LELKIPATIKA

10 tipp energiafogyatkozás ellen

Szerző:
Szabó Anna
Úgy érzed fogytán az erőd az évvégi hajrában? Ne csüggedj, ha megfogadod egyszerűen kivitelezhető tanácsainkat, újult erővel vághatsz neki majd a feladatoknak!

 

1. Egyél, hogy energiád legyen!

Ha nem vagy éppen versenyformában, ne tetézd a bajt még egy őrületes diétával is. Lehet, hogy karcsú leszel, de nyúzott kinézetű is. Néha biztosíts szervezeted számára egy kis keményítőt is: kenyér és tésztafélékből, rizsből, burgonyából. Időnként fogyassz keveset telített zsírokból, és rendszeresen iktass be étrendedbe gyümölcsöt és zöldségeket is.

 

 

2. Kerüld a túlzott kávé, tea, alkohol fogyasztását!

Viszont igyál sok folyadékot - zöldség és gyümölcsleveket, ásványvizet. És lepd meg magad naponta egy-egy ünnepélyes vitaminos pezsgőtablettából készített itallal is!

 

 

3. Hetente legalább háromszor iktass be életedbe egy kis testmozgást!

Ha tüdőd erősebben dolgozik, több oxigént juttat a test szöveteibe, s a méreganyagok hamarabb távoznak szervezetből. A heti bevásárlásnak nevezett súlyemelés itt nem elfogadott sportág!

 

 

4. Lélegezz az energiáért!

Naponta többször fordíts arra figyelmet, hogy friss levegőn mélyeket lélegezhess. Ha mindig csak rövideket lélegzel - ráadásul rossz levegőjű, netán füstös helyiségekben -, akkor hamarabb merül szervezeted. És már csak azért is ajánlatos ez a típusú mellkas-gyakorlat, mert biztosan a testtartásoddal is baj van...

 

 

5. Próbáld meg naponta egyszer rövid időre kikapcsolni az agyadat!

Csatlakozz egy jógaklubhoz, és gyakorolja a pranayama légzést. De ne csatlakozz olyan emberekhez egy kis ideig, akik még zaklatottabbak, mint te vagy. Hallgass megnyugtató zenét! Gyújts meg egy illóolajokkal átitatott gyertyát, és néhány percre hunyd le a szemed - persze előtte helyezkedj el kényelmesen egy székben, állva csak a ló pihen ügyesen! 

 

6. Apropó, alvás!

A legjobb orvosság fáradtság ellen. De ha már olyan kimerült vagy, hogy elaludni is fárasztó, akkor igyál meg egy csésze meleg tejet mézzel lefekvés előtt. Viszont ne igyál kávét, teát, alkoholt, és ne egyél semmi nehezet két órával a lefekvés előtt. És lehetőleg ne nézz krimit, horrort, politikai előadást és a világszépe döntőjét is hagyd ki.

 

 

7. Oszd be jobban az idődet!

Készíts listát, mit kell aznap, azon a héten elvégezned. (Ha általában nem találod a listát, akkor készíts listát arról, hogy hova tetted. Előbb-utóbb rend lesz - vagy elárasztják a lakást a cédulák.) Ama bizonyos listán jelöld be, hogy melyek a fontosabb és melyek a kissé halasztható dolgok. Egy idő múlva úgyis - utolsó pár előre fuss alapon - mindegyik a fontos helyre kerül!

 

 

8. Ne aggodalmaskodj feleslegesen!

Írd össze, mi az, ami most aggaszt. Ne töprengj rajta, hanem vedd elő a papírt - mondjuk egy hét múlva. Ha még mindig olyan aggasztónak tűnik a probléma, akkor addigra már a megoldáshoz is közelebb jutottál. Aludj rá egyet - és hallgasson a szólásokra! Időnként sok száz év tapasztalata van bennük...

 

 

9. A természet erejével…

Úgy hírlik, hogy a méz éltetőerő, a gyógyteák csodát tesznek, az illóolajok kicserélik a mentalitást is. Mi bajod lehet, ha kipróbálod a természet erejét? Neki beválik általában - ha mi, emberek nem szólunk bele...

 

 

10. Szabadulj meg a nyomasztó gondolatoktól!

Ahogy az angol nyelvterületeken élők mondják: Think positive! - Gondolkozz pozitívan! Tehát félre az önsanyargató és önkeserítő gondolatokkal! Minden rosszban van valami jó, csak azt az időt nehéz kivárni, amíg kiderül - mi volt az a jó!


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL