REJTÉLY-MISZTIKA

Levitáció - valóság vagy szemfényvesztés?

Szerző:
Szabó Anna
A levitáció felemelkedést és levegőben való lebegést jelent – szokatlan viselkedés emberek vagy tárgyak részéről. Az alátámasztás nélküli felemelkedés a gravitáció törvényének legyőzése. Sokan állítják, hogy ez lehetetlenség valamiféle trükk nélkül. Mi hát az igazság?

Spirituális állapot

A 16. században Avilai Szent Teréz azt írta önéletrajzában, hogy a vallásos elragadtatás pillanataiban nem tudja megakadályozni, hogy felemelkedjen a talajról. Alázatból megpróbált ellenállni, mert nem akart kitűnni apácarend tásai közül, ez azonban gyakran járt sikertelenséggel. Szent Teréz levitációi valóban olyan erősek voltak, hogy könyörgött a nővéreknek, fogják le, amikor érzi, hogy egy-egy „roham” közeleg, de sokszor erre nem volt idő, egyszerűen csak felemelkedett a földről, amíg a súlytalansági „rohama” el nem múlt. A 17. században is volt egy rendszeresen „levitáló”, Kupertinói Szent József, aki szintén nem akarattal emelkedett el a talajtól.

Dél-Indiában 1936-ban egy brit teaültetvényes lefényképezett egy jógit, amint transzállapotban vízszintesen a föld felett levitál. Mivel volt nála egy sétapálca, amelyet végig tudott húzni a jógi felett, alatt és körülötte, meggyőződött arról, hogy nincs semmiféle rejtett alátámasztás és csalás.

A legtöbb levitátor hisz valamiben, legyen az kereszténység, hindu miszticizmus, ókori egyiptomi misztérium, vagy éppen a spiritizmus. A megfigyelők számára egyértelmű, hogy a lebegő személyek ilyenkor módosult spirituális állapotba kerülnek.

A híres Mr. Home

Daniel Dunglas Home az egyik leghíresebb spiritiszta médium és levitátor volt. Rengeteget utazott Amerikában és Európában, és előadásokat tartott III. Napóleon császár előtt is. Mivel nem mindenhol találkozott kitörő elismeréssel, a médium alapos vizsgálatokon esett át. Nem csupán szkeptikusok és tudósok, de bűvészek részéről is. Láthatóan képes volt felemelni asztalokat, székeket úgy, hogy egy újjal sem ért hozzájuk. Sőt, még saját magát is megemelte néha. Egyszer egy erősen megvilágított szemtanúk előtt felemelkedett a levegőbe, kilebegett egy harmadik emeleti ablakon, majd a következőn visszalebegett. A jelenlévők közül senkiben sem merült fel a szemfényvesztés gyanúja, és az esetet köztiszteletben álló szemtanúk jegyezték fel.

Misztikus gyakorlat

Egy francia felfedezőnő, aki 14 évet töltött el Tibetben, elmesélte, hogy találkozott egy meztelen férfival, akin nehéz vasláncok lógtak nehezék gyanánt. A férfi társa elmagyarázta, hogy a férfi misztikus edzése annyira könnyűvé tette a testét, hogy vasláncok nélkül egyszerűen elszállna.

Mi hát a valóság?

Színpadi illuzionisták is gyakran büszkélkednek műsoruk fénypontjával – azzal, hogy asszisztensüket „transzba” ejtik, és két kard hegyére fektetik, majd kiveszik a kardokat, úgyhogy a hölgy minden látható támaszték nélkül lebeg a levegőben. Néha „hipnotizálják” az asszisztenst, aki emelkedni kezd a levegőben, ismét látható támasz nélkül. Ilyenkor a két lehetséges variáció egyike történik: vagy egyáltalán nem emelkedik fel a segítő, vagy pedig rejtett, ezért láthatatlan gépezet segítségével emelkedik fel a levegőbe.


Néhány különleges esetben – szentek vagy különösen tehetséges médiumok esetében – a levitáció lehet, hogy létezik. De egyre erősödik az a hit, hogy bárki képes levitálni, aki átesett a megfelelő tréningen. Sőt, a transzcendentális meditáció tanulói azt állítják, hogy ők állandóan levitálnak.

A mágneses levitáció

A mágneses levitáció akkor jön létre, amikor az erős mágneses erő legyőzi a gravitációt. Tárgyakat lehet felemelni, ha elegendő erősségű, ellentétes mágneseket helyezünk el úgy, hogy megváltoztassák maguk körül a mágneses mezőt. Mindeddig a tudósoknak érméket és kristálydarabokat sikerült lebegtetni. De ennél nyilvánvalóan nagyobbak a lehetőségek, mivel a kínai maglev vonatok légpárnán haladnak, amelyet nagy erejű ellentétes mágnesek tartanak a helyükön.

 

 

Judy Allen – Megmagyarázhatatlan jelenségek enciklopédiája
(Partvonal Kiadó)
Különös jelenségek, furcsa babonák és ősi rejtélyek

A rejtélyekkel teli könyv különleges információk tárházát kínálja a paranormális jelenségekről. Lenyűgöző illusztrációk, fényképek és lebilincselő történetek ragadják magukkal az olvasót, hogy gyermek és felnőtt egyaránt ámulva merülhessen el a világegyetem megmagyarázhatatlan titkaiban. Az egyes fejezetek részletesen bemutatják az adott téma leghíresebb jelenségeit, a különleges esetek tényszerű jellemzőit, például az elme fémhajlító erejét, a levitációt, a kísértetteljes jelenéseket, a rejtélyes eltűnéseket és az ufókat.

Keménytáblás
144 színes oldal
Ára: 4490 Ft

Partvonal Kiadó >>>

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL