SZÉPSÉG

Az öregedő bőr ápolása

Szerző:
Szabó Anna
A 45-55 éves nők szervezetében a csökkent ösztrogénszint lassítja a normál testfunkciókat. A hőhullámok hirtelen verejtékezést idéznek elő, megnehezítik az éjszakai pihenést, így a szem alatt megjelennek a sötét karikák. Bőrünk száraz lesz és hámlani kezd, az arc fáradt hatást kelthet...


1. rész: Tinik és fiatalok »


2. rész: Terhesség alatt és szülés után »
 

 

A klimax a legkülönbözőbb hangulatingadozásokhoz, külsőleg pedig esztétikai problémákhoz vezet. A 45 és 55 év közötti nők többségénél a szervezet kevesebb ösztrogént termel, kevesebb petét szabadít fel, a menstruációs ciklus szabálytalan lesz – a jelenség neve perimanopauza. Akinél a menstruáció már egy éve kimarad, az belép a menopauza korába.

Egyes nőknél az arcon – főleg az ajak körül és az állon – egyik napról a másikra szőrszálak serkenthetnek a férfihormonok szintjének emelkedése miatt. Hőhullám és ingerlékenység, hangulatingadozás és feszültség, az ember nem érzi magát valami jól.

A megpróbáltatások ellenére a középkorú és annál idősebb nőkre talán életük legszebb része vár. Lehet, hogy ösztrogént veszítettünk, de bölcsességet és önismeretet nyertünk, és ez a tükröződik arcunkon. A szépségipar talán még mindig a fiatalokra koncentrál – bár ez is változik – de a középkorú nőknek megerősödik igazi énjük, és ettől szebbek lesznek. Mindenesetre jó tudni, mit tehetünk a korosodás jeleivel, s azt is, hogy a fiatalító kezeléseknek milyen mellékhatásai lehetnek, ha ezt az utat választjuk.

 

Az arc

Az érett bőr sejtjei nem hámlanak le olyan gyorsan, mint a fiatalé, és az új sejtek kialakulása is lelassul, a bőr a korral fakóbbnak tűnhet. A kollagén és az elasztin elveszti erejét, a zsírréteg elvékonyodik, a bőr veszít feszességéből. De ha módosítunk a napi szépségápolásban, a különbség szemmel látható.

Még szebb öregség
Ötven éves kor után a bőr már nem képes annyira megtartani a nedvességet, kevesebb zsírt képez, szárazabb, foltosabb, fakóbb lesz. Váltsunk krémes bőrtisztítóra és dúsabb hidratálóra, hámlasszuk a bőrt gyakrabban, hetente tegyünk fel hidratáló pakolást, és változtassunk sminkünkön. Ezek az apróságok nagy változást hoznak külsőnkön.

Gyorssegély
A szem alatti redők ideiglenesen kisimíthatók peptideket tartalmazó szemkrémmel, amely néhány órára fellazítja a ráncokat.

Ráncfeltöltés
Az arc finom redőinek lágyítására tegyünk az ujjunkra egy kevés hidratáló krémet – mert az különösen jó hatású – és az alapozó felvitele után ütögessük az orr és az áll közé, a szem alá, és bárhová, ahol gyors ránctalanításra van szükség.

Porlepte árkok
Kerüljük a por állagú alapozót, mely sávokat hagy a száraz bőrön. Válasszunk krémes alapozót, szemfestéket és rúzst. Az alapozó előtt vigyünk fel hidratáló krémet, és várjunk egy percig, amíg felszívódik; vagy tenyerünkben keverjük el az alapozót a hidratálóval, és így kenjük a bőrre.

Keskeny ajak
A keskeny száj így tehető teltebbé: szájceruzával húzzunk ajkunkra vastag vonalat, és ujjainkkal dolgozzuk el a száj középső része felé. Az alsó és felső ajkak közepére tegyünk szájfényt, és ujjunkkal simítsuk el a száj széle felé. Figyeljünk, hogy a szín egyenletes maradjon, ez teltebbnek mutatja az ajkat.
Az ajak feltöltéséhez használjunk niacin tartalmú ajakdúsító krémet, amely a B-vitamin által serkenti a vérkeringést.

Maszatolás
Ha gondolkodunk a tartós szempillafestésen, mert pillafestékünk folyton elmosódik, és ez – főleg a hőhullámok miatt – kellemetlen, előbb próbáljunk ki egy vízálló terméket. Az ilyen pillaspirál minden egy pillán szorosan tapadó bevonatot képez. A festék lemosásakor óvatosan nyomkodjuk meg a pillákat, így a bevonat leesik.
A rúzst is egyre nehezebb a helyén tartani, főleg, ha sötét árnyalatot, meggyszínt vagy vöröset viselünk. Rúzsunk kordában tartásához vegyünk egy hegyes ajakfestő ecsetet, és simítsunk kevés áttetsző púdert pontosan a szájzug mellé. Ezután rúzsozzunk.

Hulló pillák
Ha pilláink hullani kezdenek, használjunk speciális pillahidratálót. Hihetetlen, de mégis igaz: a pilla visszanő, fényesen és lágyan, mint régen. És ne feledjük: soha ne feküdjünk le anélkül, hogy lemosnánk a szemfestéket.

Virító foltok
A vörös foltok és a foltos bőrelszíneződés a kor előrehaladtával gyakori. Használjunk krémes alapozót vagy korrektrostiftet az érintett részekre. Ecsettel vigyük fel, és lágy simításokkal jól dolgozzuk el, ne húzogassuk a száraz bőrt.
A hőhullám okozta pirosság vagy vörös folt eltüntetésére használjunk gyulladásgátló krémet az arcra, nyakra vagy mellkasra.
A vörösség elrejtéséhez kenjünk az alapozónkra banánszínű áttetsző púdert. Az egyenletes fedés érdekében mártsunk púderbe egy pamacsot, és nyomjuk arcunkra.

Eltűnő szemek
Hangsúlyozzuk szemünket a szemöldök íve alá kent halvány vajszínű szemfesték segítségével.

Fakó bőr
Természetes, üde hatású arcszínt ad egy kevés zselés vagy krémes pirosító. Ha a szemöldökcsontra is kenünk egy kicsit, meleg árnyalatot ad az egész arcnak.

Foltos make-up
Vigyünk fel kevert alapozót arcunkra száraz sminkszivaccsal a természetes arcszín eléréséhez. Ha egészen vékony réteget szeretnénk, nedvesítsük meg a szivacsot.

Meleg színek
Ha szeretnénk hangsúlyozni szemünket, és üdébbé tenni arcbőrünket, kövessük a balliage technikát. Festessük az arc körüli hajtincseket egy árnyalattal világosabbra. Így dúsabbnak tűnik a haj, szépen keretezi az arcot, és üdeséget ad a bőrnek.

Forrás:

Rona Berg: Villámszépség
1000 gyors tipp és trükk

 

Ez a könyv a szépségápolás nélkülözhetetlen tárháza a gyorsan szépülni vágyók számára. Gyakorlati tanácsokat ada a stressz leküzdéséhez, a frizurához, a fénylő archoz, utazáshoz és edzéshez, a bőrápoláshoz minden életkorban. Hogyan tüntessük el a pattanást mézzel, tegyük tartóssá a szájfényt, gyorsítsuk a lakk száradását? Hét gyors tippel változatathatjuk át munkahelyi sminkünket alkalmi csilogássá.

ILLIA Kiadó, 2006 >>

 



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL