SZÉPSÉG

Melyik dosatípusba tartozol?

Szerző:
Szabó Anna
Az ősi indiai gyógyászati rendszer három dosa típust különböztet meg, a váta, pitta és kapha dosát. Mindegyikhez személyre szabott étkezési, méregtelenítési és szépségápolási módszereket javasol. Szépülj te is az ájurvéda módszerével!
Az ájurvéda dosa típusai adják egy személy testi-lelki alkatát. Kezdve az érzelmi beállítottságtól, az arcvonásokon keresztül a bőr és haj állagáig. Mindegyik típus más szépségápolást igényel. Derítsd ki az alábbi teszt alapján, hogy te melyik típusba tartozol. Jegyezd fel a rád legjellemzőbb tulajdonságot, majd összegezd a válaszokat.

Vata Pitta Kapha
Testalkat karcsú, törékeny atletikus magas, telt
Arcvonások lágy vonalak hangsúlyos orr kerek arc
Étvágy gyenge sokat eszik, iszik élvezi az evést
Ételek szereti a meleg ételeket szereti a hideg ételeket szereti a fűszeres ételeket
Érzelmi élet érzékeny, intuitív érzelmes, szenvedélyes kiegyensúlyozott
Vérmérséklet gyorsan reagál céltudatos nyugodt, kitartó
Alvászavar rendszertelenül alszik néha rémálmok gyötrik túl sokat alszik
Panaszok pszichoszomatikus zavarok szervezete gyulladásra hajlamos depresszív hangulatba kerülhet



Dosa méregtelenítés – a belső szépségért

Az ájurvéda a szépségápolást belülről kezdi. Mivel a szervezetbe naponta jutnak káros anyagok, melyek a helytelen táplálkozás, a kevés mozgás és a stressz miatt elraktározódnak a szövetekben, ezért a legfontosabb fiatalító és frissítő módszer a méregtelenítés.

Vata dosa

A Vata típus számára a leghatásosabb fiatalító módszer a kiadós alvás. A szervezet éjszaka regenerálódik, ekkor építi újra a sejteket, ekkor szabadul meg a méreganyagoktól is. Vacsorára fogyassz salátát, zöldséglevest, és lefekvés előtt 2-3 órával ne egyél semmit. Ha még időben is bújsz ágyba, reggelre meglátod, kisimultan fogsz ébredni.


Pitta dosa

Számára a lé böjt a legmegfelelőbb tisztítókúra. Akár frissen facsart, vagy 100%-os gyümölcslevet is ihatsz, de az a legjobb, ha ásványvizet fogyasztasz. A testet belülről tisztítja meg, a bőrt nedvességgel tölti fel, amely már néhány nap után látványos változást mutat. Az arcod feszessé és simává válik.


Kapha dosa

A Kapha típus esetében - a kiadós étkezések miatt - a szájban és a nyelven elszaporodhatnak a baktériumok. Számodra fontos naponta többszöri fogmosás, hogy megszabadulj a baktériumoktól. Így nem mérgezik folyamatosan a szervezetedet.



Dosa szépségápolás


Vata-bőr

A Vata bőr száraz, vékony, finom pólusú érzékeny és érintésre hűvös. Amikor a Vata dosa típus egyensúlyban van, akkor a bőre halványan ragyog, és elegáns látványt nyújt. Egyensúlyzavar esetén azonban hihetetlenül kiszárad, pikkelyessé is válhat.

A Vata bőr hátránya a szárazságból fakadó korai ráncosodás. A legfontosabb tehát a kiszáradás megakadályozása. Ennek érdekében minden nap fogyassz, lehetőleg meleg leveseket és igyál minél több gyógyteát. Végezz rendszeres masszázst meleg szezámolajjal, és kerüld az alkoholos arctisztító szereket.

 

Pitta-bőr:

A Pitta bőr puha, meleg és közepesen vastag. Az egyensúlyban lévő Pitta személy bőre kissé rózsás és sugárzó. Gondjai lehetnek a mitesszerekkel, illetve májfoltok, pigment hibák is megjelenhetnek a bőrfelszínen. Mivel a testükben nagyobb mennyiségben képviselteti magát a tűz elem, az ilyen bőr nehezen viseli a hőséget, nem bírja az erős napsütést.

A Pitta bőrt roncsolja az érzelmi stressz is, főleg az elfojtott düh, vagy frusztráció. Védelme érdekében kerüld a túlzott napozást, gőzölést, szaunázást. Ételek közül hagyd el a csípős, fűszeres ételeket. Az édes, lédús gyümölcsök, főtt zöldségek különösen jó hatással vannak a Pittára. Ha lehet 100 %-ban természetes alapanyagú kozmetikumokat használj, és rendszeres meditációval tartsd kordában az érzelmi stresszt.

 

Kapha-bőr:

A Kapha típus bőre olajos, lágy, vastag és érintésre hideg. Ragyogó, fehér porcelánra hasonlít. A Kapha bőrtípus tartalmazza a legtöbb kollagént, ennek köszönhetően sokáig feszes és sima marad. Problémát okozhatnak azonban a pórusok kitágulása, a bőr zsírosodása, mitesszerek, gombásodás.

Minden bőrtípus közül a Kapha a leghajlamosabb a túlzott faggyútermelésre, ezért gyakrabban kell tisztítani. Kerüld a zsíros, pórusokat eldugító krémeket, és a nehezen emészthető ételeket. Olajban sülteket, zsíros húsokat, sajtokat, és a habos süteményeket. Helyettük pikáns, kissé csípős ízeket ajánl az ájurvéda, ezek ellensúlyozzák a Kaphát.

 






Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL