SZEX, SZERELEM

Hogyan lehet megtudni, mely vonzerő vezet szerelemhez, és melyik vezet fájdalomhoz?

Szerző:
Szabó Anna
Vegyünk példának egy nőt, aki vonzza az arrogáns férfiakat, de nem szereti, ha a párja tiszteletlenül bánik vele. Mégis, az ilyen férfiak után rendszerint megfordult, a kedves pasikat viszont nem találta vonzónak. Igazi férfit akart és családot, ám ezek a pasik nem voltak férjnek valók, és akik azok voltak, azok nem izgatták őt. Ha magadra ismertél, hidd el, nem vagy egyedül.

Mindannyian vonzódunk egy bizonyos típushoz. Ez a „típus” háromféle lehet: fizikai megjelenés, érzelmi típus, vagy bizonyos személyiség. Bizonyos férfi típustól elgyengül a lábunk, bizonytalanságot keltenek bennünk, valamint vágyat. Folyamatosan azt érezzük, hogy valamit tennünk kell, hogy elnyerjük a szeretetét, a jóváhagyását vagy a törődését. Ezeket nevezik a „nélkülözés vonzeröjének”.

Olyan, mint a szerencsejáték

Ebben az esetben lelki szemeid előtt bizony megjelenik az a bizonyos vörös zászló, de nem tudsz megállni, és kezdetben még nem jelennek meg a kapcsolat idegesítő aspektusai. Ám előbb-utóbb a kevésbé pozitív tulajdonságok nyilvánvalóvá válnak, és kiderül, hogy a partnered hazudik, félrelép, nincs ideje rád, önző, anyagias vagy pszichológiai zavarral küszködik. Ha ezek a tulajdonságok, annyira fájdalmasak, miért nem szabadulsz meg tőlük?  Ezt az okot a viselkedés elméletben időszakos jutalmazási rendszernek nevezik. Az ilyen rendszerekben csak szórványosan kapsz jutalmat, és nem tudod soha, hogy mikor. Az ilyen rendszerek a megerősítés kényszerét váltják ki belőlünk, nehéz belőlük kiszabadulni. Nagyon jó példa erre a szerencsejáték.

Érzelmi nélkülözés

Az érzelmi nélkülözés egy idő után arra késztet, hogy elmenekülj a valódi intimitás elől. Félsz az intimitástól, ezért kétségbeesetten keresel valaki olyat, aki „szilárd szeretetet” biztosít számodra. Valakit, akit ismersz. Az ilyen kapcsolatokra nem jellemző a mély szerelem (ezért hívják érzelmi nélkülözésnek), de a szeretet ott van, és sokkal nagyobb biztonságban érzed magad, hiszen kevésbé sérülhetsz.

Akiket leginkább vonz az ilyen kapcsolat, azok a szívük mélyén azonban méltatlanságot vagy haragot éreznek, ha a partner túlságosan kedves, stabil és elérhető – annak ellenére, hogy pontosan ők voltak azok, akik belemenekültek ebbe a kapcsolatba. Ha te is hajlamos vagy az ilyen kapcsolatokba menekülni, akkor jó, ha tudod: minél inkább követed ezt a formát, annál kényelmetlenebbül fog érinteni a rendelkezésedre álló és törődő emberek közeledése. Ugyanis azért menekülsz ilyen kapcsolatokba, mert félsz a saját sebezhetőségedtől, hatalmadtól, és talán magától a szerelemtől is.

A vonzalmak közötti különbség

A tartós szerelem nagy titka, hogy megtanuld a különbséget a „vonakodás vonzereje” és az „inspiráló vonzalom” között. Utóbbit kell követni. Nagyon egyszerűen hangzik, de évtizedekbe telhet, hogy eljussunk ehhez az igazsághoz, ha egyáltalán eljutunk. Az inspiráció vonzerejének felismerése időt, türelmet és figyelmet igényel. Ezekben a kapcsolatokban az a kihívás, hogy elfogadjuk partnerünk gondoskodását, és vissza is adjuk azt. Fontos, hogy ne kivívjuk, hanem elnyerjük azt. Az ilyen vonzerőt a jólét táplálja, melyet a kapcsolatnak köszönhetünk. Az ilyen vonzódások gyakran lassan bontakoznak ki, de az idő múlásával egyre inkább növekednek.

Néhány jel, mely arra utal, hogy ilyen kapcsolatban élsz

  • Partneredben az inspirál, hogy elfogadó és gondoskodó
  • Partnered jósága, tisztessége és becsületessége magával ragadó a szemedben
  • Tiszteled partnered személyiségét
  • Mindketten keményen dolgoztok azon, hogy a kapcsolatotok gyenge pontjait is fejlesszétek.
  • Szereted azt, ahogyan a partnered jelenlétében viselkedsz
  • Jobbá teszitek egymást

Egy ilyen szerelem megtalálása nem csak szerencse

Mindannyian megtalálhatjuk, ha bölcsen választunk. A legelső lépés, hogy ne a szexuális vonzerőt keressük. Az ilyen kapcsolat nem csak a szeretethez vezet, hanem mi is kiteljesedhetünk általa. Ezáltal gyógyulnak be a múlt sebei, eltűnnek a félelmek. Elkezdjük értékelni mindazt, amink van. Bátornak érezzük magunkat, megosztunk vele mindent, nem kötelességből, hanem örömmel. És ez olyan emberré tesz minket, amire vágytunk, aki egyszerűen inspirál másokat, azzal, aki ő, és azzal, amilyen.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL