FOGYÓKÚRA

Pocak- és derékfogyasztó program

Szerző:
Szabó Anna
Elégedetlen vagy? A hasadon és a derekadon lévő zsírpárna a legkülönfélébb fogyókúráknak is makacsul ellenáll? Kényelmetlenek a ruháid? Vagy, ami még rosszabb, érdeklődtek már, hogy mikorra várod a babát? Ha igen, akkor ez a program neked szól!

Ahhoz, hogy megértsd e részletes program lényegét, muszáj tisztában lenned azzal, hogy biológiailag hogyan reagál a szervezeted a stresszre, és az annak következtében fellépő éhes állapotra.


Miért a derék körül tárolja a zsírt a szervezetünk – és másoknak miért nem?


Azért, hogy egyesek úszógumit növesztenek, mások meg nem, a kortizol nevű hormon a felelős. Ha agyunk azt hiszi, hogy veszélyben van az életünk, akkor CRH hormont bocsát ki, amely azonnal stimulálja a mellékvesét, mely így adrenalint és kortizolt juttat a vérkeringésbe. Létrejön egy ún. „küzdj vagy menekülj” reakció, amely hihetetlenül okos és hatékony, ráadásul mindent biztosít a szervezetünknek, ami szükséges lehet egy veszélyes szituációban. Amint a veszély elmúlt, a mellékvese felfüggeszti a hormonkibocsátást, és minden visszaáll a normális kerékvágásba. Manapság sajnos nagyon sokan folytatnak stresszes életvitelt. És a szervezet nem tudja megkülönböztetni, hogy valós veszélyhelyzetben van-e, vagy csak azért idegeskedünk éppen, mert lekésünk egy tárgyalást. A reakciója ugyanaz: „küzdj vagy menekülj!”.


A stresszes életvitelnek köszönhetően azok az élettani folyamatok, amelyeknek 5-10 percig kellene tartaniuk, sokszor órákon keresztül fennállnak, és ezzel nagymértékben befolyásolják a szervezet működését. Stresszhelyzetben az adrenalin fokozza a szervezet készenléti állapotát, míg a kortizol megnöveli a zsír és a cukor szintjét a vérben. És ha ezt az állapotot nem követi fizikai aktivitás, akkor a felszabadított extraenergiáknak - a zsírnak és a cukornak - nincs más lehetőségük, mint zsír formájában újra raktározódni. Az alaphelyzet tehát az, hogy a folyamatos stresszben élő ember állandóan éhes vagy enne valamit.


A stressz tünetei

• deréktáji elhízásra való hajlam,
• megnövekedett étvágy,
• fokozott késztetés csokoládé, édesség, kenyér, sütemény, kávé és alkohol fogyasztására,
• bágyadtság a délután közepén – 15 és 16 óra körül, amikor egy csésze teát vagy kávét kell innunk, vagy valami édeset ennünk, hogy folytatni tudjuk teendőinket,
• gyenge immunrendszer,
• fejfájás,
• körömrágás, vagy a körömágy piszkálása,
• fogcsikorgatás,
• magas koleszterinszint,
• ingadozó vércukorszint,
• emésztési problémák (puffadás, fokozott gázképződés, stb.)
• mellkasi és izomfájdalmak,
• váll- és nyakfájdalom,
• hajhullás,
• szabálytalan menstruáció,
• koncentrálóképesség csökkenése, feledékenység,
• depresszió,
• premenstruációs szindróma,
• csökkent anyagcsere,
• csökkent szexuális késztetés,
• fáradtság, azonban az álom mégis nehezen jön,
• frissesség az esti órákban, éjszakai felébredés, amely után nehéz a visszaalvás, majd reggel, amikor fel kell kelni, továbbaludnánk.


Először is, derítsd ki, mennyire stresszes az életed!


Ehhez végezd el a stressz-felmérést itt, majd gyere

vissza, hogy folytathassuk a program ismertetését >>>

 



Meg kell találni a kiutat


Sajnos legtöbben a folyamatos stressz áldozatai vagyunk. Ez felemészti az embert, mert állandóan jelen van. Látszólag nem lehet elmenekülni előle, mert rengeteg a teendő körülöttünk és sok mindenért felelősek vagyunk. Lehet, hogy szerencsétlennek érzed magad, és kissé hullámzó a hangulatod – sírás, agresszió és szorongás váltja egymást? Szánj rá három hónapot, kövesd a programot és észre fogod venni a különbséget. Szervezeted hozzá fog szokni a megváltozott terheléshez, és amint elkezd csökkenni a testsúlyod, az úszógumi fog először lemenni. Meg kell értetned a saját testeddel, hogy másként is működhet, és meggyógyíthatja önmagát. Ha egyszer megszabadulsz az úszógumitól, többé nem fogod visszahízni, mert időben felismered a figyelmeztető jeleket.

Most azonban szánj rá néhány percet, és gondold át alaposan az életedet. Válaszolj az alábbi kérdésekre őszintén!

Van olyan stresszfaktor az életedben, amelyet gyökeresen meg tudsz változtatni?
Ha a munkád túl sok feszültséggel jár, nem kellene egy másikat keresni?
Vannak a realitástól elrugaszkodott céljaid?
Tökéletes akarsz lenni, mindenkinek megfelelni, ezért túl sok stressznek teszed ki magad?
Biztosan mindent neked kell elvégezned?
Mi az, amit a körülményekben meg tudnál változtatni?
Van valami, amit az életszemléletedben meg tudnál változtatni?
Tudsz nemet mondani?



A jó irányba történő első nagy lépés, ha megtanulod beosztani az idődet. Ezt a következőképpen érheted el:

  • Ülj le és tervezd meg a heti időrendedet!
  • Állíts össze heti menüt, hogy ne találd magad állandóan farkaséhes családtagok gyűrűjében.
  • Hagyj magadnak több időt a családra és a barátokra!
  • Különíts el magadnak hetente vagy naponta időt, amikor csak magaddal foglalkozol!



Az első lépés


Tehát fogj egy mérőszalagot, és mérd le a derék– (a legkeskenyebb helyen) és a csípőbőségedet (a legszélesebb helyen). Ezt a két számot oszd el egymással, és így megkapod a derék-csípő arányt. Például: 86 cm derék: 94 cm csípő = 0,9


Amennyiben a derék-csípő aránya nagyobb 0,8-nál, az alma alakú testalkatra utal, ami azt jelenti, hogy muszáj belekezdened a programba. Ha viszont nem haladja meg, akkor a testalkatod a körtéhez hasonló, tehát nem fontos foglalkoznod ezzel a programmal.


Táplálkozási terv kilenc lépésben


Hagyd abba a fogyókúrázást, és ne számold többé a kalóriákat!
A fogyókúrák nem működnek, ezt már te is tapasztalhattad. Lényege, hogy kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk. Ez viszont természetellenes állapot. A szervezetünk ugyanis egyszerűen nem kapja meg a megfelelő működéshez szükséges mennyiségű energiát, és túlélő üzemmódra kapcsol: minden egyes kilót próbál megtartani, lelassítja az anyagcserét, és fokozza az étvágyat, hogy egyre csak együnk, együnk és együnk. Ha valóban le akarsz fogyni – és főleg a pocakról -, akkor nem a bevitt energia lecsökkentése a megfelelő módszer. Ne feledd, a zsírtól, és ne csak a kilóktól akarj megszabadulni! Gyors fogyás esetén a leadott súlynak közel a negyede folyadék, izom és csont – nem zsír, ahogyan azt eredetileg szeretted volna. A gyors fogyás csábító ugyan, de fizikai képtelenség hetente 450-900 grammnál több zsírtól megszabadulni. Légy hát türelmes!



Egyél többször keveset!

Ez egy nagyon fontos életmódbeli váltás. Azért lényeges, mert ezzel meg tudjuk győzni a szervezetünket arról, hogy elegendő mennyiségű élelem áll a rendelkezésére, tehát nem kell zsírraktárokat képeznie. Ha három óránál tovább nem eszünk, a szervezetünk fokozatosam megkezdi a túlélő üzemmódot. Szoktasd tehát hozzá magad, hogy háromóránként egyél valami keveset.

Mindig reggelizz!

A reggeli a legfontosabb étkezés! Ha kihagyod a reggelit, a szervezet elkezdi lebontani az izmokat. Pedig az izmoknak aktív anyagcseréjük van, tehát segítenek elégetni a zsírt.


Száműzd a finomított cukrot és a tisztított szénhidrátot az életedből!

Elsősorban azokat az élelmiszereket kell kiiktatni, amelyeket gyorsan meg lehet emészteni. Ugyanis minél gyorsabban meg lehet emészteni egy ételt, annál hamarabb bekerül a véráramba, és annál nagyobb stresszválaszt vált ki. A különféle finomított, félkész ételek mind ilyenek. Minél mesterségesebb egy étel, annál hamarabb be fog kerülni a véráramba. Minél több élelmiszert fogyasztasz a maga természetes formájában, annál stabilabb lesz a vércukorszinted.


Ennek érdekében teljesen vissza kell szorítanod a cukorfogyasztást. A gyümölcsök egészségesek, sok értékes vitaminnal és ásványi anyaggal látják el a szervezetet, viszont nagyon sok bennük a fruktóz. A banán és a szőlő fogyasztása után a leggyorsabb a vércukor szintjének emelkedése, ezért ezekből csak módjával egyél, és lehetőleg fehérjével együtt, például olajos magvakkal társítva. Az első négy hétben kerüld a facsart gyümölcsleveket is, és utána is csak hígítva idd. Egy pohár narancslében ugyanis akár 8 narancs leve is lehet, sokkal jobbat teszel önmagaddal, ha inkább gyümölcs formájában fogyasztod el.

Minden ételhez fogyassz fehérjét!

Az első három hónapban ne egyél keményítőben gazdag burgonyát és édes burgonyát sem. A szervezetnek szüksége van szénhidrátokra, de nem mindegy, hogy milyen az a szénhidrát, és az sem, hogy mennyi fehérjét fogyasztasz mellé. Minden ételhez kellene fehérjét enni, mivel lassítja a gyomor ürülését a vékonybelek felé, és a tranzitidő megnövelésével elnyújtja a szénhidrátok felszívódását. Nagyon egyszerű fehérjével dúsítani az ételt: pl. szórd meg dióval és magvakkal a reggeli zabkásádat.

Fogyassz megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsavat!

Az esszenciális zsírok tényleg alapvetőek a szervezetünk számára, mert lassítják a gyomor ürülését, ezáltal elnyújtják a szénhidrátok felszívódását. Felpörgetik továbbá az anyagcserét, csökkentik az inzulinrestanciát, és csökkentik a gyulladásos reakciókat. Ha zsírt fogyasztunk a szénhidrát mellé, csökkenti a gyomor ürülési sebességét a vékonybél felé. Mindezt nagyon egyszerű megvalósítani: adj diót vagy egyéb olajos magvakat a reggeli zabkásához, vagy közvetlenül tálalás előtt permetezd le jó minőségű, hidegen sajtolt, természetes szezám-, napraforgó- vagy extra szűz olívaolajjal a pirított zöldségeket.

Ne étkezz rohanva!

Ha mindig rohanva eszel, akkor azzal azt az üzenetet továbbítod a szervezetednek, hogy időszűkében, nyomás és stressz alatt vagy. Mindenképpen meg kell tehát változtatnod a testednek küldött üzenetet. Ahhoz, hogy ezt elérd, kényelmesen le kell ülnöd, és nem szabad sajnálnod az időt a nyugodt evésre. Ha csak tíz perced van, még akkor is telepedj az asztal mellé, rágd meg jól az ételt, nyugodj le és élvezd az ízeket. Ha muszáj, a kisebb étkezéseket megeheted menet közben, csak ne maradjon el a háromóránkénti étkezés. Nagyon fontos, hogy jól megrágd az ételt, hiszen az emésztés első fázisa már a szájban megtörténik.

Figyel oda arra, hogy mit iszol!

Nemcsak az a fontos, hogy mit eszel, hanem az is, hogy mit iszol. A koffein stimuláló szer, amely azonnali kortizol-kidobódást vált ki, tehát mindenképpen száműzni kell az életedből. A koffeintartalmú italok ugyancsak azt az üzenetet közvetítik a testednek, hogy támadás, esetleg harc esete forog fenn, ezért el kell raktározni a zsírt. A másik fontos tényező az alkohol. Ha el akarod tüntetni azokat a fölös kilókat, legalább néhány hétre mondj le az alkoholról.

Az üdítőitalok gyakran nagy mennyiségben tartalmaznak fruktóz szirupot. Ezek az italok gyakorlatilag folyékony cukrok, gyorsan bejutnak a véráramba, és elkezdődik a vércukorszint hullámvasutazása, amelynek a zsír lerakódása a végeredménye. A mesterséges édesítőszerekkel édesített üdítőitalok sem szerencsések, mert növelhetik az étvágyat, és sok egyéb egészségkárosító hatásuk is van.

Ami viszont nélkülözhetetlen a szervezet mindennapi működéséhez, a víz. Naponta legalább hat nagy pohár a szükséges mennyiség. A gyógytea beleszámít a napi bevitt folyadékba, de más italok nem. A vezetékes víz szintén sem ideális.




Változtasd meg az ételekről alkotott elképzeléseidet!


Mostantól másként kell tekintened a táplálkozásra, mint korábban. Az evést az életmód szerves részének kell tekintened, hogy az egészséges étkezés mindennapi szokássá váljon.

Nem kell zöldségfalóvá válnod, legalábbis nem állandóan. Minden ötödik étkezés alkalmával megengedett egy kis „szabálytalankodás”.


 

 



Szükség van étrend-kiegészítőkre?


Mivel a szervezetünkben magas az adrenalin és a kortizol szintje, több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége ahhoz, hogy a helyzettel megbirkózzon. Ez azt jelenti, hogy minél hosszabb ideig éltünk stresszes életet, a szervezetünk annál nagyobb hiányt szenved ezekből az anyagokból. Ez leginkább a C- és B-vitaminra, valamint a magnéziumra és cinkre igaz. Ha kevés van a szervezetben ezekből az anyagokból, nehezebb lesz megszabadulni a zsírfeleslegtől. Sokszor ismételt érvek szólnak amellett, hogy kiegyensúlyozott étrend mellett megfelelő a bevitel ezekből az anyagokból. Ám ez csak elméletben igaz, mert a gyakorlatban sokszor nem sikerül. Az étrend-kiegészítők fogyasztása messzemenően hozzájárul az egészséges táplálkozás jótékony hatásához, ezzel is elősegítve a cél elérését.



Milyet vegyél?

Azt a legmagasabb kategóriájú terméket vedd meg, amelyet még meg tudsz fizetni – hiszen a minőséggel az ár is növekszik. A maximális felszívódás érdekében jó minőségű étrend-kiegészítőt hasznos vásárolni. A kapszulák jobbak, mint a tabletták, mert kizárólag esszenciális tápanyagokat tartalmaznak.

Amit tartalmaznia kell az étrend-kiegészítőnek

Króm, cink, E-vitamin, mangán, B1-, B2-, B3-, B12-vitamin, biotin, folsav, B5-vitamin, B6-vitamin, N-acetil-cisztein, L-karnitin, L-tirozin, L-arginin, L-glutamin, Izoleucin, Leucin, Valin. Esetleg: szibériai ginszeng, Koenzim Q10, alfa-liponsav, zöldtea-kivonat.


A program


Mielőtt bármi mást is tennél, keríts elő egy mérőszalagot, és mérd meg a következő körfogatokat:

A: közvetlenül a mell alatt, ahol a melltartó széle van,
B: a derék körül, a köldök felett,
C: ott, ahol a törzsön a legnagyobb zsírpárna van.


Az eredményt írd egy táblázatba, és a program három hónapja alatt ismételd meg négyhetente a méréseket!


Milyen ételeket fogyassz – és mit ne?


Nyomtasd ki ezt az oldalt és tűzd ki a konyhaszekrény, vagy a hűtő ajtajára!

  • Minden étkezés tartalmazzon állati vagy növényi fehérjét!
  • Válts a tisztított szénhidrátokról (finomliszt, hántolt rizs, tészta) a teljes kiőrlésűekre (rozs, zab, barna rizs, kukorica, tészta)!
  • Kevesebb burgonyát és édesburgonyát fogyassz!
  • Tea, kávé, kóla helyett igyál inkább ásványvizet, gyógyteát!
  • Csökkentsd a telített zsírok fogyasztását, helyettük fogyassz esszenciális zsírsavakat (olajos hal, olajos magvak)!
  • Hagyd el a cukrot és a mézet!
  • Fűszerezd ételeidet például szegfűszeggel, kurkumával, fahéjjal, babérlevéllel, mert ezekről ismert, hogy segítik az inzulin hatását! Pl. hints reggel a zabkásádra fahéjat.
  • Ne igyál szénsavas italokat!
  • Kerüld a mesterséges édesítőket tartalmazó ételeket és italokat!
  • Az első hónapban ne fogyassz banánt és szőlőt!
  • Ne igyál gyümölcsleveket (esetleg csak nagyon felhígítva)!
  • Kerüld az alacsony zsírtartalmúnak, alacsony kalóriájúnak és diétásnak mondott „light” ételeket!
  • Egyél kevesebb vörös húst, csirkét és tejterméket (tej, tejföl, sajt)!
  • Tejtermékként fogyassz élőflórás joghurtot, valamint kis mennyiségben kecske- és juhsajtot!
  • Egyél több halat és tojást!
  • Egyél több hüvelyest (lencse, szárazbab, csicseriborsó) és organikus szójatermékeket!
  • Egyél több olajos magvat, diófélét és avokádót!
  • Ne fogyassz margarint, inkább kevés vajat!
  • Kerüld az alkoholfogyasztást!



Mintaétrend – 1. nap


7.00 – Ébredés
7.30 - 1 csésze forró víz egy szelet citrommal, vagy borsmenta- vagy rooibos tea
8.00 – Cukormentes müzli magvakkal megszórva, szója-, rizs- vagy zabtejjel, és egy csésze rooibos, borsmenta- vagy kamillatea
11.00 – 1 csésze gabonakávé habos, meleg szójatejjel, 1 alma
13.00 – Tonhalas rozsszendvics
16.00 - Gabonakávé vagy herbatea, maréknyi olajos mag
18.00 – Alma
20.00 - Sajtos karfiol, zöldbab, egy pohár bor, két őszibarack
22.00 – 1 csésze rooibos tea
23.00 – Lefekvés

 


Mintaétrend – 2. nap

7.00 – Ébredés
7.30 - 1 csésze forró víz egy szelet citrommal, vagy borsmenta- vagy rooibos tea
8.30 - Cukormentes müzli szójatejjel
11.00 – Gabonakávé, alma
13.00 – Sárgarépa, paradicsom, piros húsú paprika humusszal, és egy szelet rozskenyér (magvas)
14.00 – Rooibos tea és mandarin
16.00 – 1 csomag diákcsemege
17.00 – 1 csésze rooibos tea
17.30 – Kis adag hal, rizs nélkül (első három hónapban, utána barna rizzsel), zöldségkörettel
20.00 – Friss gyümölcssaláta magvakkal és diófélékkel, 1 pohár élőflórás joghurt, 1 tálka leves.
23.00 – Lefekvés


Mintaétrend – 3 nap


7.00 – Ébredés
7.30 - 1 csésze forró víz egy szelet citrommal, vagy borsmenta- vagy rooibos tea
8.00 – Vízzel készült zabkása meghintve magvakkal és bogyósgyümölcsökkel, vagy 1 szelet pirított rozskenyér vajjal
9.30 – 1 csésze rooibos tea
10.30 – 1 csésze borsmentatea, utána olajos magvak
12.00 – Csirke és cukkíni fűszeres brokkolis babbal
13.00 – 2 mandarin
13.30 – 1 csésze gabonakávé
17.00 – 1 pohár 100 %-os narancslé hígítva, zabkeksz, humusz
17.30 – Kistányér kukoricalisztből készült tészta spagetti szósszal és tonhallal
18.00 - 1 körte, maréknyi olajos mag
21.00 – Csöves kukorica serpenyőben sült tofuval, tamariszósszal leöntve, vagy tojásrántotta kis adag salátával
22.00 – Rooibos tea
23.00 - Lefekvés


Reggeli tippek


Ne feledd: soha ne hagyd ki a reggelit, és mindig egyél az ébredést követő egy órán belül!


Házi müzli (1 adag)

Használjunk nyers, organikus összetevőket, lehetőleg teljes kiőrlésű gabonapelyheket, kerülve a búzát.

25 gramm zab-, rizs-, köles-, árpa-, rozs- vagy hajdinapehely, lehet egyféle vagy keverve.
1,5 púpozott evőkanál egész vagy frissen őrölt mag (len, tök, szezám, stb.)
1,5 evőkanál egész vagy apróra vágott friss dióféle (mandula, kesudió, pekándió, mogyoró)
Friss gyümölcskeverék (bogyósok, kivi, alma, stb.)
Tálaljuk 2 dl zab-, rizs- vagy szójatejjel, de ha szeretjük, fogyaszthatjuk kecske- vagy juhtejjel, netán élőflórás natúr joghurttal.


Fehérjebomba (1 adag)

Keverjük össze a következőket:
15 dkg mélyhűtött bogyós gyümölcs (eper, áfonya, málna, fekete ribizli, szeder, stb.)
1,5 dl rizs-, zab- vagy szójatej, vagy víz
1,5 dl szűrt víz
1 púpozott evőkanál mandula és magvak
1 evőkanál lenolaj.


Tojásrántotta, főtt vagy lágy tojás

Tálaljuk egy szelet rozs- vagy fekete zabkenyérrel, zabsüteménnyel, búzamentes, rizs- vagy hajdinakeksszel. Körítsük paradicsommal és friss zöld fűszerekkel.


Reggeli omlett (1 adag)

Verjünk fel 2 tojást 2 evőkanál tejjel (nem állati tej).
Hevítsünk fel egy kis serpenyőben 1 teáskanál olívaolajat, és öntsük bele a tojást. Óvatosan keverjük össze.

Amikor már majdnem megszilárdult, adjunk hozzá paradicsomvelőt, vöröshagymát, piros húsú paprikát vagy az előző estéről megmaradt zöldségeket, és hintsük meg szárított vagy friss zöld fűszerekkel.


Bogyósbomba (1 adag)

250 gramm natúr, organikus, élőflórás joghurt
2 evőkanál vegyes bogyósgyümölcs
1 evőkanál őrölt mag/dióféle
1 evőkanál lenolaj


Ebédötletek


Ebédre mindig egyél egy tenyérnyi fehérjét, féltenyérnyi keményítőt tartalmazó szénhidrátot (pl. barnarizst, kukorica- vagy zöldséges tésztát) valamint egy vagy kéttenyérnyi nyers vagy főtt zöldséget. Ha levest kívánsz, egyél mindig fehérjében gazdag leveseket. Így válasz valamilyen hal- vagy bablevest, egy szelet rozskenyérrel.


Az alábbiakat korlátlanul fogyaszthatod ebédre:


Füstölt makréla salátával
Az előző esti wokétel maradéka barna rizzsel
Zöldségek és humusz, teljes kiőrlésű pitáva töltve
Instant miszóleves babsalátával
Tonhal és barna rizs saláta
Kukoricalisztből készült tészta
Currys barna rizs zöldségekkel és magvakkal
Füstöltlazac vagy füstöltlazac-pástétom salátával
Grillezett szardínia rozskenyéren
Szírdínia (konzerv) paradicsommal, pirított rozskenyérrel


Vacsora ötletek


Mindaddig kerüld a keményítőt tartalmazó szénhidrátokat vacsorára, amíg le nem adod a derekad körüli felesleget. Egyél egytenyérnyi fehérjét kéttenyérnyi nyers vagy főtt zöldséggel.

Az alábbiakat korlátlanul fogyaszthatod vacsorára:


Párolt-pirított zöldségek tofuval és pörkölt kesudióval
Zöldség-bab rizottó
Bab, zöldség és tofu sütve
Barna rizzsel, fenyőmaggal és mazsolával töltött paprika, padlizsán, vagy tök
Sárgarépa, kókusz és barna rizs
Szusi barna rizzsel
Párolt-pirított garnélarák, újhagyma és kesudió barna rizzsel
Lencsés zöldségragú vagy csili barna rizzsel
Grillezett hal paradicsommal és pesztóval
Kukoricás-spenótos tészta zöldségekkel



Marilyn Glenville – A karcsúság titka
(Alexandra Könyvkiadó)

Megannyi nő kesereg a hasán, dereka táján megjelenő zsírpárnák miatt. Ez bizony sokaknál alkati kérdés - amit viszont sikerrel lehet befolyásolni. Íme a segítség, Marilyn Glenwille nezmetközi sikerű könyve.

A könyv hatékonyságának titka: ismerjük meg az okokat, majd bánjunk el a következményekkel - egyszer s mindenkorra. A könyv tehát fényt derít arra, hogy a zsír miért rakódik le előszeretettel a derekunkra, majd programtervet is ad hozzá, hogy miként tüntessük el végleg a nemkívánatos zsírpárnát.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL