FOGYÓKÚRA

Fogyj 10 kg-ot diéta nélkül

Szerző:
Szabó Anna
Felszedni néhány kilót, igazán könnyű, anélkül, hogy észrevennéd. Most viszont azt is megmutatjuk, hogy fogyni is lehet anélkül, hogy észrevennéd.

 

Egy biztos, a túlzott korlátokat szabó diéta nem használ. Akiknek sikerült egészségesen, normál keretek között lefogyni, az elért testsúlyt hosszútávon is sikerül tartaniuk a legtöbb esetben. Hogy miért? Mert elsajátították annak a titkát, hogyan kell megváltoztatni étrendjüket, étkezési szokásaikat. Ehhez hihetetlen akaraterőre vagy elkötelezettségre van szükség? Lehetséges, de nem valószínű.

Különböző kutatások kimutatták, hogyha csökkented a kalória beviteledet kis mértékben, akkor a tested ezt nem veszi észre. Ez ugyanis nem terheli meg a szervezetet és időről időre fogysz. Így az agy nem tiltakozik, hiszen nem érzi a nélkülözést.

A környezetedben kis változásokat elérni hatásosabb, mint az akaraterőben és az önfegyelemben bízni. Ha magadra tudtál szedni pár kilót anélkül, hogy gondolnál rá, úgy igazságos, hogy pár kilót ugyanígy veszíthetsz is. Itt van néhány hatásos módszer, melyek segítségével mindez megvalósulhat.


Ne számíts az akaraterőre


Ne az agyban dőljön el a dolog. Hiszen, ha vannak olyan ételek, amiket tudod, hogy nem, vagy nagyon nehéz lenne mellőzni számodra, akkor nem is valószínű, hogy menni fog. Ezért inkább ezekből az ételekből csökkentsd az adagodat, egy nagy adag helyett inkább készíts több kicsit. Mindenképpen teli hassal indulj neki a vásárlásnak, mert így biztosan nem veszel semmi „haszontalan” élelmiszert.

Ha nagyobb adagot készítesz vacsorára, nem kell mindet megenni. Egy adagot el lehet tenni másnap ebédre vagy lefagyasztani a jövő hétre. Mindig legyen otthon zöldség vagy saláta, ha falatozni támad kedved, egyél ebből. Az ételt sose hagyd szem előtt, mindig pakold el, így a kísértés is jóval kisebb.


Minőség és nem a mennyiség


A szervezet nem tudja számolni a kalóriákat. Csak az agy, de az meg nem akarja. Könnyen átverheted a gyomrodat és az agyadat is. Súlyra maradjon meg ugyanannyi az ételed, mint eddig, viszont minőségre és kalóriamennyiségre legyen sokkal kevesebb. Így nem érzed, hogy nélkülöznél, nem igazán észrevehető a különbség. Nehéznek tűnik ezt betartani, pedig nem az. Idővel hozzászoksz, meglátod.

12 dkg sült burgonya helyett fogyassz inkább ugyanannyi steak burgonyát.

Káposztára, egyéb salátákra sima majonéz helyett inkább válaszd a zsírszegény, light változtatot, vagy a joghurtot.

Zsíros sajtok (Trappista, Ementáli stb.) válaszd inkább a fetajellegű zsírszegény sajtokat.

A zsírdús vajak helyett fogyassz inkább csökkentett zsírtartalmú margarint.

Egyszerűen

Képzelj el egy büfét guszta húsok nagy választékával, tengeri gyümölcsökkel, és vegetáriánus ételekkel egyaránt. El tudod képzelni, hogy többet ennél itt annál, mint amennyire valóban szükséged van? Igen, a legtöbb ember valóban többet fogyaszt. Hiába eszel kevesebbet mindenből, a végeredmény akkor is jóval több lesz a szükségesnél. Ha csak egy dolgot eszel, kevesebbet eszel belőle, mert megunod, de a változatosság serkent a falatozásra. Az jó, ha a diéta közben változatosan lehet enni, de túlzott mértékben ez sem tesz jót, hiszen így jobban és többet kívánsz enni. Ezért, ha lehet, ne variálj, készíts egyszerű ételeket. Semmi felhajtás!


Egyél egy kicsit kevesebbet, de ne tagadj meg magadtól semmit


Ha többet tálalsz, többet eszel. Igenis tudd azt mondani, köszönöm elég, vagy nem kérek. Ha az adagjaid 10%-át otthagyod, vagy ki sem szeded, az akár 2-300 kalóriával is kevesebbet jelenthet. Szóval nem kell magadtól megtagadni semmit, csak mindenből egyél egy kicsit kevesebbet.
Vagyis kevesebb vajat kenj a kisebb szelet kenyeredre, kisebb kanállal merd az ételt és kisebb tányérra is tedd. Kisebb pohárból igyál, stb.
Ha gyorsan lefogytál valószínűleg gyorsan visszaszeded a leadott kilókat, hiába küzd ellene az agyad. Ha nincs időd változtatni a szokásaidon, akkor csökkentsd az energia bevitelt.

Napi 1800-2000 kalória vagy akörüli bevitel 10 hét alatt 10 kg

Napi 1000-1200 kalória vagy akörüli bevitel 10 hét alatt 5 kg

Napi 800-1000 kalória vagy akörüli bevitel 10 hónap alatt 20 kg, persze mínuszban.

 

Kerüld az „egészségesebb” opciókat


Nincs időnk arra, hogy mindent megtanuljunk, a csomagolásokon mindent elolvassunk, ezért nagyrészt általánosítunk. Ha valamire light van írva, máris többet eszünk belőle, gondolván, hogy szabad, nem hizlal Ez tévedés, ha ezekből többet fogyasztasz, hízni fogsz. A szójabab is egészséges, jó a szívre, a rák ellen, azonban túlzott mennyiségben való fogyasztása már nem feltétlen van jótékony hatással, főleg a kilókra. A lényeg, hogy ne egyél többet a kelleténél az alacsony energiaszintű ételekből sem, mert a kalóriák szempontjából már egyáltalán nem használsz vele.


Kerüld a zavaró dolgokat, koncentrálj az ételre


Enni élmény. Ha közben tévézel, beszélgetsz, olvasol, biztosan többet eszel, tovább eszel és azt is elfelejted, hogy mennyit ettél. Ha egyedül eszel és kiiktatsz minden „zavaró tényezőt” és a kajára koncentrálsz, nem eszed túl magad és az ételt is élvezni fogod.


Égesd el!


Ha naponta gyalogolsz egy keveset, máris zsírt égetsz. Egy 65 Kg-os nő 5 perc sétával 25 kalóriát képes elégetni. És persze az idő növekedésével az elégetett kalóriák száma arányosan csökken.


Ne becsüld alá az italokat sem


Az emberek többsége nem is veszi figyelembe azokat a kalóriákat, melyeket ivás közben juttat a szervezetébe. Néhány italra pedig igazán gondolhatunk ételként is. A tejitalok, gyümölcslevek, turmixok, több kalóriát tartalmaznak ugyanakkor sok tápanyagot is, amitől telve és teljesnek érezhetjük magunkat. Az édesített italok és az alkohol az igazi csapda. Az alkohol arra ösztönözhet minket, hogy többet együnk, ezenfelül szegényebb tápértekkel rendelkező ételekkel is beérjük.

1 csésze kávé vagy tea = 3 ½ kockacukor
2,5 dl tej = 6 kockacukor
2,5 dl gyümölcslé = 7 kockacukor
1 kis pohár bor = 8 kockacukor
Gin/Tonik = 9 kockacukor
3,3 dl édesített ital = 12 kockacukor

 

Egyél rendszeresen


Egyél rendszeresen, ami azt jelenti, hogy a napi három fő étkezés legyen meg, ezenkívül, ha szeretsz nassolni, azt is rendszeresen tedd.. Ha nem tudod, hogy hol és mikor fogsz enni hajlamos leszel arra, hogy úton-útfélen bekapj valamit vagy betérj egy gyorsétterembe. A legtöbb ember, aki rendszeresen étkezik, el sem tudja képzelni, hogy reggeli nélkül kilépjen otthonról. Hidd el, reggelizni nagyon jó. Aki rendszeresen táplálkozik, valószínűleg nem eszi magát túl csokoládéval, nem éhezik, tudja, mikor eszik legközelebb és valószínűleg azt is, hogy mit fog enni.


Égess egy kicsit többet


Inkább gyalogolj fel a második emeletre, minthogy liftet hívj. Ha valami közölni valód van egy kollégáddal, inkább menj oda, ne hívd telefonon, vagy ne küldj neki e-mailt. Ebéd után tegyél egy 10 perces sétát, ahelyett, hogy ülnél az íróasztalod mellett. Ezek a relatív kis mozgások is extra energiát égetnek el. Sőt, ha ezt mindennap megteszed, annál több energiát égetsz el.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL