GASZTRO

Csípős pie-muffin

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
2 tojás

1 kis vöröshagyma
1 sárgarépa (12 dkg)
25 dkg cseresznyeparadicsom
2 evőkanál olívaolaj
40 dkg vegyes darált hús
Cayenne-bors
15 dkg frissen reszelt cheddal sajt (vagy közepesen érett gouda)
1 tojássárgája
Vaj vagy margarin a muffinsütőformához
Liszt a sütőformához és a kidolgozáshoz

 

Elkészítése:

A lisztből, a darabokra vágott vajból, a tojásokból és fél teáskanál sóból gyorsan sima tésztát gyúrunk. Frissentartó fóliába (folpack) csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A muffinformát vékonyan kivajazzuk, kilisztezzük, és szintén hűtőbe tesszük.

A hagymát és a répát meghámozzuk, mindkettőt kis kockákra vágjuk. A paradicsomokat megmossuk és elfelezzük. Az olajat megmelegítjük, és a hagyma- meg a répakockákat közepes lángon megpároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve 3-4 perc alatt morzsásra sütjük. Majd belekeverjük a paradicsomot és kb. 1 percig sütjük a hússal. Sóval és cayenne-borssal pikánsra ízesítjük.

A sütőt előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és kiszúrunk belőle 12 darab 5 cm átmérőjű és 12 darab 8 cm átmérőjű kört. A nagy körök közepéből kiszaggatunk egy kis lyukat. A kis tésztaköröket a muffinsütőforma mélyedéseibe tesszük.

A maradék tésztát újra kinyújtjuk, 4 cm széles csíkokat vágunk belőle, és kibéleljük velük a mélyedések szélét. Jól odanyomjuk az alsó laphoz, a kilógó tésztát pedig levágjuk.

A sajtot a húsmasszához adjuk, és az egészet egyenletesen elosztjuk a mélyedésekben. Rátesszük a nagy tésztaköröket, és körben jól rányomjuk. A tojássárgáját elkeverjük 1 teáskanál vízzel, és megkenjük vele a tésztát.

A muffinokat a sütőben 180 ºC-on (alul, légkeverésesnél 160 ºC) 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve a muffinokat 5 percig pihentetjük a sütőformában, majd kiszedjük a formából, és azonnal tálaljuk.

 

Tipp

A pie-muffinhoz nagyon jól illik egy frissítő saláta. Ehhez 15dkg fiatal leveles salátát lazán összekeverünk 20 dkg vékony sárgarépacsíkkal vagy reszelékkel és 15 dkg felezett vagy négyfelé vágott cseresznyeparadicsommal, 2 evőkanál sherryt és 4 evőkanál balzsamecetet elkeverünk 6 evőkanál olívaolajjal, sóval, borssal, és rácsepegtetjük a salátára.

Vagy 15 dkg vagy vad fűszernövényt összekeverünk 5 dkg vegyes csírával és 10 dkg apró szemű eperrel, 2 evőkanál narancslét és 4 evőkanál eperecetet elkeverünk 6 evőkanál mandula- vagy mogyoróolajjal, sózzuk, borsozzuk, és a salátára csepegetjük.


Forrás:
Christina Kempe: A legkedveltebb muffinok. Holló és Társa, 2004.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL