LELKIPATIKA

A feltűnő ellazulás

Szerző:
Szabó Anna
Stresszes életet élsz, de nincs időd meditálni? Próbáld ki a Tropho-tréninget! Ez az új szellemi program igazi ellazulást ígér.


Az orvosi „trophotroph” arra a kifejezésre utal, amikor a test saját erejéből regenerálódik és egyúttal új erőket gyűjt. Erre épül, annak a német orvos-pszichoterapeutának, Jakob Derbolowskynak a speciális gyakorlatsora is, amit Tropho-tréningnek nevezünk. Egyfajta lelki tréning ez, mellyel a belső erőinkre koncentrálunk. Összességében nem ígér mást, minthogy mindennap edzd pár percig a lelked.

A feladatsorozat hét lépésből áll, melyek egymásra épülve hoznak létre egy egészet. Az új erők keletkezéséhez figyelned kell a légzésedre, erősen kell koncentrálnod és képszerűen gondolkodnod. Ha mindent megfelelően csinálsz, akkor a pozitív feszültség veszi át a romboló stressz helyét, mivel a hírvivő anyagok az agyban, a neurotranszmitterek, világosabban dolgoznak majd, ezzel segítve az összpontosítás és a logikus gondolkodás képességét.

 

 

1. Figyelj a légzésedre!

Bárhol ülsz, állsz vagy fekszel figyeld meg, hogyan lélegzel, hogyan jön és megy a levegő a testedben. Próbálj meg – nem erőltetve – háromszor egymás után nagy lélegzetet venni. Közben pedig képzeld azt, hogy miközben lassan áramlik a lélegzeted, mindent terhet kifújsz vele együtt.

 

2. Találd meg az egyensúlyt!

Koncentrálj a következő mondatra: „Minden… teljesen… közömbös…”. Képzelj el egy patika mérleget, és helyezd képzeletben az egyikbe azokat a kellemetlenségeket (akár embereket is), amikkel vagy akikkel nap közben dolgod volt. Közben ismételd az előző mondatot szép lassan, és a mérleg másik feléd töltsd teli közömbösségeddel, míg be nem következik az egyensúly.

 

3. Találd meg a nyugalmat!

Miközben azt mondogatod magadnak „Minden teljesen közömbös”, tedd hozzá: „Én nyugodt vagyok”. Próbáld meg kívülről figyelni magad, ahogy éppen ülsz, állsz, vagy fekszel. Tedd lassan tudatossá a lélegzésed mindenféle erőfeszítés nélkül és közben koncentrálj a mérlegre.

 

4. Testöntudat

Mostantól fogva annyi a dolgod, hogy szívvel teli figyelmességgel ajándékozd meg a tested. Kezdd az egyik karoddal. Gondolj erre: „Jobb karom, te nagyon nehéz, és nagyon meleg vagy.”. Fontos: miközben elhelyezkedsz, ne gyakorolj nyomást rá.

 

5. Köszönetet mondani

Most fordulj a szívedhez. Ez a szerved az, mely ellát téged a létfontosságú tápanyagokkal. Sokszor kellene köszönetet mondanod neki, tedd meg hát most. Miközben csendben ülsz, üzenj neki: „Szívem, keményen és csendben dobogsz. Köszönöm.” De mindeközben ne feledkezz meg a lélegzésedről sem: „A lélegzet ajándékként jön és megy.”

 

6. A feladatok megerősödnek

Ez a feladat szintén ahhoz járul hozzá, hogy jóérzés töltse el tested, és megőrizd fejed tisztaságát. Magadban mond a következőket: „Homlokom, kellemesen hidegnek érzed magad, hasam te pedig meleg vagy.”

 

 

7. Kellemes érzés

Csináld végig mind a hat pontot. Gyakorold rendszeresen a nyugalmi állapotot és az ellazulást, mivel a feladatsor csak ezekben hatékony. Mond magadnak a következőket: „Elfogadom magamat és a testemet, és szeretem a részeimet olyannak amilyenek. Hálás vagyok értük és boldogsággal tölt el jelenlétük.”

 

8. Hogy jól induljon a nap

Végezetül minden reggel ébredj egy nagy ásítással: „Friss vagyok és éber.” Ne a kávétól és egyéb felpörgető anyagoktól várd a segítséget, bizakodj a saját testedben.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL