Szabó Anna
|
Alaprecept - ha nem szereted a bonyolult ízeket |
|
A csirkemell filéjét lassan kell sütni – lehetőleg vajban –, hogy megőrizze omlósságát. A legegyszerűbb recept talán, ha befűszerezzük sóval és borssal, majd a habosodó zsiradékon megsütjük őket közepes vagy gyenge lángon. Ha megpirult, akkor megfordíthatjuk és még közepes lángon nagyjából 6 percig kell készre sütni. Tálalhatod friss salátával, de rizzsel, burgonyával is – ízlés szerint. És már alig húsz perc alatt kész a laktató, finom és könnyű vacsora! |
Mexikó csirkesalátaHozzávalók 4 személyre
1 fejes saláta
1 tölgysaláta-levél
1 evőkanál mustár
1 evőkanál spanyol borecet
1 evőkanál olívaolaj
2 paradicsom
200 g extra vékony zöldbab
4 sült csirkemell
Só és bors
Elkészítése
A szebb fejessaláta-leveleket mossuk meg a tölgysaláta-levéllel. Az öntet a mustár, az ecet, az olívaolaj, só és bors keveréke. Hámozzuk meg, magozzuk ki és daraboljuk fel a paradicsomokat, vágjuk le a zöldbabok végeit, majd főzzük meg. Fűszerezzük a salátát sóval, borssal és az öntettel. Vágjuk a csirkehúst vékony csíkokra egy késsel, és keverjük össze egy salátástálban a zöldbabbal, a paradicsommal és a maradék öntettel. Ezután tegyük ezt a keveréket a salátalevelekre, és tálaljuk frissen.
Provance-i módraHozzávalók 6 személyre
Kb. 1,5 kg csirkemellfilé
3 fej vöröshagyma
400 g paprika (piros és zöld)
400 g padlizsán
5 gerezd fokhagyma
4 db (kb. ½ kg) paradicsom
Sűrített paradicsom
Só, bora
Elkészítése
Sózzuk, borsozzuk, és süssük aranyszínűre a húst olívaolajban egy lábosban 25 perc alatt. Merjük ki az edényből a sütés során felgyülemlett zsiradékot, adjunk hozzá 3 apróra vágott hagymát és pároljuk 5 percen át. Ezután adjunk hozzá 400 g paprikát (pirosat és zöldet) csíkokra vágva, 400 g felszeletelt padlizsánt és 5 gerezd apróra vágott fokhagymát. Hagyjuk főni kis lángon 20 percen keresztül óvatosan kevergetve, majd öntsünk hozzá 1 dl rozé bort. Főzzük még 5 percig, majd adjunk hozzá 1,5 dl alaplét, 4 felszeletelt paradicsomot, kakukkfüvet és 1 evőkanál sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, fedjük le, és főzzük kis lángon 40 percig. Ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a hús, pótoljuk az elpárolgott fűszereket, és tálaljuk fórron.
Tandoori csirkeHozzávalók 6 személyre
1,5 kg csirkemellfilé
1 fej zöldcitrom
4 gerezd fokhagyma
20 g cukor
2 joghurt
1 gyömbér
Só, bors, kömény, kurkuma, sáfrány
Elkészítése
Ezt az ételt hagyományosan kúp alakú agyagkemencében készítették, amelyet tandoorinak hívnak. Vágjuk fel a húst 10 darabra, és vagdossuk be. Tegyük ezek után egy nagy salátástálba, fűszerezzük sóval, borssal és 2 zöld citrom levével. Ezután adjunk hozzá 4 gerezd felaprított fokhagymát, 1 kávéskanál köményt, fél gumó friss, apróra vágott gyömbért, 1 csipet kurkumát és 20 g cukrot. Továbbá tegyünk hozzá ízesítőül 2 joghurtot, 1 felaprított vöröshagymát, 3 csipet sáfrányt és 2 csipet Cayenne-borsot. Keverjük össze jól az egészet, és hagyjuk érni 3-4 órán át. Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra. Tűzzük a csirkedarabokat nyársakra. Tegyük őket a grillrácsra egy sütőlap fölé, és süssük 10 percig. Locsoljuk meg egy kis alaplével, és süssük tovább 25 percig. A húsnak át kell sülnie, meg kell pirulnia, de azért lágy marad. Helyezzük el a nyársakat egy tálon, locsoljuk meg zöld citrom levével, és borsozzuk. A tandoori csirkével egy időben hagyományosan egy friss é kissé fűszeres salátát is tálalnak: lehet az borsos és citromleves reszelt káposzta vagy joghurtos és köményes uborkasaláta, illetve korianderes hagyma és paradicsom. Készítsünk a csirke mellé mangóchutneyt, amelyet tálaljunk egy kis edényben. Emellett tálaljuk natúr rizzsel.
CsirkerizottóHozzávalók 4 személyre
¼ hideg csireke
1 fej vöröshagyma
150 g fehér rizs
Olaj
Kakukkfű
Só és bors
Elkészítése
Gyűjtsük össze a maradék csirkehúst, távolítsuk el belőle a csontokat, és vágjuk többé-kevésbé szabályos kockákra. Pucoljuk meg a vöröshagymát, és vágjuk azt is kockákra. Főzzük meg a rizst nagy mennyiségű sós vízben, majd csöpögtessük le. Pároljuk meg a hagymát egy közepes lángon felmelegített serpenyőben egy kevés olajon. Amikor kezd elszíneződni, tegyük hozzá a csirkedarabokat. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük egy kevés kakukkfűvel, és süssük közepes lángon 5 percig. Ezután öntsük hozzá a szárnyas levét és a rizst. Süssük át az egészet. Ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a fűszerezése, és tálaljuk.
Csirkebatyuk mézzel és gyömbérrelHozzávalók 4 személyre
1 pohár száraz, fehér vermut
1 citrom
4 evőkanál folyékony méz
1 darab friss gyömbér
4 evőkanál négyfűszer-keverék
8 evőkanál szójaszósz
4 csirkemell
Olaj
1 csokor metélőhagyma
Elkészítése
Készítsünk páclevet összekeverve a vermutot, a citrom levét, a mézet, 4 evőkanál frissen reszelt gyömbért, a négyfűszer-keveréket és a szójaszószt egy tálban. Vágjuk a csirkemelleket ferde, szabályos szeletekre. Tegyük a pácoló-edénybe, forgassuk meg finoman a páclében, majd hagyjuk pácolódni 15 percen keresztül. Készítsünk elő 4 darab 30-szor 30 cm-es zsírpapírt, és kenjük be olajjal. Emeljük fel széleiket, és tegyük rájuk a pácléből kiemelt csirkedarabokat. Aprítsunk mindegyikre metélőhagymát. Zárjuk össze jól a csomagokat, a széleket összetekerve, hogy tökéletesen hermetikusak legyenek. Tegyük őket egy tepsire. Süssük a csomagokat 210 C-os sütőben körülbelül 30 percig. Fogyaszthatjuk az így készült csirkét hidegen és melegen is, ízlésünktől és az évszaktól függően, citrommal és friss metélőhagymával vagy nélkülük.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK