2018. május 20. - Bernát, Felícia
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. május 20. - Bernát, Felícia
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Borús nyári napokra: Visegrád

Blaho Dávid

A hőmérő higanyszála többnyire alig éri el a húsz fokot, a strandolásnak tehát lőttek. Ez az idő viszont éppen ideális lehet egy kis barangoláshoz, így hát: irány Visegrád!

 

A meteorológusok riasztó hírekkel ijesztgetnek, nemhogy a kánikula, de még a tisztességes júniusi meleg is elkerüli a Kárpát-medencét. Azonban annak, aki Visegrádot választja úticélul, nem kell csalódottnak lennie abban az esetben sem, ha barátságtalan, szürke felhők takarják el a napot. Hiszen minden rosszban van valami jó: a hőségben hegynek fel menetelni nem említhető egy lapon a nyugodt, parkbeli sétával. De aki messzire elkerüli a túrákat, az is válogathat a könnyed kikapcsolódási lehetőségek között. Hajókázás, andalgás a folyóparton, történelmi emlékek, remek étkek – íme, a kínálat címszavakban a Dunakanyar menti városkába látogatóknak.


A szemközti szomszéd


Rendhagyó módon kezdjük felfedezésünket a túlparton, ahol Visegrád tükörképeként nyújtózkodik Nagymaros. Már csak azért is érdemes itt indítani, mivel remek látványt nyújt cikkünk tárgya a Duna ellenkező oldaláról nézve, másrészt pedig ki ne akarna egy jót kompozni! A pöfékelős hajócska óránként közlekedik a két helység között, a türelmetlenebb gyalogosoknak ráadásul jó jellemfejlődést is tartogat, hogy kivárják, amíg az autók gördülnek fel először a fedélzetre. A vízi siklás nem tart tovább öt percnél, de ezalatt is belefeledkezhetünk a Dunakanyar látványába. A szerencsés partot érés után elég csak néhány métert megtenni a kikötőtől, hogy az emberben kialakuljon az érzés: bár minden város olyan képet nyújtana, mint Nagymaros.


A hangulatos hajóállomás, a rengeteg dús koronájú fa, a gyönyörűen rendben tartott főtér, a számtalan lepihenésre csábító pad mind-mind arról győz meg minket, hogy Visegrádot rendkívül takaros szemközti szomszéddal áldotta meg az ég. Külön említést érdemelnek a folyóparton sorakozó rózsaágyások – belőlük jutott bőven egyébként a főtérre is -, amelyek csodás illatot árasztva hálálják meg a gondos törődést.


A Visegrádra történő visszajutásra a kompon kívül nem kínálkozik más mód, így a víziszonyban szenvedők szembenézhetnek saját félelmükkel. Aki viszont ellenkezőleg pont a nagy kékség szerelmese, az további hajóutakra is vállalkozhat, akár Esztergomba vagy Szentendrére; aki pedig a motorcsónakozásra vágyik, az kipróbálhatja mindezt nagyban valamelyik sebesen száguldó szárnyashajón ülve.


Mátyás király nyomában


A Budapesttől mindössze 30 kilométerre fekvő Visegrád jellegzetes építménye a Fellegvár. A hegy tetején található erődítményt sokan Mátyás királlyal azonosítják, pedig már jóval korábbi uralkodók idején is állt. Képzelhetjük, micsoda élmény lehetett az országot fenyegető ellenségnek teljes harci díszben megmászni a várig vezető meredek utat – talán mire feljutottak, el is ment a kedvük a csatától. Nekünk nem kell magunkkal kardokat és pajzsokat cipelnünk, ellenben így is remek tüdőtágító program a várba történő felkapaszkodás. A buszjáratot évekkel ezelőtt megszüntették, így aki nem rendelkezik autóval, annak marad a kiadós caplatás. A túrához használjuk a városból induló erdei ösvényt, a jól elhelyezett tábláknak hála lehetetlen, hogy eltévedjünk. A hegymászás elsődlegesen a minket fogadó panoráma miatt éri meg, mert bár a Fellegvár egyre több területét nyitják meg a látogatók előtt, az előszobányi méretű termekben berendezett kiállításoktól nem marad tátva a szája az érdeklődőnek – főképp az igen borsos jegyár fényében nem.


Itt egyébként bárki megmérettetheti magát dárdahajításban vagy íjászkodásban is. Ha valakit szédít a nagy magasság, vagy nem érzi az elhivatottságot a vár meghódításához, nekik ott van még látnivalóként néhány „szinttel” lejjebb a királyi palota vagy a Salamon-torony. Júliusban pedig hagyományosan megrendezésre kerülnek a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, amely különösen kisgyermekes családoknak tartogat páncélzörgésben gazdag élményeket.


A visegrádi fatányéros és a gulyás


A cím nem elírás, csak egyfajta szolid utalás arra, hogy ha elfáradtunk a történelmi emlékek felderítésében, akkor hol hallgattathatjuk el egyre hangosabban korgó gyomrunkat. Nem kell kiszakadnunk a középkorból, a kikötőtől ugyanis egy kőhajításnyira található a Reneszánsz étterem, ahol korabeli öltözékbe bújt felszolgálók járulnak elénk, hogy fakupákból csillapíthassuk szomjunkat, amíg arra várunk, hogy fatálakon érkezzenek meg a királyi lakomákat idéző fogások. Ezen a helyen kívül is számtalan vendéglő invitál minket változatos menüsoraival, így az éhenhalás lehetősége teljességgel kizárt. Érdemes megemlíteni a Nagymaroson található Maros éttermet, amelyet az egykori hajóállomás épületében alakítottak ki, így teraszán olyan közel ülhetünk a Dunához, hogy ha nem vigyázunk, még a végén székestől belepottyanhatunk a folyóba. A nosztalgikus ízeket keresők látogassák meg a kompállomás közelében helyezkedő lacikonyhát, ahol jókedvűen pirulnak a hurkák és kolbászok, és ahol frissen sült hekket rendelhetünk magunknak egy karéj kenyérrel és kovászos uborkával.


Bakancs és vízkészlet


Keveset szóltunk eddig a Visegrádot körülölelő gyönyörű erdőségről, amely tulajdonképpen nem más, mint a Pilis zöldbe borult élő lélegzete. A természetjáróknak pont ezért ajánlott felkeresni a várost, ugyanis bármerre indulnak, számtalan ösvényt vagy hegyi utat találnak maguknak.


Ilyen csapások vezetnek például a teljesség igénye nélkül az Ördögmalom-vízeséshez, a Bertényi Miklós Füvészkerthez, a Magda-forráshoz, vagy a Telgárthy-réthez; az igazán vasakarattal és jó állóképességgel rendelkező vállalkozó szellemű egyének pedig egészen a Nagyvillámig kapaszkodhatnak fel. Amennyiben ezt követően kímélni szeretnénk lábainkat, és jól esne, ha más vinne minket, akkor keressük meg a nyári bobpályát, vagy fújjunk egyet, megpihenve a mogyoróhegyi vadasparkban.

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Hogyan alakul a szerelmi életed a nyári hónapokban? - A titokzatos fák elárulják

Hogyan alakul a szerelmi életed a nyári hónapokban? - A titokzatos fák elárulják

Minden ember szeretné ismerni a jövőt, nem igaz? Ennek ellenére, ha valóban szembesülnél a sorsoddal, talán nem is biztos, hogy fel tudnád dolgozni az első pillanatban. Amikor a szerelemről esik szó, akkor mindenki a jelent akarja megélni, most pedig azonban azt is megtudhatod, hogy mi vár rád a szerelemben!

Tovább »
10 máig megoldatlan egyiptomi rejtély

10 máig megoldatlan egyiptomi rejtély

Azt hitted már mindet megoldották? Hogy az egyiptológia lerágott csont és az ősi civilizáció már nem mutathat semmi újat, és túl vagyunk az összes misztériumon? Hát bizony, ez nem így van! Sőt, még mindig van többek között 10 olyan hihetetlen és döbbenetes rejtély, amit továbbra sem képesek megfejteni a kutatók!

Tovább »
Mennyi belső erővel rendelkezel? - Megmutatja az intenzitásszámod

Mennyi belső erővel rendelkezel? - Megmutatja az intenzitásszámod

Az intenzitás azt jelenti, hogy mennyire vagy képes egy adott dologra koncentrálni, és rendelkezel-e elég belső erővel. Minden egyes név betűkből áll, és minden betűhöz tartozik egy szám. Sokszor van az, hogy egy-egy betű többször is előfordul a nevedben, amik arra utalnak, hogy az általuk hordozott energia hat rád dominánsan.

Tovább »

Kalkulátor

Meditációs technikák

A meditáció megnyugtatja a testet, a lelket, és ellazít. És ha még nyugodt, csendes környezet is párosul hozzá, akkor igazi kikapcsolódást nyújt. Válaszd ki, melyik típusú meditációs technikára van jelenleg szükséged, és máris kipróbálhatod.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Olajos Erika

Betegség-szimbólumok szakértője

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Olajos Erika

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép