2018. szeptember 26. - Jusztina
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. szeptember 26. - Jusztina
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Borús nyári napokra: Visegrád

Blaho Dávid

A hőmérő higanyszála többnyire alig éri el a húsz fokot, a strandolásnak tehát lőttek. Ez az idő viszont éppen ideális lehet egy kis barangoláshoz, így hát: irány Visegrád!

 

A meteorológusok riasztó hírekkel ijesztgetnek, nemhogy a kánikula, de még a tisztességes júniusi meleg is elkerüli a Kárpát-medencét. Azonban annak, aki Visegrádot választja úticélul, nem kell csalódottnak lennie abban az esetben sem, ha barátságtalan, szürke felhők takarják el a napot. Hiszen minden rosszban van valami jó: a hőségben hegynek fel menetelni nem említhető egy lapon a nyugodt, parkbeli sétával. De aki messzire elkerüli a túrákat, az is válogathat a könnyed kikapcsolódási lehetőségek között. Hajókázás, andalgás a folyóparton, történelmi emlékek, remek étkek – íme, a kínálat címszavakban a Dunakanyar menti városkába látogatóknak.


A szemközti szomszéd


Rendhagyó módon kezdjük felfedezésünket a túlparton, ahol Visegrád tükörképeként nyújtózkodik Nagymaros. Már csak azért is érdemes itt indítani, mivel remek látványt nyújt cikkünk tárgya a Duna ellenkező oldaláról nézve, másrészt pedig ki ne akarna egy jót kompozni! A pöfékelős hajócska óránként közlekedik a két helység között, a türelmetlenebb gyalogosoknak ráadásul jó jellemfejlődést is tartogat, hogy kivárják, amíg az autók gördülnek fel először a fedélzetre. A vízi siklás nem tart tovább öt percnél, de ezalatt is belefeledkezhetünk a Dunakanyar látványába. A szerencsés partot érés után elég csak néhány métert megtenni a kikötőtől, hogy az emberben kialakuljon az érzés: bár minden város olyan képet nyújtana, mint Nagymaros.


A hangulatos hajóállomás, a rengeteg dús koronájú fa, a gyönyörűen rendben tartott főtér, a számtalan lepihenésre csábító pad mind-mind arról győz meg minket, hogy Visegrádot rendkívül takaros szemközti szomszéddal áldotta meg az ég. Külön említést érdemelnek a folyóparton sorakozó rózsaágyások – belőlük jutott bőven egyébként a főtérre is -, amelyek csodás illatot árasztva hálálják meg a gondos törődést.


A Visegrádra történő visszajutásra a kompon kívül nem kínálkozik más mód, így a víziszonyban szenvedők szembenézhetnek saját félelmükkel. Aki viszont ellenkezőleg pont a nagy kékség szerelmese, az további hajóutakra is vállalkozhat, akár Esztergomba vagy Szentendrére; aki pedig a motorcsónakozásra vágyik, az kipróbálhatja mindezt nagyban valamelyik sebesen száguldó szárnyashajón ülve.


Mátyás király nyomában


A Budapesttől mindössze 30 kilométerre fekvő Visegrád jellegzetes építménye a Fellegvár. A hegy tetején található erődítményt sokan Mátyás királlyal azonosítják, pedig már jóval korábbi uralkodók idején is állt. Képzelhetjük, micsoda élmény lehetett az országot fenyegető ellenségnek teljes harci díszben megmászni a várig vezető meredek utat – talán mire feljutottak, el is ment a kedvük a csatától. Nekünk nem kell magunkkal kardokat és pajzsokat cipelnünk, ellenben így is remek tüdőtágító program a várba történő felkapaszkodás. A buszjáratot évekkel ezelőtt megszüntették, így aki nem rendelkezik autóval, annak marad a kiadós caplatás. A túrához használjuk a városból induló erdei ösvényt, a jól elhelyezett tábláknak hála lehetetlen, hogy eltévedjünk. A hegymászás elsődlegesen a minket fogadó panoráma miatt éri meg, mert bár a Fellegvár egyre több területét nyitják meg a látogatók előtt, az előszobányi méretű termekben berendezett kiállításoktól nem marad tátva a szája az érdeklődőnek – főképp az igen borsos jegyár fényében nem.


Itt egyébként bárki megmérettetheti magát dárdahajításban vagy íjászkodásban is. Ha valakit szédít a nagy magasság, vagy nem érzi az elhivatottságot a vár meghódításához, nekik ott van még látnivalóként néhány „szinttel” lejjebb a királyi palota vagy a Salamon-torony. Júliusban pedig hagyományosan megrendezésre kerülnek a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, amely különösen kisgyermekes családoknak tartogat páncélzörgésben gazdag élményeket.


A visegrádi fatányéros és a gulyás


A cím nem elírás, csak egyfajta szolid utalás arra, hogy ha elfáradtunk a történelmi emlékek felderítésében, akkor hol hallgattathatjuk el egyre hangosabban korgó gyomrunkat. Nem kell kiszakadnunk a középkorból, a kikötőtől ugyanis egy kőhajításnyira található a Reneszánsz étterem, ahol korabeli öltözékbe bújt felszolgálók járulnak elénk, hogy fakupákból csillapíthassuk szomjunkat, amíg arra várunk, hogy fatálakon érkezzenek meg a királyi lakomákat idéző fogások. Ezen a helyen kívül is számtalan vendéglő invitál minket változatos menüsoraival, így az éhenhalás lehetősége teljességgel kizárt. Érdemes megemlíteni a Nagymaroson található Maros éttermet, amelyet az egykori hajóállomás épületében alakítottak ki, így teraszán olyan közel ülhetünk a Dunához, hogy ha nem vigyázunk, még a végén székestől belepottyanhatunk a folyóba. A nosztalgikus ízeket keresők látogassák meg a kompállomás közelében helyezkedő lacikonyhát, ahol jókedvűen pirulnak a hurkák és kolbászok, és ahol frissen sült hekket rendelhetünk magunknak egy karéj kenyérrel és kovászos uborkával.


Bakancs és vízkészlet


Keveset szóltunk eddig a Visegrádot körülölelő gyönyörű erdőségről, amely tulajdonképpen nem más, mint a Pilis zöldbe borult élő lélegzete. A természetjáróknak pont ezért ajánlott felkeresni a várost, ugyanis bármerre indulnak, számtalan ösvényt vagy hegyi utat találnak maguknak.


Ilyen csapások vezetnek például a teljesség igénye nélkül az Ördögmalom-vízeséshez, a Bertényi Miklós Füvészkerthez, a Magda-forráshoz, vagy a Telgárthy-réthez; az igazán vasakarattal és jó állóképességgel rendelkező vállalkozó szellemű egyének pedig egészen a Nagyvillámig kapaszkodhatnak fel. Amennyiben ezt követően kímélni szeretnénk lábainkat, és jól esne, ha más vinne minket, akkor keressük meg a nyári bobpályát, vagy fújjunk egyet, megpihenve a mogyoróhegyi vadasparkban.

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A jóból is megárt a sok! A túlzott folyadékbevitel is veszélyes!

A jóból is megárt a sok! A túlzott folyadékbevitel is veszélyes!

Szinte nincs nap, hogy ne hallanánk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságáról, ami szükséges szervezetünk működéséhez, fizikai és szellemi teljesítőképességünkhöz, egészségünk megőrzéséhez és a jó közérzetünkhöz. Természetesen helyes erre felhívni a figyelmet, mégis érdemes megjegyezni, hogy a túlzott folyadékfogyasztás veszélyes is lehet.

Tovább »
Sikerül végigcsinálnod ezt a szörnyen bonyolult vizuális tesztet?

Sikerül végigcsinálnod ezt a szörnyen bonyolult vizuális tesztet?

Nem lesz könnyű dolgod, de talán pont ettől lesz olyan izgalmas ez a feladat! Nézd meg a cikkben található képeket és próbálj meg felelni a kérdésre, találd meg a képbe illő darabkákat. Minél többet agyalsz rajtuk, annál jobban dolgoztatod az agyadat, amit úgyis érdemes kihívások elé állítani, hogy fejlődjön és még sokáig éles és gyors maradhasson!

Tovább »
Milyen típusú szerelem jellemző rád? - Képes személyiségteszt

Milyen típusú szerelem jellemző rád? - Képes személyiségteszt

Az emberek általában meg vannak róla győződve, hogy tökéletesen és mélyrehatóan ismerik önmagukat. De vajon mindenkire igaz ez? Egyáltalán nem biztos… Ebből a személyiségtesztből megtudhatod, hogy milyen szerelem jellemző rád: szenvedélyes, romantikus, igéző, spontán, esetleg gyengéd? Többféle típus létezik, de vajon tudod-e, hogy te melyikhez tartozol?

Tovább »

Kalkulátor

Parfüm horoszkóp

Olykor nem is olyan könnyű kiválasztani a személyiségedhez illő parfümöt. Ebben lesz segítségedre ez a kalkulátor. Válaszd ki a csillagjegyet, amelyben születtél, és megtudod, mely parfüm illik hozzád.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Wilda Jósnő

Cigány, tarot kártya jós, átok-rontás szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Wilda Jósnő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép