REJTÉLY-MISZTIKA

Rejtélyek és titokzatos anyagok

Szerző:
Szabó Anna
A hiedelem szerint bizonyos anyagoknak meg van az erejük ahhoz, hogy jó szerencsét hozzanak, védelmezzenek, vagy netán ártsanak. Ezek közül a három legismertebb a fa, a tükör és a vas.

A legszélesebb körben elterjedt babonák egyike a fa megérintése vagy megkopogtatása. A törött tükörről sokan vélik, hogy hét év balszerencsét okoz. A lópatkó pedig népszerű szerencsetalizmán.


A fák szellemei


A fa megérintése vagy „lekopogása” többnyire pozitív kijelentést követ. Ha például valaki mond valamit, azzal egy időben „lekopogja”, és ezzel ténylegesen végre is hajtja a kopogást. Gyakran ütközik nehézségekbe a babonák eredetének felkutatása, de erre két lehetséges magyarázat kínálkozik. Az első szerint a fa Jézus fakeresztjét jellemzi, amelyen megfeszítették, tehát vallásos védelemre utal. A második szerint abból a félelemből született, hogy meghallhatja a szavakat egy gonosz szellem, aki éppen a fában lakik, és arra gondolván, hogy a beszélő dicsekszik, úgy dönthet, büntetésül mindent szörnyűségesen elront.


A legtöbb ősi civilizáció hitt abban, hogy a szent fákat emberfeletti hatalommal bíró istenek lakják. Eredetileg esetleg egy bizonyos fát kellett megérinteni. Vagy talán bármelyik közeli fán folyamatosan kopogtatni kellett, hogy a benne lakó szellem ne hallhassa a szavakat. Elképzelhető, hogy innen ered ez a babona.


Mennyből a patkó


Valószínű, hogy az emberiség által elsőként felfedezett vasat meteoritokban találták, amelyekről tudták, hogy az égből hullottak le. Feltehetően ezért tulajdonítanak a vasnak természetfeletti erőt, ezért jó védelem a gonosz ellen, beleértve a vámpírokat és a farkasembereket is. A lópatkó azonban minden bizonnyal nem csak azért szerencsés, mert vasból készült, hanem azért is, mert a lovat több kultúrában szent állatnak tartják. Az igazi szerencséhez azonban találni kell a patkót, és nem megvásárolni vagy ajándékba kapni. Rendkívül fontos, hogy a patkót felfelé fordítva tartsuk, más különben „kifolyik” belőle a szerencse és elvész.


A lélek tükre


A tükörnek mindig voltak mágikus vonatkozásai. Kapu, amely más világokba enged bejárást. Ezenkívül megmutatja a beletekintő ember lelkének képét. Az első tükör a mozdulatlan vízfelszín volt, amelyben a hullámok elmoshatták a képet. Aztán következett az erősen kifényesített fém, amelyen nehezen tört el, és állandó képet adott. Amikor az i.e. 7. században kifejlesztették az üvegtükröket, ismét fennállt a veszély, hogy széthullik a kép.


Ha akkor törik el egy tükör, amikor éppen valakinek az arcát vetíti vissza, a lélek is eltörik, és úgy tartják, hogy hét év kell a felgyógyulásához. Ezért mondják, hogy hét év balszerencse követ egy ilyenfajta szerencsétlenséget. Ez nagyon régi babona, amely azért erősödhetett meg, mert a korai időkben rendkívül drága volt az üveg. De lehet, hogy azért jelez balszerencsét a törött tükör, mert az üvegszilánkok élesek és igencsak veszélyesek.


A sors és a szerencse drágakövei


A drágaköveknek különleges erőt tulajdonítanak mind a mai napig. Talán azért, mert igen nehéz és sokszor veszélyes felhozni őket a föld mélyéről vagy a tengerből, esetleg amiatt, hogy gyönyörűek, értékesek és meglehetősen ritkák. Bármi legyen az oka, úgy tartják, hogy védelmet nyújtanak, figyelmeztetnek a veszélyre, és jó vagy balszerencsét hoznak.


Opál


Valaha az opált tartották a legszerencsésebbnek minden drágakő között. A 19. században baljóslatú kőként híresült el. A hiedelmek szerint a spanyol XII. Alfonz király egy opálkövet ajándékozott feleségének, aki hónapokon belül meghalt, majd a kő későbbi tulajdonosai, beleértve magát a királyt is, sorjában elhaláloztak. Ez persze akkoriban történt, amikor sokan vesztették életüket fiatalon a kolera következtében. Azt is megfigyelték, hogy az opál fényesen ragyog egészen viselője haláláig. Akkor viszont elhalványul és megfakul. Ma már közismert tény, hogy az opál reagál a testhőmérsékletre. A kő lehet tejfehér vagy élénkzöld, de mindig szivárványszínben ragyog. Egy időben azt gondolták, hogy a villámokkal érkezett a földre.


Kohinoor-gyémánt


Ez a ragyogó gyémánt kétségtelenül Indiából érkezett, de legkorábbi tulajdonosait nem ismerjük. Egyesek azt állítják, hogy magához Krisna istenhez tartozott, ezután jutott India első mogul uralkodójához, Babur sahhoz, majd Dzsahán sahhoz, aki a Tádzs Mahalt építette. A történet szerint a gyémánt a perzsa Nadír sahtól kapta nevét, aki Mohamed sah, az utolsó mogul uralkodó turbánjáról vette el, amikor egy csatában legyőzte őt. Ahogy meglátta az ékszert, azt kiáltotta: „koh-i-noor”, vagyis: fényhegy. Sok későbbi tulajdonosa került börtönbe vagy száműzetésbe, és a követ hibáztatták balszerencséjükért.


A talizmánok


A talizmánoknak aktív erejük van, az amulett inkább passzív és védelmező. Míg az amulett oltalmat nyújthat egy átokkal szemben, a talizmán hasznot hozhat. Legalábbis ezt mondják. Az egyiptomi ankh, amely kereszt alakú a tetején egy hurokkal, hosszú életet és termékenységet garantál. A skandináv Thor kalapácsa erőt és sikert ígér. Kínában a sárkány szerencsével, bőséggel és életadó esővel bíztat. A szív a béke és a szeretet egytetemes szimbóluma.


Nevek és furcsa egybeesések


1898-ban megjelent egy kisregény – A Titán végzete címmel, Morgan Robertson tollából. Ebben egy képzeletbeli óceánjáró a Titán, jéghegynek ütközik az Atlanti-óceán északi részén és elsüllyed. Az utasok nagy része életét veszti. 1912-ben egy valódi óceánjáró, a Titanic, jéghegynek ütközött az Atlanti-óceán északi vizein, és elsüllyedt. Szintén az utasok nagy része a tengerbe veszett. Ezután két kevésbé drámai baleset következett: egy teherhajó, a Titanican, esett jégtorlaszok fogságába, majd egy utasszállító gőzhajó a The Titan ütközött a kikötőnek Hamburgban. Véletlen egybeesés lenne? Alighanem. De az is lehet, hogy a névben van valami rejtély. Sajnos ezt nem tudhatjuk…


Az elátkozott autó


1955-ben a filmszínész James Dean balesetet szenvedett ezüstszínű Porschéjával, és azon nyomban életét vesztette. Az eredeti balesetet szinte biztosan gyorshajtás okozta, de utána mintha megátkozták volna az autót. Először lecsúszott az autómentőről, és megsebesítette a szerelőt. Aztán szétszerelték, és az épp részeket újrahasznosították. A motort tartalmazó autó a szó szoros értelmében megölte sofőrjét, a főtengelyt és az abroncsokat hasznosító autók pedig súlyosan megsebesítették vezetőjüket. Végül a Porsche összeroncsolódott karosszériájának sikerült egy személyen sérülést okoznia, majd később egy másikat megölnie, amikor lezuhant a szállítójárműről. Mi állhat e balesetek mögött? Tán az elátkozott autó?

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL