KÖZÉRZET

Önts tiszta vizet a pohárba!

Szerző:
Szabó Anna
Ki ne hallott volna róla, milyen gondok vannak a vízzel. Számos módja van a tiszta és friss nedű beszerzésére, mégis mielőtt bevásárló-körútra indulnál, érdemes megismerned a részleteket.


Hogy miért? Azt bizonyára te is tudod, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen vizet iszol. A legújabb kutatások szerint a legjobb a megfelelően tisztított, ozmózis víz. A túl sok (és főként egyfajta) ásványvíz összetevőiből, amit nem tud felhasználni a szervezeted, az lerakódik és betegségekhez vezet. A klóros víz, hétköznapi nyelven csapvíz, már önmagában is elég riasztó, hisz nevében viseli azt az anyagot, mely nagy mennyiségben már méregként hat rád. Ki tudja, lehet, hogy csak egy újabb marketingfogás az egész? Mégis jó tisztában lenned a részletekkel – érvekkel és ellenérvekkel –, mert a saját tested a te felelősséged, egészséges működéséhez márpedig vízre szükséged van és lesz életed végéig.

 

Ásványvíz kételyek

Drága, környezetszennyező, ártalmas az egészségre – legalábbis ezt állítják egyre többen. Az gondolom teljesen érthető, hogyha a napi szükséges folyadékutánpótlást csak és kizárólag ásványvízzel próbálod meg fedezni, az elég költséges, a felhalmozódott műanyagpalackok pedig mennyire szennyezik a környezetet. Az már viszont kevésbé köztudott, miért is ártalmasak a szervezetedre.

Kutatók egyértelműen a túlzott ásványvíz-fogyasztást okolják a vérkeringési zavarok számának növekedésével (mint az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, szívroham, agyvérzés), valamint a „köves” betegségek egyre gyakoribb megjelenésével (epekő, vesekő).

Sokan hivatkoznak például arra az alapvető tényre, hogy a legtöbb ásványvíz sótartalma jóval magasabb a megengedettnél, ami hosszútávon magas vérnyomáshoz és kísérő betegségeihez vezet. Akad azonban olyan termék is, melynek sótartalma nemhogy magasabb, hanem jóval alacsonyabb is a megengedettnél, ráadásul a kiürüléskor további sókat ürít ki belőled. Faramuciság még a dologban, hogy erre simán felírhatnák a tisztított csapvíz jelzőt. De azt ugye te sem vennéd meg?

E sorok között meg kell említenem azokat a különleges ásványvizeket, melyeket csak kúraszerűen lenne szabad meginnod, mivel bizonyos ásványi elemekből kimagasló mennyiséget tartalmaznak. Sőt, ezek már inkább a gyógyvíz kategóriába sorolandók, melyeket kizárólag szakember felügyelete mellett javasolt az előbbi módon elfogyasztanod.

 

Néha a csapból is „csak a méreg” folyik

A probléma ott kezdődik, hogy a nagy mennyiségű klór egyetlen élő szervezetnek sem tesz jót, sőt, kifejezetten egészségtelen. De mivel a víz nagyrészt szennyezett területről érkezik, ezért szükséges a bennük lévő baktériumokat elpusztítani. (Az már más kérdés, hogy erre a feladatra lenne más mód is a klórozások kívül, mely bár drágább, ám hosszú távon mégis csak kifizetődőbb.) Miközben a klór csírátlanítja a hozzánk érkező vizet, addig a benne található egyéb származékokkal reakcióba lép: vagyis más vegyszerekkel, gyógyszerekkel, műtrágya maradványokkal… alkot meg egy újabb anyagot. Ezek közül csak három csoportot említenék meg – melyek bizonyítottan (és kiemelten) rákkeltőek – a klórozott szénhidrogéneket, a klórozott metánszármazékokat, és a trihalometánokat (THM).

A tényekhez azonban az is hozzátartozik, hogy vizeink minősége nem egységes, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a te lakóhelyedre nagyon szennyezett helyről agyon klórozott víz érkezik. Azonban abban is biztos vagyok, hogy már találkoztál csapból folyó „fehér csodával”, vagy ne adj’Isten más színekkel.

 

Ozmózis – az új kulcsszó(?)

Egyre többen ismerik, sőt mondhatni próbálnak divatot teremteni a fordított ozmózis elvén működő tisztító berendezéseknek. Bátran hívhatjuk őket rajongóknak, ahogy a korábbi években ez az ásványvíz kapcsán is sokakban felmerült. Fő előnyei között azt tartják, hogy mindig megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre a tiszta friss ivóvíz minőségű víz. Megfigyeléseik szerint pozitívan hat a közérzetre és az anyagcserére, javítja az italok és ételek színét, ízét és eltarthatóságát, csökkenti az allergiás tüneteket. Érveik szerint az egészséget úgy óvja, hogy klór-, baktérium-, vírus, és szerves kémiai anyagtól mentes. Sőt már egyéb vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat, hormonokat sem tartalmaz.

Bár a fentiek nagyon jól hangzanak azért néhány kritikus ellenérvet jó, ha te is tudsz erről a berendezésről, amit eredetileg egyébként a NASA fejlesztett ki az űrhajósok számára. Ezek a háztartásba beszerelhető műszerek azon túl, hogy mentesítik a vizet mindenféle szennyeződéstől, megfosztják azt minden más ásványi anyagtól és nyomelemtől is, melyet aztán egy patronból visszapótol szerkezet. Ez utóbbi elég elgondolkodtató tény. Hiszen az emberi szervezetnek a legjobb mindenből a természetes, ettől lesz egészséges, viszont a patronból visszapótolt összetevők kapcsán ismételten bezárul a kör, és eljut az ember ugyanahhoz a problémához, ami az ásványvizeknél is felmerül.

 

Az ideális víz

A fő szempont, hogy ne távolítsa el a szervezetednek fontos só- és mikrokomponenseket, majd esetleg visszapótolja ráadásul mesterségesen, de még sem a megfelelő mennyiségben. Arra sincs szükség, hogy fertőtlenítsen a készülék, hiszen azt már az otthonodba érkező csapvíz esetében megtették – talán a kelleténél jobban is.

Ha ragaszkodsz az ásványvíziváshoz, akkor tedd okosan! Vagyis váltogasd sűrűn a márkákat, és lehetőleg válassz minél alacsonyabb ásványianyag tartalmúakat.

Viszont, ha a lelked csak a fordított ozmózis elvén működő berendezések használatakor nyugszik meg, akkor legalább próbáld meg az egyensúlyt megtartani, és törekedni a változatos folyadékbevitelre.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL