Karácsonyi menüajánlatok szentestére - 3 isteni menüsor

I. Klasszikus menü


Ezeket az ételeket hamar elkészíthetjük és még magunkra is marad idő, hogy csodálatos formában pompázzunk, mire a vendégek megérkeznek.


1. Libamájpástétom


Hozzávalók

- 60 dkg libamáj, libahájjal,
- 16 g só,
- 3 g fehérbors,
- csipetnyi szerecsendió,
- fűszerek ízlés szerint,
- 1 teáskanál porcukor,
- 3 dkg keményítő.

Elkészítés

A májat áztassuk meleg vízbe. Körülbelül egy óra elteltével vegyük ki a vízből és szedjük le róla a hártyát. A májban sok ér található, ezeket egy hegyes, éles kés segítségével távolítsuk el, de ügyeljünk arra, hogy ne nagyon törjön össze. Tegyük egy cseréptálba, majd a fűszerekkel alaposan dörzsöljük be. Hagyjuk állni 12 órát.

Vegyük ki a májat a pácoló edényből és hagyjuk állni további egy órán át. Tegyük bele egy hőálló tálba, légmentesen zárjuk le és tegyük bele durván 2 cm-es forrásban levő vízbe. Így állítsuk 40 percre a sütőbe, majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Hidegen tálaljuk, pirítóssal, lilahagymával fenséges előétel.


2. Töltött kappan mézzel


Hozzávalók

- 2 kg-os kappan, ha nincs jó a csirke is,
- 2 kisebb narancs.

Töltelékhez:
- 50 g tejben áztatott, szeletelt kenyér,
- 1 csokor petrezselyem,
- 50 g mazsola,
- 1 apróra vágott hagyma,
- 3 szelet pármai sonka,
- 5 gerezd hámozott, aprított narancs,
- 10 dkg csirkemáj.

Páchoz:
- 3 evőkanál méz,
- 1 evőkanál keleti fűszerkeverék,
- 1 evőkanál halszósz,
- 5 cl balzsamecet,
- 1 narancs leve.

Elkészítés


A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. Az áztatott kenyeret, a hagymát, a feldarabolt sonkát, a narancsot és a májat keverjük össze. A kappan lábait kössük össze.

A páchoz keverjük össze a mézet, a fűszerkeveréket, az ecetet, a narancslevet, egy fazékban, majd, mielőtt felforr, vegyük le a tűzről. A kappant tegyük a sütőbe, miután megkentük a páccal, majd szeletelt naranccsal borítsunk. Süssük másfél órán keresztül, majd 30 perc elteltével vegyük le róla a narancsokat.

Vegyük ki a kappant a tepsiből, majd a benne maradt szaftot, öntsük át egy kis tálba, adjuk hozzá olvasztott vajat, lisztet és keverjük selymesre a tűzhelyen. Így egy isteni mártást kapunk.


3. Csokis narancsos fatörzs


Hozzávalók

- 4 tojás,
- 70 g tejpor,
- 15 g kakaópor,
- 10 g cukor.

A krémhez:
- ½ liter 2,8 % tej,
- 4 tojás sárgája,
- 15 g cukor,
- 10 g liszt,
- 20 g kakaópor,
- 3 zselatinlap.

A sziruphoz:
- 20 ml víz,
- 25 g cukor,
- 1 narancs.

Elkészítés


A tojást és cukrot keverjük össze addig, amíg elég merev lesz. Majd adjuk hozzá a tejport és kakaóport. Egy zsírpapíron terítsük szét egy spatula segítségével fél cm vastagra, két csíkban. 220 C fokon süssük 5 percig, majd hűtsük ki.

A csokoládékrémhez a zselatint áztassuk be hideg vízbe. Forraljuk fel a tejet. A tojás sárgáját, és a cukrot keverjük ki, majd adjuk hozzá a kakaót és a lisztet. Adjuk hozzá a zselatint és forraljuk fel. Majd tegyük félre.
A sziruphoz a felszelt narancsot tegyük bele egy hőálló tálba vízzel, és cukorral. Majd forraljuk fel, hagyjuk hűlni, de ne teljesen.

A kiterített fatörzset kenjük be a sziruppal, majd erre kenjük rá a csokoládékrémet. A papír segítségével óvatosan tekerjük föl. Egy kevés csokis krémmel kenjük meg a tetejét, majd szórjuk meg kókuszreszelékkel, kandírozott gyümölccsel, díszítsük mentalevéllel.


II. Egészséges menü


Az egészséges ételek kedvelőinek nem kell lemondaniuk kedvenc ételeikről szenteste sem. Az alábbi menü kizárólag egészséges fogásokat tartalmaz, amelyeknek nagy előnye, hogy előre el lehet készíteni, így kényelmesen várhatjuk vacsoravendégeinket.


1. Spenótos nyelvhal


Hozzávalók

- 8 db nyelvhal filé,
- 50 dkg tőkehal,
- 90 g liszt,
- 2 tojás,
- 3 dl tej,
- 90 g olvasztott vaj,
- 5 dl tejszín,
- Só, bors, szerecsendió,
- 70 dkg spenót.

Elkészítés


Készítsünk Besamel-mártást a lisztből, a vajból és a tejből. Adjunk hozzá két tojás sárgáját és hagyjuk hűlni. Egy mixerbe tegyük bele a tőkehalat, a két tojás fehérjét, a tejszínt, a Besamelt és keverjük össze. Egy tepsibe öntsük bele ezt a mixet. Tegyünk rá 4 nyelvhal filét. A spenótot keverjük össze a vajjal, öntsük a halra, majd tegyük rá a maradék halat, annak tetejére pedig a maradék halas mixet. Süssük ötven percig 180 C fokon.

Tálaljuk citrom szósszal. 2 citrom levét főzzük össze egy csésze olvasztott vajjal, és csurgassuk az előétel tetejére.


2. Ördöghal sáfránnyal


Hozzávalók

- 80 dkg ördöghal, nagy darabokban,
- 5 dkg vaj,
- 1 gramm sáfrány,
- só, bors.

A mártáshoz:
- 1 citrom kifacsart leve,
- 5 dkg hideg vaj,
- só, bors.

Elkészítés


A sütőt melegítsük elő 200 C fokra. Az ördöghalat fűszerezzük be, és egy mély tálban tegyük a sütőbe kb. 10 percre.

Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és süssük aranybarnára benne az ördöghal darabokat. Amikor megpirult, szedjük őket ki a vajból, szórjuk meg sáfránnyal, és tartsuk meleg helyen. A zsiradékhoz – amiben sültek a halak – adjuk hozzá a citromlevet, fűszerezzük ízlés szerint, és ha szükséges, tegyünk még hozzá hideg vajat, hogy könnyű mártást kapjunk. Tálaláskor ezzel az öntettel öntözzük meg az ördöghal darabokat.


3. Vargányás gombarizottó


Hozzávalók

- 16 dkg hosszú szemű rizs,
- 50 dkg vargánya,
- 1 hagyma,
- 1 répa,
- 30 dkg marha bélszín,
- 30 g reszelt parmezán,
- 1 teáskanál margarin,
- só, frissen őrölt bors.

Elkészítés

Hámozzuk és mossuk meg a gombát, majd szeleteljük fel. A hagymát, és a répát pucoljuk meg és aprítsuk fel, majd egy serpenyőben pirítsuk meg. Adjuk hozzá a gombát és főzzük további 15 percig. A marhát tegyük bele 7,5 dl vízbe, adjuk hozzá a rizst és főzzük alacsony hőfokon. Folytonos kevergetés mellett 20 percig főzzük. A végén adjuk hozzá a zöldségeket is. Reszelt parmezánnal tálaljuk.


3. Rumos narancszselé

Hozzávalók

- 5 zselatinlap,
- 2 narancs,
- 1 grape fruit,
- 4 dl narancslé,
- 50 ml fehér rum,
- 50 ml cukorszirup,
- 300 ml kókusztej,
- 3 tojás sárgája,
- 1 vanília rúd,
- 50 g cukor,
- 2 evőkanál aprított pisztácia.

Elkészítés


Áztassuk be a zselatint hideg vízbe. Szedjük gerezdjeire a gyümölcsöket és távolítsuk el róla a vékony hártyát. Egy nagy tálba öntsük bele a narancslét. A rumot, 2 evőkanál narancslét és a cukorszirupot tegyük fel főzni, majd adjuk hozzá a zselatint. Várjunk, amíg egy kicsit kihűl, adjuk hozzá a gyümölcsöt, majd töltsük bele koktélos poharakba. Ha megdermedt, fel is szolgálhatjuk.


III. Modern menü


Unod már a szokásos karácsonyi pulykát, a rántott halat és a bejglit? Miért nem próbálsz most ki inkább egy modern karácsonyi menüt? Az ünnepélyes ételsorhoz használd a legújabb kulináris tendenciákat.


1. Padlizsán hájas


Hozzávalók

- 3 padlizsán,
- 3 paradicsom,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál, friss bazsalikom,
- 5 evőkanál olívaolaj,
- fél citrom leve,
- szárított paradicsom,
- 1 csomag hájas tészta.

Elkészítés


A sütőt melegítsük elő 220 C fokra. Vágjuk le a padlizsánok alját, hogy meg tudjanak állni, majd tegyük a sütőbe egy vékony fóliára. Úgy 30-40 percig süssük, amíg meg nem puhulnak. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni. Hámozzuk meg és turmixszoljuk össze, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a paradicsomot, kevés olajat és citromlevet. Hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

A leveles tésztából vágjunk ki köröket, tegyük be a sütőbe és kicsit süssük meg. Majd vegyük ki, tegyük rá a padlizsán krémet, erre megint tésztát, padlizsánt, ezt még egyszer ismételjük. A lényeg, hogy három réteg legyen, és leveles tészta zárja a sort. Szórjuk meg szárított paradicsommal, majd tálaljuk.


2. Sushi uborkával


Hozzávalók

- 4 szárított algalevél,
- 1 avokádó,
- 1 uborka
- 125 gramm füstölt lazac, vagy rák,
- 1 teáskanál wasabi,
- 1 evőkanál pirított szezámmag,
- 1 csésze rizs,
- 1/3 csésze borecet,
- 4 teáskanál cukor,
- 2 teáskanál só,

A mártáshoz:
- 1 teáskanál szezámolaj,
- ¼ csésze borecet,
- ¼ csésze szójaszósz.

Elkészítés


A rizst meleg folyóvíz alatt mossuk meg. Egy csésze hideg vizet forraljunk fel, és tegyük bele a rizst, fedjük le, majd 15 percen keresztül pároljuk puhára.
Közben egy serpenyőben keverjük össze az ecetet, a cukrot és a sót. Az algákat szépen terítsük szét, és vékonyan kendjük meg őket wasabival. A megpárolt rizsből kb. 4 evőkanállal tegyünk mindegyik lapra úgy, hogy a szélénél legalább hagyj ki 2 cm-t. Szórd meg a tetejét szezámmaggal, és az ecetes keveréket csepegtessük rá.

Szeleteljük fel a füstölt lazacot, aprítsuk fel az uborkát és az avokádót, majd rakosgassuk rá őket a rizsre. Finoman tekerjük fel az összes lapot, de úgy, hogy szoros hengert kapjunk. 5-10 percre helyezzük a fagyasztóba, majd szeleteljük fel a tekercseket tetszőleges darabokra. Frissen tálaljuk!


3. Kacsa kebab


Hozzávalók

- 3 kacsamell,
- 1 evőkanál szezámmag,
- 4 evőkanál szójaszósz,
- 2 evőkanál barna cukor,
- 1 evőkanál olaj,
- 2 evőkanál reszelt gyömbér.

Elkészítés

A bőrt és a zsírt távolítsuk el a kacsamellről. Vágjuk fel 2x2 cm-es kockákra. Keverjük össze a szójaszószt, a barna cukrot, az olajat, adjunk hozzá egy kis borsot és a gyömbért. Tegyük bele a húst és hagyjuk pácolódni legalább negyed órát. A húst szúrjuk hurkapálcára, majd serpenyőben süssük meg, pár percig. Ha kész szórjunk rá szezámmagot. Rizzsel és salátával tálaljuk.


4. Klementin soufflé


Hozzávalók

- 6 db klementin, vagy mandarin,
- 2 tojás + 3 fehérje,
- 60 g cukor,
- 2 evőkanál liszt,
- 1 evőkanál olaj.

Elkészítés


Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Szedjük gerezdjeire a klementint. A vékony hártyát távolítsuk el. Zúzzuk össze a gyümölcsöt. A tojást keverjük össze a cukorral. Adjuk hozzá a lisztet, majd a gyümölcslét. A keveréket tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett melegítsük fel. Hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a keményre vert tojás fehérjét, de óvatosan, hogy a hab össze ne törjön. Az eltávolított héjakba töltsük bele és egy kis cukorral a tetején pirítsuk meg.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL