SZEX, SZERELEM

Lerázós pasi dumák

Szerző:
Szabó Anna
Szabadságra vágyik a párod. Nem, nem a munkahelyire gondolunk – a kapcsolatból lépne ki olykor-olykor kis időre. Hagyd, hadd tegye. Ám előtte figyeld meg, hogy ebbéli óhaját milyen szavakkal adta elő őméltósága.

 

Semmivel össze nem téveszthető tekintet és az a bizonyos torokköszörülés előzi meg mindig a „több szabadidőre lenne szükségem" mondatot. De hogy mi jön utána!?


1. „Jobbat érdemelnél, mint én"


Diagnózis

Partnerednek a „Hová menjünk ma este?" kérdés már fejtörés helyett inkább fejfájást okoz. Nagyon úgy tűnik, unja, mi több, terhesnek érzi kettőtök viszonyát. Egyáltalán semmi közös programhoz nincs kedve. De nem kell félteni, megmagyarázza: „Te nem tehetsz semmiről. Az egész az én hibám." Vagy: „Jobbat érdemelnél, mint én" - jönnek a frappánsnál is frappánsabb mentegetőzések.

Lehet, hogy késő már a kapcsolaton belüli szabadság egészséges mértékén gondolkodnotok. Pedig néha jót tehet egy kis szünet, ha mindketten szívtok egy kis friss levegőt. De tisztázzátok előre a szabályokat és a határokat. Hogy hetente hányszor találkoztok, hogy másokkal nem randevúzgattok stb. Így megmarad a szabadság illúziója, és a külön töltött idő alatt kiderül, mennyire hiányoztok egymásnak, mennyire erősen kötődtök egymáshoz.

Aggódj, ha a pasi
- állandó és korlátlan szabadságra vágyik anélkül, hogy meghatározná, milyen téren van szüksége erre.
- önző módon a közös szabályok kialakításakor csak saját érdekeit tartja szem előtt.

Ne aggódj, ha a pasi
- valójában csak egy kis lazításra, pihenésre vágyik, meg arra, hogy tisztába jöjjön az érzéseivel.
- a szabadsággal csak azt akarja megtudni, valóban szüksége van Rád.

 

2. „Úgysem éreznéd jól magad"


Diagnózis

Hajdanán mindketten arra vágytatok, hogy éjjel-nappal egymás kezét fogjátok. De mára elérkezett az idő, amikor - legalábbis kedvesednek - hiányozni kezdenek a régi barátok, ne adj' isten barátnők, a megszokott társaság. Ne add búnak a fejedet, még a legjobb kapcsolat sem nélkülözheti a társasági életet. Hagyd, hadd találkozzon barátaival, szüleivel, kollégáival. És - bár tudjuk, nehéz megállni - nehogy eszedbe jusson ilyenkor váratlanul beállítani, meglepni vagy ellenőrizni őt.

Aggódj, ha a pasi
- következetesen elzár (eltilt?) saját baráti társaságától.
- nem mesél kapcsolatotokról a haverjainak.
- rejteget a szülei és az ismerősei elől.

Ne aggódj, ha a pasi
- hetente egyszer összejön a régi haverokkal - nélküled.
- arra buzdít, ez idő alatt csinálj te is magának programot, mondjuk egy jó kis pletykás vacsorát a barátnőkkel.
- közös nyaralásotok mókás pillanataival traktálja cimboráit.

 

3. „Elég lenne egy kulcs a kéglimhez”


Diagnózis

Kapcsolatotok elmélyültével egyenes út vezetett a kulcsmásolóhoz. Azonban egy kicsit elszaladt veled a ló. Sok nő úgy érzi, hogyha már saját kulcsot kapott a fickó lakásához, bármikor beállíthat oda. Téves! A saját kulcs még nem jogosít fel senkit a beköltözésre. Nemcsak te, a párod is szeretne munka után néha egy kicsit leereszteni, össze-vissza kapcsolgatni a televíziós csatornák között. Vagy csak úgy egyszerűen elterülni a nagyfotelban, és „nem viselkedni".

Ha még nem késő, tartsd tiszteletben a saját lakás szentségét, és előzetes egyeztetés vagy telefonhívás nélkül ne állíts be hozzá. De ha szakítani akarsz, várd csak meghívás nélkül minden este a pasidat a lakásban.

Aggódj, ha a pasi
- több éjszakát akar magányosan, pihenéssel tölteni, mint veled.
- lecserélteti a bejárati ajtó zárját, mert az állítólag beadta a kulcsot.
- este tízkor nem nyit ajtót.

Ne aggódj, ha a pasi
- néha (hetente maximum kétszer) egyedül kíván lenni az odújában.
- a focimeccseket egyedül, nyugodtan szeretné nézni.

 

4. „Ez csak kettőnkre tartozik, drágám"


Diagnózis

Nem dől össze a világ, ha partnered cseppet szemérmesebb az átlagnál. Bizonyára neki is kínos, ha mások előtt kinyilvánítod érzéseidet, ha megsimogatod, megcsókolod őt. Olykor az otthon legszenvedélyesebben szeretők is szégyellős, gátlásos kisfiúkká válnak nagyobb társaságban. Valószínűleg a szüleitől is így látta, vagy neveltetéséből fakadóan helyteleníti a nyilvános helyen való érzelmi kitöréseket.

Aggódj, ha a pasi
- mindig csak ugyanazon emberek (mondjuk, csinos kolléganője) jelenlétében lesz nyuszi.
- nyilvános helyen úgy tesz, mintha legalábbis FBI-ügynök lenne inkognitóban.

Ne aggódj, ha a pasi
- csók helyett megdicséri ruhádat, frizurádat.
- azonmód megmagyarázza visszafogottságát.

 

5. „Nagyon el vagyok havazva mostanában"


Diagnózis

Sajnos, a mai - hogy is szokták mondani? - kemény világban a munka is lehet olyan kemény vetélytárs, mint egy másik nő. Lehet, hogy párod hamisítatlan munka alkoholista, aki a napi hajtás után még késő éjszaka sem tud elszakadni számítógépétől, mobiltelefonjától és íróasztalától. Mindez azonban nem mentség: nincs olyan hivatás, amely miatt megérné lemondani a magánéletről. Ha az úr hajlamos erre, jelöljétek ki a hét munka- és szerelemnapjait, a beosztást tartsátok is be. így a randevú, nem egy lesz a többi naptári előjegyzés között, hanem a Randevú, melyet csak nagyon kivételes esetben lehet elhalasztani. De munka miatt semmi esetre sem. Meglátod, ha a fickó valóban imád, legyen bármily elfoglalt is, megtalálja a módját, hogy találkozzatok.

Aggódj, ha a pasi
- két hétre előre kéri a szerelemnapok pontos dátumát.
- Állandóan el akarja csere-berélni a dolgos napokat a randevús napokkal.

Ne aggódj, ha a pasi
- olykor arányában több napot tölt munkájával, mint veled.
- munkaalkoholizmusa nem múló állapot, hanem életstílus.

 

Légy szerelem tűzszerésze – mielőtt robban a bomba


Ne ijedj meg, ha otthon egyik este robban a „több függetlenségre van szükségem"- bomba. Légy a szerelem tűzszerésze, hatástalanítsd a pusztító szerkezetet Először is számolj tízig, nézz ki az ablakon a fákra, bokrokra. Aztán olvass, ha kész vagy, tárgyalj.

Ne ess pánikba

Kerüld az érzelmi kitöréseket. Ezekkel csak azt éred el, hogy beszélgetésetek végeláthatatlan vitába torkollik.
Legyél tényszerű

Tegyél fel párodnak kérdéseket: mi az, ami zavar?", „Szerinted nekem mire van szükségem?" Hidd el így képesek lesztek valamilyen ésszerű kompromisszumra jutni. Ha nem kapsz választ már kezdő kérdéseidre sem, a másik csak a saját sérelmeit sorolja egyfolytában, partnerednek valószínűleg terhére vált a kapcsolat.
Törődj magaddal

Legyen úgy, ahogy akarod – mondd neki. Ezzel vélhetőleg megleped a vitára számító párodat. A külön töltött időt viszont használd fel arra, hogy gondolkozz el a kapcsolatotokról. De felkeresheted régi barátaidat is. (Hogyha végleg szakítanátok, legalább számíthatnál valakire.) És ne feledd: lehet, hogy társad kér több szabadságot, de azt, hogy együtt maradtok-e, neked is jogodban áll eldönteni.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL