HOROSZKÓP

Horoszkóp a titokzatos medvekultusz alapján

Szerző:
Szabó Anna
Valaha indián törzsek népesítették be a kontinenst. Ezek egyike volt a mowaite törzs. A mowaite év 13 hónapból áll, melyek a grizzly medve aktuális élettevékenysége alapján kaptak nevet. Ki mikor születik, oly mértékben részesedik a medveős tulajdonságaiból, természetéből.

Ahhoz, hogy a horoszkóp értelmezését megértsd, muszáj néhány szót ejtenünk a mowaite törzsről, és a grizzly medvéről.


A mowaite törzs rövid története


A mowaiték ősi területe az Egyesült Államokban Montana állam északnyugati részén található a Flathead-tó keleti partvidékén, nem messze az amerikai-kanadai határtól. A törzs minden bizonnyal északabbról, a mai Kanada területéről vándorolhatott ide – erre utal népmeséikben a rénszarvas és a hód gyakori említése. Végül a vadregényes Swan Range nyugati lejtőin verték fel táborukat. Napjainkra azonban egybefüggő kolóniájuk, településük már nincs.


A Karmos


A Karmos a grizzly-medve neve volt, de a „medve” szót ősi szokás szerint nem szabad kiejteni. Ehhez az állathoz kapcsolódott a mowaiték beavatási szertartása is, amely a tavaszi napéjegyenlőség napján (március 21.) és az azt megelőző napon (március 20.) a Nagy Öreg napján zajlott. A Nagy Öreg is a grizzly egyik megjelölése, melyet a „medve” szó kimondása helyett használtak.


A mowaiték időszámítása


A mowaite év 13 hónapból áll. A mowaiték megfigyelték, hogy két holdtölte között 28 nap telik el. Ez tesz ki náluk egy hónapot. A tavaszi napfordulókor kezdik számolni az első ilyen 28 napos egységet, függetlenül attól, hogy az illető évben mikor van holdtölte. A különböző évszakok a grizzly éppen aktuális élettevékenysége alapján kaptak nevet. Ki melyik holdhónapban születik, olyan mértékben részesedik a medveős tulajdonságaiból, természetéből.

A holdhónapok elnevezése pontosan követi a grizzly évi élettevékenységét. Az indián hagyomány szerint az emberek alapvetően különböznek attól függően, hogy a grizzly-naptár mely hónapjában születtek. Tudnunk kell tehát, hogy a Karmos mely havában születtünk, oly mértékben mást és mást tartogat számára a jövendő. A jóslás alapjául olyan természeti jelenségek szolgálnak, mint: holdtölték, a medve ébredése, a méhek rajzása, a madarak vonulása, a halak ívása, a növények rügyezésének, elvirágzásának üteme, az eső és hó eloszlása, a felhők formája, a villámlás gyakorisága és erőssége, a föld termékenysége, a folyók vízhozama, a tavak befagyása, stb.

Válaszd ki a mowaite-hónapok közül azt az időszakot, amikor

születtél, és tudd meg, mit mesélnek rólad a mowaiték>>>


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL