GASZTRO

Tradiconális mexikói édesség naranccsal és lime-mal

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

½ kg cukor
1 l tej
2 narancs reszelt héja
2 lime reszelt héja
1 rúd vanília belseje (hosszában ketté kell vágni és egy hegyes kés végét végighúzva kinyerni a magokat)
4 nagy tojás egészben
6 nagy tojás sárgája

 

Elkészítés:

Egy közepes fazékban keverj el ¼ csésze vízhez 1 csésze (kb. 20-25 dkg) cukrot (az arányokra figyelj), úgyhogy a víz jól eloszoljon. Majd vízgőz fölött olvaszd a cukrot 4-6 percig, míg borostyánszínű nem lesz. Ha elérte a megfelelő árnyalatot, azonnal vedd le a melegből és borítsd egy (lehetőség szerint porcelán) tepsibe, egyenletesen. Tedd félre húlni.

A maradék cukrot keverd el a tejjel a narancs és a lime reszelt héjával, majd add hozzá a vanília magokat is. Kezdd el lassan felforralni. Ha felforrt, vedd le a tűzről és hagyd állni 15-20 percen keresztül.

Egy közepes nagyságú keverőtálba üsd bele a tojásokat és a plusz tojás sárgáját. Keverd jól el. Majd adj hozzá először csak egy keveset a forró tejkeverékből, és keverd gyorsan jól össze – a gyorsaságon van a hangsúly, mivel ha lassan csinálod kicsapódhat a tojás. Majd add hozzá a többi tejes mixet és keverd jó habosra. A karamellás tepsi öntsd rá egy szitán keresztül, hogy ne maradjon csomó. A tepsit helyezd egy nagyobb (lobogóan) forró vízzel teli edénybe, úgy hogy a víz a tepsi oldalmagasságában feléig érjen. Fedd be alufóliával, majd tedd be a sütőbe 4-es fokozatra 10-15 percig. Ha kivetted a sütőből, várd meg míg kihűl és rakd be a hűtőszekrénybe (lehetőség szerint egy egész éjszakára).

Másnap fordítsd fel egy tálba, és szeletelés előtt hagyd szobahőmérsékleten állni legalább 15 percig.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL