FÉSZEK

Kis lakás, ami nagynak tűnik

Szerző:
Szabó Anna
Tippjeinkkel elérheted, hogy bármilyen szoba nagyobbnak látszódjon új színnel, bútorral és trükkös tároló-megoldásokkal. Hozd ki a legtöbb helyet kis lakásodból!



Sötétségből a fénybe

Bizonyára te is tisztában vagy vele, hogy egy kis fényjátékkal elérheted, hogy nagyobbnak tűnjön a tér. Ám nem feltétlenül kell energiarabló világításra gondolnod, játszhatsz a színekkel is akár. Például, ha a fenti képhez hasonlóan a szoba falát egész világosra, majdnem hófehérre fested, az előszobafalakat pedig sötétebbre, akkor optikailag olyan lesz, mintha fényárban úsznátok.


 

 

Engedd be a Napot!

Mikor a függönyrudakat az ablak fölé helyezed, és az anyagot túllógatod a kereteken, akkor szabályosan vezeted a tekintetet. Miért? Mert eleve a fény – főként egy ragyogó szálakkal átszőtt drapériában – az egész anyagon eloszlik, majd szétszórja a helyiségben.

 

A szoba közepén

A kis alapterületen élők gyakran elkövetik azt a hibát, hogy mindenegyes bútordarabot élesen körbe raknak. Persze lehet azt mondani, hogy spórolnak a hellyel, de ezzel egyúttal a melegségét is megölik. Ha szeretnéd ezt kiküszöbölni, és felélénkíteni a teret, akkor hozz létre egy „társasági háromszöget” olyan klasszikusokból, mint a kanapé, a fotel, valamint a dohányzóasztal. Hidd el, ezekből sem csak elefántméretűek kaphatóak, hanem barátságos, egy-két személyes verziók is.


 

 

Ne tárold a padlón!

Főleg a hálóban, de másként is sokan hajlamosak vagyunk a földre letenni ezt, azt vagy a jobbik eset, ha egymás felett polcolunk. Te is így vagy ezzel? Inkább próbálj meg felfelé építkezni. Egy rézsútos tárolóegységre bármit feldobhatsz a CD-ktől a könyveken az újságokig bármit. Csak arra figyelj, hogy megfelelő – kényelmes – magasságba kerüljön felszereléskor.

 

Tükrözz vissza!

Például egy diófakeretes tükörrel, az ablakkal szemben, a szekrény fölött. Így az ablakon át érkező fény szétszóródik, és a legkisebb térrel is elérheted, hogy tágasabbnak tűnjön. A tükrök használata a legrégibb trükk a szobák feltuningolására. Eleve, ha már csak egy képet akasztasz fel minél feljebb, elérheted, hogy mennyezet magasabbnak látszódjék, mert odavonza a szemet.

 

Keress többfunkciós bútorokat!

Az egyik legmegbízhatóbb módja, hogy pirinyó otthonban is tárolni tudd a dolgaidat, ha eleve multifunkciós berendezésekre ruházol be. Vagyis az ágyad ne csak egyszerűen az alvást szolgálja, hanem legyen ágynemű tartója is, ami ha elég nagy még akár mást is idesuvaszthatsz. A TV-álványod a készülék tárolása mellett tartalmazhat vitrines, de akár polcos részt is. És így tovább! Ne feledd nagyon sokan élnek hasonló helyzetben, amivel a tervezők is tisztában vannak.






Legyen a funkció az elsődleges szempont

Ha eddig nem így lett volna, akkor valószínűleg először a személyes szokásaidat kell a férőhelyhez igazítanod. A … lévő kép pont arra jó illusztráció, hogy, ha kicsi a konyhád és emiatt eddig sosem ettél benne, akkor célszerű olyan tároló szekrényt választanod, melyhez ha odahúzol egy széket a tetején még akár ehetsz is. De ha még ennyi helyed sincs, akkor például falra szerelt félkör alakú lehajtható falapot is beszerelhetsz. Így ahol evés előtt például főzőcskéztél, ott később el is fogyaszthatod a remekművedet.




A hatékonyság háromszöge

Ahhoz, hogy a konyhában jól tudj dolgozni, az elengedhetetlen három fő dolog: a mosogató, a tűzhely valamint a hűtőszekrény. Emellé még be kell szerelni egy jó munkaterületet is, lehetőleg fiókokkal is. Ideális esetben a munkaterületed helye praktikusság szempontjából a korábban említett szentháromság mértani közepe. Persze ettől könnyű eltérni – főleg kis helyen – de ahhoz, hogy minél gyorsabban elkészüljön az étel, törekedj rá.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL