FOGYÓKÚRA

Anyagcsere-diéta, mellyel elbúcsúzhatsz a felesleges kilóktól - Tudd meg, miért is működik!

Szerző:
Szabó Anna
Több száz diéta és étrend létezik a világon, a fogyni vágyók tehát számos lehetőség közül választhatnak. Azonban nem mindegyik módszer tesz jót az egészségednek és válik be mindenkinél. Diane Kress, híres táplálkozás szakértő kifejlesztett egy olyan új táplálkozási módszert, amiről a későbbiekben írt egy könyvet is. Az alábbiakban megismerheted ennek az étrendnek az előnyeit és a hátrányait.

Diane Kress számos beteggel működött együtt, hogy segítsen számukra az elhízás elleni küzdelemben, és a kettes típusú cukorbetegség elleni harcban. A könyve személyes tapasztalatokon, tudományos felfedezéseken és orvosi tényeken alapul. Ismerd meg ezt az étrendet és az ezzel kapcsolatos tudnivalókat!


Hogyan is működik mindez?


Amikor diétázol, a tested túlélő üzemmódban van, vagyis minden egyes kalóriát megpróbál elraktározni. Az a fő célja, hogy megakadályozza az esetleges éhezést, hiszen az éhezés halálos, ezért megpróbálja a zsírt elraktározni a tested. Ha tehát csökkented az elfogyasztott élelmiszer mennyiségét, akkor az anyagcsere is lelassul, így energiát takarít meg a szervezeted. Az anyagcserén alapuló étrend célja bizonyos szervek, például a hasnyálmirigy és a máj tehermentesítése. Ezután másképp fognak működni, ami az anyagcserét is megváltoztatja, és egyben normalizálja azt.


Kétféle anyagcsere típus létezik


Kiegyensúlyozott (anyagcsere A), ilyenkor vékony és egészséges a test, a másik pedig a lelassult (anyagcsere B), ez jellemző a túlsúlyos emberekre. A súlyfölösleggel rendelkező emberek nem képesek lebontani a glükózt, ami eredményeképpen a zsírsejtekben zsír halmozódik fel. Ez a tünete a metabolikus szindrómának.


Úgy tűnhet, hogy a kalóriák bevitelének csökkentése súlycsökkenéshez vezet, ám ez sajnos nem igaz. Az anyagcsere nagyban függ az inzulin hormontól, amely a vércukor koncentrációjáért felelős. Az inzulin nem megfelelő szintje miatt túl sok a cukorbevitel. A májból távozik a glikogén, ami megnöveli a vérben lévő glükóz szintet, a zsírsejtek pedig elkezdik aktívan elraktározni a zsírt.


Így azonban kialakul egy ördögi kör, elkezdesz édességet fogyasztani, hogy növeld az inzulin szintet, ám ez még inkább megnöveli az édesség iránti vágyat. Ugyanakkor, ha megtagadod magadtól az édesség fogyasztást és a glükóz bevitelt, akkor az el nem használt inzulinfelesleg erős éhségérzetet okoz. Így bizony nem egyszerű megfelelően táplálkozni.


Az anyagcserén alapuló étrend 3 szakasza


Az anyagcsere étrendet úgy alakították ki, hogy a nem megfelelően működő anyagcsere mechanizmust a táplálkozás speciális megközelítése révén indítsa be újra. Mindez 3 fő szakaszból áll, amelyek mindegyike sajátos szabályokon alapul.


Az első szakasz a legnehezebb


Célja, hogy a hasnyálmirigy leállítsa a hihetetlen mennyiségű inzulintermelést. Valójában ez egy alacsony szénhidráttartalmú diéta. Ez a szakasz nyolc hétből áll. Minden nap maximum 25 gramm szénhidrátot fogyaszthatsz. Kress azt tanácsolja, hogy oszd 5 egyenlő részre, 5 gramm szénhidrátot fogyassz minden étkezés alkalmával. A szerző egyébként alapvetően ellenzi a hosszú távú alacsony szénhidráttartalmú diétákat, de a rövid távú szénhidrát absztinencia az egyetlen nem orvosi módszer az inzulin termelésének normalizálására.


Kress nem titkolja, hogy a diéta első 3 napja igencsak megterhelő lesz számodra, fáradt, ingerült vagy közönyös leszel, emellett gyengének érzed magad és akár szédülhetsz is. Így indul be az új étrend adaptációs folyamata. A negyedik napon azonban egyaránt javul a kedélyállapotod és az egészségügyi állapotod.


A második szakasz alatt beindul a fogyás


Ebben a szakaszban már súlyvesztést fogsz tapasztalni, ezért érdemes ezt a szakaszt elnyújtani egészen addig, ameddig csak szükségesnek érzed. Így megszabadulhatsz a fölösleges kilóktól. A legfontosabb szabály az, hogy ne fogyassz 60 gramm szénhidrátnál többet naponta, ezt oszd fel 11-20 grammnyi adagokra étkezésenként. Így fog tudni megfelelően működni a korábban tehermentesített hasnyálmirigy.


A harmadik szakasz egy egész életen át tartó folyamat


A harmadik szakaszt az életed további részében végig érdemes követni, ám itt már nincsenek olyan szigorú szabályok. Annak érdekében, hogy a kívánt szintet fenntarthasd, néhány alapvető táplálkozási szabályról nem szabad megfeledkezned. Először is, a szerző azt javasolja, hogy számold a bevitt kalóriákat, így őrizheted meg a kívánt testsúlyt. Figyelembe kell venni az illető nemét, életkorát, a fizikai aktivitást, és azt a tényt, hogy a szervezet bizony hajlamos a rossz anyagcserére, amiről már a cikk elején is volt szó.


Emellett feltételezhetően egy adott személy betartja a korlátozott mennyiségű szénhidrát fogyasztását, illetve ötször étkezik egy nap. Tilos sült ételeket fogyasztani, de alacsony kalóriatartalmú desszerteket és édes gyümölcsöket szabad enned. Mindenesetre szigorúan ellenőrizd a bevitt szénhidrátmennyiséget.


Az anyagcserén alapuló étrend sajátosságai


Az első szakaszban a szerző azt javasolja, hogy hagyj fel a gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztásával, mint például a tészta, a dara és a kenyér. Az étrend alapja legyen a fehérje alapú termékek és zöldségek, emellett alacsony szénhidráttartalmú ételeket is fogyaszthatsz. Emellett mindig figyelj oda az elfogyasztott étel mennyiségére.


Az étrend alapja az első szakaszban:


• a fehérje tartalmú ételek (bőr nélküli sovány hús, tenger gyümölcsei, alacsony zsírtartalmú sajtok, túró, tojás, nem édesített szóját tartalmazó termékek)
• zsírok (könnyű vaj, tejföl, margarin, majonéz),
• zöldségek (csicsóka, spárga, zöldbab, brokkoli, kelbimbó, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, gomba, paprika, retek, paradicsom),
• illetve a megengedett szénhidrátok (joghurt, gyümölcslé, tejes italok, cukrozatlan puding és más olyan termékek, amelyek maximum 5 gramm szénhidrátot tartalmaznak).


A második szakaszban minden olyasmit fogyaszthatsz, amit az elsőben is. Emellett bővülheted az étrended gabonakészítményekkel, darákkal, tésztafélékkel, alacsony szénhidráttartalmú kenyérrel és egyéb édes gyümölcsökkel.


A harmadik szakaszban, miután az előzőeket betartottad, még mindig szükséges a szénhidrátok mennyiségét a számított anyagcsere alapján korlátozni. Emellett azonban már beiktathatod az édes gyümölcsöket és a bogyósokat, valamint kisebb desszerteket. Persze mindig ügyelj a bevitt étel mennyiségére.

 

 

fogyókúra fogyás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL