igazán szükségük van rá.

Utánozd!

Válassz ki egy mozgalmas napot, amikor szándékosan elhalasztod az ebédedet egy vagy esetleg két órával. Vagy próbálj meg kihagyni egy uzsonnát. Látni fogod, hogy nem áll meg a világ, neked sem lesz semmi bajod, mert kihagytál egy étkezést. Így legközelebb, ha rád tőr az éhség, nem fogod azonnal megrohamozni a hűtőszekrényt.


3. Ne a depresszió kezelésére használd az ételt!


Hidd el a karcsú nők sem immunisak az érzelmi „zabálásra”. Azonban, ha érzik, hogy idegességből vagy bánatból esznek, vagy ennének, abbahagyják.

Utánozd!

Szűrd ki, hogy miért akarsz enni. Az emberek általában négy okból esznek. Mert éhesek, mert idegesek, mert magányosak, mert megfáradtak. Ha igazából éhes vagy, két étkezés között nassolj valamit, ami nem hizlal, mondjuk egy kevés mandulát. Ha érzelmi okokból ennél, akkor ki kell találni valami kalóriamentes alternatívát. Hogy kiengedd a fáradt gőzt, nem kell enned, menj, fuss egy kört vagy püfölj egy homokzsákot. A gyorsabb szívverés csillapítja a dühöt. Magányos vagy? Hívj fel egy barátot, küldj egy emailt, netán sétálj egyet.


4. Egyél több gyümölcsöt!


A karcsú nők naponta több rostot és gyümölcsöt fogyasztanak és kevesebb zsírt, mint túlsúlyos társaik.

Utánozd!

Iktass be minél több gyümölcsöt az étrendedbe. Ebéd után, vacsora helyett, vagy, ahogy érzed. Minden étkezésedhez egyél gyümölcsöt. Igyál sok frissen facsart gyümölcslevet.


5. Ő alakítja a szokásait


Minden dietetikus azt mondja, hogy a változatos diéta jó, de a túl változatos is visszaüthet. Kutatások kimutatták, hogy a túl sok íz és étel arra késztet, hogy még többet egyél. A karcsú emberek étrendje általában nem olyan változatos, egy megszokott étrendet követnek. Van, hogy néha meglepik magukat valamivel, de általában a jól bevált ételeket fogyasztják.

Utánozd!

Próbálj meg következetesen enni, amennyire csak lehetséges. Reggelire müzli, ebédre saláta és így tovább. Persze, alkalmanként ehetsz hozzá grillezett csirkét és tonhalat is, de a lényeg, hogy nem szabad túlzásba vinni.


6. Önkontroll


Egy kutatás kimutatta, hogy a nők 50 és 60 éves koruk körül híznak a legtöbbet. Az önkontroll nagyon sokat segít. Akinek gyengébb az akarata, az könnyebben el tud hízni. Ezért próbáljuk magunkat kordában tartani.

Utánozd!

Készülj azokra a pillanatokra, amikor a kísértés nagy lehet, mint családi vagy baráti összejövetelek. Ha egy fogadáson vagy, mondogasd magadnak, hogy csak minden negyedik fogásból fogsz enni. Ha étteremben vacsorázol, rendelj egy étvágygerjesztő főételt és egy közös desszertet.


7. Mozgás


A karcsú nők, átlagosan 2 ½ órával többet mozognak túlsúlyos társaiknál. Ami természetesen éves szinten plusz kilók elégetéséhez vezet.

Utánozd!

Próbáld ki. Az emberek általában túlértékelik saját aktivitásukat. Átlagosan egy nap 16-20 órát csak üléssel töltünk. Viselj lépésszámlálót és észre fogod venni, hogy valóban nem mozogsz sokat. Lift helyett lépcsőzz vagy tornázz naponta fél órát vagy extra lendülettel mosd fel a padlót.


8. Jó alvás


A vékony nők 2 órával többet szunyókálnak hetente, összehasonlítva a túlsúlyos emberekkel. Ha többet alszunk, kevésbé vagyunk éhesek. Ilyenkor leptin termelődik, mely elnyomja az étvágyat.

Utánozd!

Hajrá! Heti két órával több alvás, az naponta csak 17 perccel több. Nem lehetetlen megcsinálni és minden felnőttnek legalább 8 óra alvásra van szüksége naponta.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL