KÖZÉRZET

Top 5 különleges wellness-terápia

Szerző:
Szabó Anna
A betegségmegelőzés és –gyógyítás napjainkban új utakon jár: jobban mondva egy kamrában várja a pácienseket. Összeállításunkból megismerheted azokat a gyógymódokat, melyek első hallásra talán extrémnek tűnhetnek, de annál inkább hasznodra válhatnak.

 

Sóbarlang


A só jótékony hatása a különböző légúti és légzőszervi megbetegedések ellen már régóta köztudott. Ma már azonban nem kell feltétlenül a tengerpartra vagy sóbányába utaznod, hogy kiélvezd az előnyét. A sóbarlangokban sóoldattal telített levegő uralkodik, ami a légzőszervek aktivitását serkenti, a hörgőkben beindítja az öntisztulási folyamatot, valamint csökkenti a nyálkahártya gyulladását.

Hogyan működik: a sóbarlangban alkalmazott sóterápia, egy erre a célra gondosan előkészített és kialakított helyiségben folyik, ahol speciális telített sóoldat párologtatásával érik el a megfelelő mértékű páratartalmat. Ehhez több tonna sótégla és megfelelő mennyiségű oldat szükséges.

Kiknek ajánlott: immunrendszer erősítés céljából mindenkinek, de elsősorban asztmásoknak, hurutos betegségben szenvedőknek, valamint akiknél rendszeres arcüreg és középfülgyulladás, allergia jelentkezik.

Tipp: Öltözz fel jól vagy vigyél magaddal takarót, mert a sóbarlangokban 18-21 ºC-os levegőben kell eltöltened – lehetőleg nyugalmi állapotban – az időt.

 

Fényterápia

Ha nem jutunk elegendő napfényhez, akkor idővel anyagcserezavar, immun- és csontgyengeség, bőrbetegségek (mint például az ekcéma) léphet fel. És ez sajnos nemcsak azokra vonatkozik, akik valamilyen hosszan elnyúló betegség miatt a négy fal közé kényszerülnek, vagy több műszakban dolgoznak, hanem hazánk lakosságának többségére is, egyszerűen Magyarország fekvésének köszönhetően. Ugye te is érezted már magadon, mennyivel jobb a hangulatot, ha előbújik a nap?! Nem kell feltétlenül a trópusokra utaznod, míg nem jön el a nyáridő, próbáld ki helyette a fényterápia adta lehetőségeket.

Hogyan működik: a fényterápia alatt a színek terápiás hatását használják fel. Így például a meleg színekkel – sárga, narancs és vörös – serkentik a vérkeringést, felélénkítik a megfáradt testet; míg a hideg színekkel – zöld, kék és indigó – az idegeket nyugtatják, valamint oldják a feszültséget.

Kiknek ajánlott: ízületi megbetegedésektől, keringési és vérellátási zavaroktól, gyomor- és bélbetegségektől, bőrbetegségektől, homloküreg-gyulladástól, frontérzékenységtől és kimerültségtől szenvedőknek.

 

Hangterápia

Az indiánok, a tibetiek és az indiai őslakosok, sőt az afrikai népeknél mind a mai napig elfogadott a gyógyítás és egészségmegőrzés hangokkal. Persze, sokan fanyaloghatnak, hogy ők mégis csak elmaradottak a nyugati emberhez képest. Azonban mégis csak érdemes azon elgondolkodni, hogy fizikusok, tudományos kutatók egyöntetűen vallják, hogy az ősi bölcseletek világképe sokban megegyezik a kvantumfizika elméletével. Szerintük ugyanis minden egyes hang, kiejtett szó zenéjének, dallamának speciális ereje van, amik így vagy úgy, de hatnak a testre.

Hogyan működik: a hangok segítségével megnövekedik az endorfinszint, mely azon kívül, hogy kellemes közérzetet biztosít, elindítja a testet az öngyógyulás útján.

Kiknek ajánlott: klinikai igazolások bizonyítják, hogy segít a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint helyreállításán, és javítja a sclerozis multipex tüneteit.

Tipp: A hangterápia egy másik vállfaja a hangmasszázs, mely kezelés során különféle méretű tálakat helyeznek a páciens testére, melyeket egy filcütő segítségével megszólaltatnak. A tálak és a hangok rezgése végighalad a testen. Segítségével különböző fizikai fájdalmak enyhíthetők, illetve remekül űzi a stresszt is.

 

Jégkamra (teljestest-hidegterápia)

Fő alapelve, hogy az idegrendszert ingerlik a nagy hőmérséklet különbséggel. Biztosan te is „reszkettél” már nagy hidegben, ez az izmok reakciója, mely az izom-anyagcserét gyorsítja fel és egyúttal megnöveli annak vérellátását is. A véren keresztül oxigént és tápanyagot kap az izom, sőt, a vér közben elszállítja az anyagcsere során létrejövő végtermékeket is. Hatására az izomregeneráció felgyorsul, nő annak teljesítőképessége, javul a szívkeringés és az energiaháztartás.

Hogyan működik: a legfeljebb három percig tartó kezelés alatt a -110 ºC körüli levegőhőmérséklet hatására a bőrfelszín hőmérséklete +5 ºC-ra csökken. A hidegsokk hatására beindul az emberi szervezetben egyfajta öngyógyító, fájdalomcsillapító folyamat indul be.

Kiknek ajánlott: krónikus ízületi és gerinc betegeknek, valamint ezekhez kapcsolódó műtétek rehabilitációjakor, pikkelysömör és neurodermitisz kezelésére; depresszió, alvászavar egyes fajtáiban szenvedőknek; fizikai és pszichés teljesítmény növelésére.

Ellenjavallt: akut szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek.

 

Hiberbarikus oxigénterápia

Mivel szinte minden tevékenységet ülve végzünk, alapvetően keveset mozgunk, valamint szennyezett környezetben élünk; ezért nem meglepő módon az emberek többsége oxigénhiánytól szenved. Számtalan olyan megbetegedés, melyekről nem is gondolnánk erre az állapotra vezethető vissza. Az oxigénterápia elsődleges célja, hogy a megfelelően helyreállítsák az oxigénnyomást, ezzel segítve elő a gyógyulási folyamatokat, növelve a szervezet energiaszintjét, aktiválva a megfelelő szívműködést.

Hogyan működik: az eljárás során a pácienst tiszta, 100%-os gyapotköpenybe bújtatják, nem viselhet semmilyen ékszert, kozmetikumot, sőt még parfümöt sem. A beteget egy 220cm hosszú, átlátszó akrilhengerbe tolják be egy ágyon. A 60 perces kezelés alatt természetesen amellett, hogy kommunikálhat a kamrán kívüliekkel, folyamatos megfigyelés alatt van.

Kiknek ajánlott: különböző fertőzésekre, sportsérülésekre, törésekre, csontbeültetésekre, mindenféle oxigénhiányos tünet kezelésére.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL