REJTÉLY-MISZTIKA

Hatodik érzék és társai

Szerző:
Szabó Anna
Legismertebb érzékeink a látás, a hallás, a szaglás, az ízlés és az érintés. Ez öt féle érzékelést tesz ki. De ott van a rejtélyes hatodik érzék, más néven, érzékszerveken túli érzékelés. Vajon rendelkezik az agy különleges képességekkel, amelyeket még nem tudott megmagyarázni a tudomány?

Egyáltalán meghaladja az ötöt az érzékszerveink száma? Vagy az öt érzékünk észlel többet, mint aminek tudatában vagyunk – halvány illatokat, kémiai jeleket és hangokat a befogadóképességünk határán?

ESP – azaz hatodik érzék

Széles körben egyetértenek azzal, hogy az ESP igenis létezik. Természetéből adódik azonban, hogy nem könnyű tanulmányozni. A kifejezés olyan jelenséget takar, amely során valaki információkat fogad az öt ismert érzékszerv látható használata nélkül. Idetartozik a telepátia, a jövőbelátás vagy a déjá vu. Olykor azonban a hatodik érzék fizikai jellegű is lehet. Úgy tartják, hogy az orr egy bizonyos területe talán képes észlelni a föld elektromágneses mezőjét. Ez lehet az irányérzékünk forrása – egyeseknél határozottan erősebb, mint másoknál.


Lehetséges, hogy más állatokhoz hasonlóan mi is észleljük a föld rezgéseit, valamint a légnyomás változását. Az agy feldolgozza ezeket az információkat, akár érzi őket, akár nem. Mérhetetlenül sokat tudunk bonyolult működéséről, de még mindig akad felfedeznivaló.

Déjá vu

A déjá vu francia kifejezés, azt jelenti: „már látott”, pedig valójában inkább azt érezzük, hogy „már megéltük ezt a pillanatot”. Nem igazán hasonlít a normális emlékezésre. Ha egy film felénél járva felismerjük, hogy már láttuk, nem déjá vu élményben van részünk. Az ugyanis annál sokkal különösebb – olyan érzés, hogy egy dolgot már átéltünk korábban, miközben tudjuk, hogy először történik. Talán meglepő, de a déjá vu általában nagyon hétköznapi és érdektelen pillanatokban jelentkezik. Az okozza – amint egyesek állítják -, hogy korábban már végigéltük ezt az életet? Vagy talán a tudattalan elme rögzíti a jelenetet egy mikroszekundummal a tudatos elme előtt, így amire a tudatunkhoz eljut, már emlékként érzékeljük?

Telepátia

A telepátia közvetlenül juttatja el a gondolatokat és a képeket egyik elmétől a másikhoz, olykor hatalmas távolságokon át. A törzsi közösségek természetesnek tekintik. A tudományos társaságok különleges jelenségnek tartják, látnokokra é misztikusokra tartozó dolognak. Könnyen támadhat bennünk gyanakvás a telepátiával kapcsolatban, mert a bűvészek színlelni tudják. Egyértelműen rengeteg minden szorul még magyarázatra. Sokan állítják, hogy már jóval azelőtt tudnak szerettük betegségéről vagy az őt fenyegető veszélyről, mielőtt a hír a szokványos úton elérte volna őket. Azt is tapasztalják, hogy egy barátra gondolnak közvetlenül azelőtt, mielőtt az illető telefonál vagy üzen.

Álom

Vannak, akik hisznek abban, hogy az álmok megjósolják a jövőt, vagy megmutatják az álmodó reményeit és félelmeit. Mások úgy gondolják, hogy az alvó elme szimbólumok segítségével vezérel vagy figyelmeztet. Azt is mondják, hogy az álmok ellentétesen működnek – ha álmunkban sírunk, hamarosan boldogok leszünk.

Álmok és problémamegoldás

1865-ben egy német kémikus a benzolmolekula szerkezetét igyekezett megfejteni. Elalvás közben a molekulákat alkotó atomokon gondolkodott. Álmában az atomok összetekeredtek a szeme előtt, és egy saját farkába harapó kígyót formáltak. Amikor felébredt, tudta, hogy álmában megoldotta a problémát – a benzolmolekulában valóban kört alkotnak az atomok.

Álmok és kreativitás

{HUSVET2009}

Charles Dickens karaktereinek némelyike először álmában jelent meg előtte. Robert Louis Stevenson egész fejezeteket álmodott meg, amelyeket másnap le is jegyzett. Egyik legismertebb műve a Dr. Jekyll és Mr. Hyde, amelyben Jekyll felfedezi, hogyan választhatja szét saját természetében a jót és a rosszat. Stevenson egy ideig értetlenül állt az előtt, hogyan képes erre az orvos. Azután megálmodta a ma már híres pillanatot, amikor a doktor kikeveri és megissza a főzetet, amelynek hatására átalakul a visszataszító és gonosz Mr. Hyde-dá.

A jövő megjóslása

Hiába látnak meg előre egy katasztrófát, nem biztos, hogy elkerülhető. 1980-ban egy látnok kijelentette, hogy egy híres rocksztár fiatalon és szokatlan módon fog meghalni. A híres zenész-énekest, John Lennont nem sokkal később lelőtték az utcán, New York-i lakása előtt.


1914. június 28.-án egy nagyváradi püspök álmában levelet kapott egy tanítványától, Ferenc Ferdinánd osztrák főhercegtől. Az üzenetben az állt, hogy a trónörököst és feleségét meggyilkolták. A megdöbbent püspök imádkozott értük, de később sürgöny érkezett a hírrel: valóban lelőtték őket.


 

 
 

Judy Allen – Megmagyarázhatatlan jelenségek enciklopédiája
(Partvonal Kiadó)
Különös jelenségek, furcsa babonák és ősi rejtélyek

A rejtélyekkel teli könyv különleges információk tárházát kínálja a paranormális jelenségekről. Lenyűgöző illusztrációk, fényképek és lebilincselő történetek ragadják magukkal az olvasót, hogy gyermek és felnőtt egyaránt ámulva merülhessen el a világegyetem megmagyarázhatatlan titkaiban. Az egyes fejezetek részletesen bemutatják az adott téma leghíresebb jelenségeit, a különleges esetek tényszerű jellemzőit, például az elme fémhajlító erejét, a levitációt, a kísértetteljes jelenéseket, a rejtélyes eltűnéseket és az ufókat.

Keménytáblás
144 színes oldal
Ára: 4490 Ft

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL