KÖZÉRZET

Ki szabotálja az egészséges döntéseidet?

Szerző:
Szabó Anna
Mindannyiunk életében vannak hátráltató tényezők, és a céljaink elérésében akadályozó emberek. Ez utóbbiakat talán a legnehezebb felismerned, hiszen sokszor nem is tudják magukról, mint művelnek veled.



Néhány héttel ezelőtt volt egy kifejezetten rossz, stresszes, megterhelő napom. Ennek ellenére továbbra is egész nap koncentrálnom kellett a munkámra, ráadásul este vacsorára voltam hivatalos, és elalvás előtt még jó lett volna kicsit lenyugodni, átgondolni a nap eseményeit is. Azt tervezgettem, mindent megteszek, hogy legalább az éjszakám pihentető legyen. Vettem egy mély levegőt, kilélegeztem és becsuktam a szememet. Tudtam, mit kell tennem. Szükségem lett volna egy kis térre, hogy kiengedjem a feszültséget, kifújjam a fáradt gőzt. Ezért kicsit jógázni szerettem volna, venni egy forró fürdőt és jó korán lefeküdni, hogy eleget aludjak –mindezt csakis azért, hogy világosan tudjak másnap gondolkodni.

Amint az előbb felsoroltakra gondoltam, és tudtam, hogyan kellene vigyáznom magamra, elhagyott a vágy, hogy társaságba menjek, szellemes és mókás legyek. Semmi kedvem nem volt elhagyni az otthonomat – kizárólag az ágy és a forró fürdő vonzott.

 

Dönteni nehéz

Egy időre magamra figyeltem, és azon dolgoztam, hogy jobban legyek. Meglepő módon. Mivel néha azt a döntést a legnehezebb meghozni, ami a legokosabb és egyben egészséges megoldás lenne. Mert szeretünk nőként viselkedni, munka után baráti társaságra vágyunk, ahova akár ki is öltözhetünk… Ráadásul pedig keresnek minket akkor is, ha nincs rá éppen igényünk, és még a közeledés elutasításának lehetőségét sem adják meg. Közben pedig a pihenés hiánya miatt a feszültség megtelepszik életünkben.

Annak ellenére, hogy a környezetünkben élők – a barátok, a családtagok, a munkatársak – pontosan tisztában vannak vele, milyen nagy önfegyelmet kell tanúsítanunk az egészségünk érdekében, mégis sokszor ők „visznek bele a rosszba”. Teszik mindezt úgy, hogy pontosan tudják, milyen keményen meg kell az önfegyelemért dolgozni. Azonban a segítő társak hihetetlenül erőst támaszt jelenthetnek. Bíztatásukkal a napi zökkenőkön kívül egész nagy problémákon is átlendíthetnek. Nem parancsolgatóan és öntelten, hanem az erőfeszítéseidet elismerve.

Elérkeztünk a vacsorához, sejthetitek már, milyen döntést hoztam. Természetesen a régi ismerősöm nem volt elragadtatva tőle, hogy lemondtam a közös programot. Nagyon dühös lett, idegesítette, hogy az én fáradtságom közbe mert lépni.

 

Neked se legyen olyan jó

Biztosan te is tapasztaltad már, ha a saját érdekeid szerint hoztál meg bizonyos döntéseket, s még közben nem is gázoltál át senkin, akkor is negatív érzelmek törtek elő a környezetedből. Akármennyire is döbbenetes, egészséged szabotőrei sokszor bizalmas helyet foglalnak el életedben. Lehet ő a közvetlen rokonod, „ezeréves” barátnőd, de akár a munkatársad is. Persze azt is hozzá kell tennem: sokszor úgy szabotálnak, hogy nincsenek is tudatában. Például, amikor diétázni szeretnél és anyukád hétvégén a kedvenc sütiddel vár, vagy amikor szeretnéd a kiadásaidat csökkenteni és a barátnőd elhív vásárolgatni… De ott vannak az eleve rosszindulatból tevékenykedők: akik állandóan várják a megfelelő alkalmat, egy kritikus megjegyzésre, hogy nevetségessé tegyenek; míg magukat a tökély mintapéldányainak állítják be.

 

A szabotőrök listája

Ha téged is elbizonytalanítottak már egészséges erőfeszítéseidben, akkor talán segít, ha felismered a szabotőr-típusokat a jó és rossz szándékúakat egyaránt. Hátráltathat valaki az életmódod megváltoztatásában, mert
- bizonytalannak érzi saját magát,
- már ő is próbálkozott többször, de mindig sikertelenül,
- versenyez veled,
- nem akarja elveszíteni személyedben a rossz szokások (mint például evés, ivás, dohányzás…) űzéséhez a társát,
- elfogad olyannak, amilyen vagy,
- megijedt a változásoktól, esetleg azt gondolja, hogy az új szokásaiddal kettőtök kapcsolata is megváltozhat.

Nehéz a szabotőröknek ellenállni. Még akkor is, ha nincsenek tudatában annak a kárnak, a fájdalomnak, az ingerültségnek, amit ők okoznak. Ha valakiről úgy érzed, ő is folyamatosan megakadályoz a saját egészségedért tett céljaid elérésében, inkább ülj le vele megbeszélni a problémádat. Még akkor is inkább kockáztass meg egy ilyen beszélgetést, ha nem vagy biztos a dolgodban, ellenkező esetben odáig fajulhatnak a dolgok, hogy egy életre elmérgesedik a – korábban jó – viszony köztetek.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL