KÖZÉRZET

Salaktalaníts ajurvédikusan!

Szerző:
Szabó Anna
Az ajurvédikus méregtelenítésben az a fantasztikus, hogy szabályai könnyen betarthatók, és szinte egy egész életmód-programot kínál. Ráadásul azt is elég barátságosan, mindenféle sarkos szabály nélkül!

 

Minden évszakváltáskor érdemes megszabadulnod a felesleges méreganyagoktól, de nem minden ehhez kapcsolódó módszer végezhető el felügyelet nélkül. Viszont kevés humánusabb és egyszerűbb salaktalanító kúra van, mint amit az ajurvéda tanai előírnak. A természet újjászületésének idején, tavasszal még hatékonyabban végezheted el, akár egyedül, 15 napon keresztül az otthon biztonságában.

 

Alapszabály: ama-mentes ételek

Az ajurvéda amának hívja a sejtek tisztátalan lerakódásait a rossz emésztést követően. Ebből logikusan következik, hogy az ama felhalmozódásával hosszú távon betegségek, testi rendellenességek alakulnak ki. Éppen ezért kerülnöd kellene a maradékokat, a halott ennivalókat, az előre elkészített, csomagolt, konzervált vagy fagyasztott ételeket, valamint a vegyszerezett, nem biológiai termesztésből származó alapanyagokat. Vagyis egyél mindig – vagy legalábbis a kúra ideje alatt – frissen elkészített, „mindentől mentes” táplálékokat.

 

Így csökkentsd a méreganyagot!

Vezess be az étrendedbe könnyű, főtt, meleg és jól emészthető vegetáriánus ételeket, frissen sütött élesztő nélküli kenyereket (pl. csapatit), leveseket, főzelékeket. Tedd félre kis időre a nehéz tejtermékeket, az édességeket, és az élesztővel készült tésztaféléket. Helyette egyél sok tisztító hatású fűszereket, zöldségeket és gyümölcsöket. Ez utóbbiak ugyanis megnyitják a test csatornáit, és segítik a méreganyagok távozását (a bőrből, a kiválasztó-rendszerből egyaránt).

 

 

Mini tisztítótáplálék-kalauz

- Fűszerek: gyömbér, kurkuma, koriander, édeskömény és görögszéna.
- Gabonafélék: árpa, amarant, rizs, kandzsi (rizs-víz).
- Gyümölcsök: alma, körte, ananász és papaya, főtt szilva,.
- Zöldségek: főtt zöldleveles, főtt zöldségek, kelbimbó és káposzta.


 

Mosd ki a mérgeket!

Legegyszerűbben úgy moshatod ki a szervezetedből a lerakódott salakanyagokat, ha naponta legalább 1 liter, 10 percen keresztül forralt vizet – még melegen – megiszol. Célszerű erre beszerezned egy termoszt, és a nap folyamán lassan elfogyasztanod a meleg nedűt.

 

Egyél testtípusod szerint!

Korábban már írtunk róla, hogyan különbözteti meg az ajurvéda a testtípusokat. Az ősi indiai gyógyászati rendszer szerint három dosa típus van: a váta, pitta és kapha dosa. Mindegyikhez személyre szabott étkezési, méregtelenítési és szépségápolási módszereket javasol. Olvasd el korábbi cikkünket, hogy megtudd mitől olyan csodálatosan szépek és egészségesek az indiai nők! Tovább »

 

Add meg a módját!

Ki ne tudná már, hogy nem csak az étel minősége, de az elfogyasztásának a módja is legalább olyan fontos. Hiába: nincs olyan nemzet a Földön, aki ne tartaná így! Mégis, mire felnövünk, elfelejtjük ezt is… Az ajurvéda szerint a következőkre érdemes figyelned:
- Ne hagyj ki étkezést – főként a méregtelenítés alatt!
- Naponta ugyanakkor egyél, vagyis órára és percre pontosan tartsd be az evési időket. Így elkerülheted a túlevést, ahogy az ajurvéda mondja az agnit, az emésztő tüzet.
- Délben egyed meg a legnagyobb adagot, a reggeli és a vacsora legyen könnyű!
- Mindig nyugodt, kellemes környezetben táplálkozz (vagy legalább próbálj meg törekedni rá).
- Evés közben az ételre koncentrálj, zárj ki minden (információs) zajt!
- Az előző szellemében: Ne használd fel tárgyalásra az evésre szánt időd, ne intézz munka- és üzleti ügyeket, sőt az érzelmi gondokat se ilyenkor oldd meg.
- Ne nassolj két étkezés között, mert az felborítja az egyensúlyt.
- Amikor újra megéheztél, akkor egyél.
- Mielőtt enni kezdesz, hagyd lecsillapodni lelkedet.

 

 

Életmód a jó emésztésért

Az étkezésen kívül az ajurvéda a salaktalanítás idejére pár – további – életmódváltoztatást is javasol. Mint például, hogy pihenj eleget, méghozzá úgy, hogy lehetőleg már este 10 előtt lefekszel és reggel 6 órakor felkelsz. Az indiai tan szerint ugyanis, a késői lefekvés és kelés méreganyagokkal telíti a szervezetet.

Vezess be könnyű testmozgást: sétálj nagyokat, vagy jógázz. Ezek hatására beindul az emésztés, megtisztul a légzőrendszer, így könnyebben távoznak a méreganyagok, még sejt szinten is.

 

Egy jótanács a méregtelenítés utáni időkre

Ha befejezted keleti salaktalanító kúrádat, valószínűleg könnyebbnek, erősebbnek érzed majd magad. De hagyj mindenképpen időt magadnak, szervezetednek, hogy visszaálljon a megszokott kerékvágásba, ezért csak fokozatosan vegyél újra magadhoz nehéz ételeket, és pihenj továbbra is eleget!


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL