KÖZÉRZET

Barnító diéta

Szerző:
Szabó Anna
Ábrándozol a barna bőrről, de félted? Nem akarsz foltosan barnulni, félsz az egyre vékonyodó ózonrétegtől? Hívd segítségül az ételek rejtette kincseket, és barnulj segítségükkel.

 

A hőn vágyott barnaságot felturbózhatod te is, csak a megfelelő étrendet kell választanod. Így ráadásul nem kell majd órákig a napon aszalódnod, és ropogósra sülnöd – azon aggódva vajon ráncos vénasszony leszel-e, vagy pár év múlva diagnosztizálnak-e valamilyen Nap okozta betegséget nálad.

Nagyon kevesen tudják, hogyha egyes ételekből többet fogyasztunk, a bőr nemcsak gyorsabban, de egyenletesebben is barnul. De kezdjük az alapoknál, először is ismerd meg azokat a vitaminokat, melyek feltétlenül szükségesek a bőrödnek a szép színhez.

 

Barnulást segítő vitaminok

 

Béta-karotin
Olyan antioxidáns, amely védi a bőrt a napsugárzás ártalmas hatásai ellen. Lassítja az idő előtti öregedés jeleinek kialakulását.

Miben találod meg?
Élénk színű zöldségek és gyümölcsök, például sárgarépa, paradicsom, sárgadinnye, paraj és más zöld leveles zöldségek.



Likopin
A fontosabb karotinoidok közé tartozik. Ez adja a piros színét a gyümölcsöknek, zöldségeknek.

Miben találod meg?
A leggazdagabb forrása a paradicsomszósz (gazdagabb, mint a nyers paradicsom).

 

Miből mennyit?

Napi 5-10 adag gyümölcs vagy zöldség fogyasztásával elegendő béta-karotinhoz, illetve karotinoidhoz juthatunk. Íme néhány adat:

• Egy közepes méretű nyers sárgarépa több mint 5 mg béta-karotint tartalmaz.
• 15 dkg főtt, tört édesburgonya közel 9 mg béta-karotint tartalmaz.
• Egy rózsaszín grépfrút fele kb. 1,6 mg béta-karotint, és több mint 4 mg likopint tartalmaz.
• Háromnegyed csésze paradicsomlé körülbelül 15 mg likopint tartalmaz.
• 15 dkg főtt kel körülbelül 3 mg béta-karotint, és több mint 14 mg luteint és zeaxantint (további karotinoidok) tartalmaz.

 

Bőrvédő vitaminok

Ahhoz azonban, hogy szép is legyen a bőröd, ne csak „jó barna”, gondoskodnod kell a megfelelő regenerálódásról, hidratálásról is. Ez utóbbihoz például elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, melynél felejtsd el a koffein-, cukor- és szénsavtartalmú italokat, helyette válassz ásványvizet vagy frissen facsart gyümölcsleveket.


A-vitamin
Alapvető a szövetek fejlődéséhez és regenerálódásához, a fertőzések leküzdéséhez. Hosszú távú hiányakor a bőr száraz, érdes, és egyenetlen lesz, erősen hámlik.

Miben találod meg?
Máj, vese, tojásfehérje, tejtermékek, sárgarépa, paraj, brokkoli, sárga- és őszibarack.

 

E-vitamin
Antioxidáns, a szabad gyökök aktivitásának visszaszorításával és ellensúlyozásával gátolja az öregedés jeleinek kialakulását. Szerepe van a száraz bőr hidratálásában is.

Miben találod meg?
Olajban gazdag ételek, például búzacsíra, hidegen sajtolt növényi olajok, avokádó, diófélék.



C-vitamin
A bőr tugalmasságát adó kollagén keletkezéséhez és regenerációjához szükséges. Segíti a sebgyógyulást. Antioxidáns ahtású, véd az ultraibolya sugárzás és az idő előtti öregedés ellen.
Ráadásul az alacsony C-vitaminbevitel hajszálérrepedéseket okozhat.

Miben találod meg?
Citrusfélék, kelbimbó, egyéb élénk színű gyümölcsök és zöldségek, például dinnyék, bogyós gyümölcsök, paradicsom, káposzta.

 

Cink
Alapvetően a faggyúmirigyek normális működését segíti. Az A-vitaminnal együtt fokozza a kollagén és az elasztin képződését.

Miben találod meg?
Osztriga, sertéshús, pulykahús, joghurt.

 

Barnító finomságok

Karotinital

Mivel feszesíti a bőrödet a C-vitamin és béta-karotin, ezért ha befejezted a diétát, akkor is legalább egy pohárral igyál meg a következő italból:
Turmixolj össze 1 dl sárgarépapürét, 2 dl frissen préselt narancslevet, egy púpozott evőkanál zabcsírapelyhet, 1 kávéskanál homiktövispürét, 2 kávéskanál citromlevet, és 1 kávéskanál lecitingranulátumot.



Túrós desszert

Keverj össze túrót, natúrjoghurtot, mézet, pár szem idénygyümölcsöt. Vágj félbe barackokat, majd töltsd meg ezzel a krémmel őket.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL