GASZTRO

Top 3 olasz édessség

Szerző:
Szabó Anna
Az olasz konyháról mindenkinek a pizza és a spagetti jut eszébe, pedig fantasztikus édességekkel büszkélkedhetnek. Mi most három finomsággal kedveskedünk nektek, amik a mi kedvenceink.

 

Olasz csokoládés édességek

Hozzávalók:

Piskótalap:
3 tojás
1 ½ dl cukor
2 evőkanál burgonya- vagy kukoricakeményítő
2 evőkanánl finomliszt
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál instant kávégranulátum, porrá törve
1 teáskanál sütőpor

Töltelék:
100 g (7 evőkanál kockamargarin vagy vaj, megpuhítva)
1 ½ dl átszitált porcukor
2 evőkanál kakaópor
1 ½ teáskanál vanília
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál kávélikőr

Díszítés:
10 g félédes csokoládé
1 evőkanál olyaj
1 ½ dl átszitált porcukor
1 evőkanál víz
2 csepp borsmentaolaj

 

Elkészítése:

Béleljünk ki egy 30x40 centis tepsit sütőpapírral. Keverjük a tojásokat a cukorral világossárgára és nagyon sűrűre. Keverjük össze a többi hozzávalót, és szitáljuk a tojásos keverékbe. Forgassuk össze a keveréket, míg a tészta összeáll.

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe. Süssük a sütő középső rácsán kb. 5 percig. Borítsuk ki megcukrozott papírra, és hagyjuk kihűlni. A töltelékhez keverjük simára a vajat a cukorral, a kakaóporral, a kávéval és a vaníliával. Erős mozdulatokkal keverjük hozzá a tojást, és a kávélikőrt is, ha használunk. Keverjük az egészet simára. Kenjük meg a süteményt a csokoládés krém felével. Vágjunk ki 5 cm széles csíkokat, kb. 36 cm hosszúakat. Szorosan tekerjük fel, állítsuk a vágott szélükre.

Gőz felett, vagy mikrohullámú sütőben olvasszuk meg a csokoládét az olajjal. Keverjük simára és vényesre. Mártsuk a süteményeket a csokoládéba, vagy kenjük meg a csokival. A süteményeket tegyük rácsra, míg a csokoládé megszilárdul. Kanalazzuk a maradék csokoládét kicsi, sima véggel ellátott habzsákba, és készítsünk apró halmocskákat a sütemény szélére.

Keverjük simára a cukrot a vízzel és borsmentaolajjal. Kanalazzuk sima véggel ellátott habzsákba, és nyomjunk fehér „tetőt” a csokoládékarima közé. Várjuk meg, míg a krém és a bevonat megszilárdul.

 

Málnás-kekszes édesség

Hozzávalók:

1 csomag rózsaszín ostya
400 g málna
150 g fehér csokoládé
125 g mascarpone
50 g túró
2 tojásfehérje
Málnaszínű fagylalt

 

Elkészítése:

Olvaszd fel a fehér csokit gőzz felett, majd keverd el a mascarponéval és a túróval. Verd fel a keményre a tojás fehérjét. Majd óvatosan keverd az előző masszához. Tedd be a hűtőbe tálalásig, addig még jobban összeérnek az ízek. Törd össze az ostyákat nagyobb darabokra (2-3 cm). Tedd őket tálakba vagy kelyhekbe. Második rétegként tegyél rájuk egy-egy gombóc fagyit, majd szórd meg málnával. Majd púpozottan tömd meg a fehér csokis, mascarponés krémmel. Még szebb lesz, ha tálalás előtt a tetejét egészséges málnaszemekkel díszíted.

 

 

Tiramisu

Hozzávalók:

1-2 csomag babapiskóta
1 kis doboz mascarpone
3 tojás
4 evőkanál cukor
3 dl amaretto (helyettesítheted – kicsivel több – kávé és rum vagy rumaroma keverékével)
3 evőkanál édesítetlen kakaó por
1 csésze erős feketekávé

 

Elkészítése:

Főzd meg a kávét és keverd el az alkoholos itallal (amarettóval vagy rummal). Hagyd langyosra hűlni. Válaszd szét a tojásokat fehérjére és sárgájára. A cukorral keverd habosra a sárgáját. Add hozzá a mascarponét. Verd fel keményre a tojás fehérjét. Keverd laza mozdulatokkal a mascarponés krémhez. Egy magas falu edény aljára tegyél le egy sor babapiskótát, majd locsold meg a kávé és az alkohol keverékével. Teríts szét rajta a mascarponés krém felét. Szórd meg jó sűrűn a kakaóporral (erre azért is van szükség, hogy a második réteg jól elváljon és ne folyjék szét a krém). Rakj le még egy sor babapiskótát, locsold meg a kávés keverékkel, majd terítsd szét rajta a maradék mascarponés krémet. A tetejét hintsd meg kakaóporral.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL