2018. április 27. - Zita, Mariann
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. április 27. - Zita, Mariann
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Jól kifőztük! - 3 fogásos ünnepi menü

Megfőztük a 3 fogásos ünnepi ételsorokat. Ételkülönlegességeinkkel talán neked is újabb ötleteket adhatunk a karácsonyi menüsor elkészítéséhez.

 

I. menü

1. Harcsa-krém halászlé

Hozzávalók

-1 nagyobb harcsa,
- kalocsai fűszerkeverék,
- ikra,
- 1 evőkanál tej,
- 2 zöldpaprika,
- 4 paradicsom,
- só,
- zsemlemorzsa, liszt,
- tojás,
- cukor,
- ecet,
- hagyma, burgonya.

Elkészítés

A harcsa egy része szeletekre vágva kerüljön a halászlébe a farkával, a fejével, az ikrával együtt. (A többit rántsuk ki.) A léhez való részeket egy kis tejjel, kalocsai fűszerrel, két zöldpaprikával, négy közepes paradi¬csommal együtt, megsózva egy órán át főzzük.

A megfőtt halászlé alapot leszűrjük, a halból kiszedjük a csontokat, a szálkákat, és a darálóban péppé daráljuk a halat az ikrával, a paradicsommal, a zöldpaprikával. Sűrű, krémszerű halászléalapot kapunk.

2. Diós pulykamell

Hozzávalók

- 1 kg pulykamell,
- 30 dkg dió,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 liter tej.

Elkészítés

A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd besózzuk. Fokhagymás tejben 1-2 napig állni hagyjuk. A diót nem daráljuk, hanem darabokra zúzzuk. Ezzel a zúzalékkal panírozzuk be a pulykamell¬ szeleteket, majd hirtelen, forró olajban átsütjük. Krumplipürével, párolt birsalmával, aszalt szilvával, őszibarack-kompóttal tálaljuk.

3. Túrós puliszka borsos marha-tokánnyal

Hozzávalók

- 1 kg marhahús,
- 15 dkg füstölt szalonna,
- bors,
- 2 vöröshagyma,
- olaj,
- kukoricaliszt,
- juhtúró,
- só,
- ementáli sajt.

Elkészítés

A marhahúst és a füstölt szalonnát nagyon vékony, 6-8 centiméteres csíkokra vágjunk. A szalonnát megpirítjuk. Miután üveges lesz, kiemeljük, félretesszük. Ebben a zsírban megdinszteljük a vöröshagymát és hozzáadjuk a besózott, megborsozott marhahúst. Majd a puha húst néhány percig összefőzzük a szalonnával.

Két liter vizet forralunk, melybe lassan beleszórjuk a kukoricalisztet, egészen addig és annyit, amíg tejbegríz sűrűséget nem kapunk. A vékonyan kivajazott tepsibe vagy jénaiba másfél centis réteget öntünk a puliszkából, majd megszórjuk juhtúróval. Újabb réteget rakunk le, újra juhtúrót szórunk rá. Az utolsó rétegre szalonnacsíkokat is helyezünk, és mindezt megszórjuk reszelt ementáli sajttal. Betesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a szalonna végei össze nem zsugorodnak. Ezt tálaljuk köretként a borsos marhahús mellé.

II. menü

1. Rozmaringos-fokhagymás pulykacomb

A pulykacombot leöblítjük, a felső combrészt kicsontozzuk: a húst bőrös felére fektetjük, ujjunkkal kitapintjuk a „térdét", és a kiálló csontvég felé haladva, egyenes vonalban bemetsszük. Átvágjuk a térdízületet, lekaparjuk a húst a csontról, és kiemeljük. A rostokkal párhuzamosan 2-3 cm-ként, mélyen bevágjuk, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal.

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a rozmaringot és a zellerszálat leöblítjük. A rozmaringlevélkéket lecsipkedjük, 4-5 gerezd fokhagymával és a szalonnával együtt finomra vagdaljuk, majd rásimítjuk a kiterített húsra.

Hosszanti széleit egymásra hajtjuk, hústűvel rögzítjük, sonkaszerűen megkötözzük, mély sütőedénybe fektetjük. Mellédobjuk a maradék fokhagymát, a vastagabb gerezdekre szelt hagymát és a zellert, aztán meglocsoljuk az olajjal és a borral. Fedő alatt, 180 °C-os sütőben puhára pároljuk, végül fedetlenül pirosra sütjük.

Miközben a hús sül, a pórét és a sárgarépát megtisztítjuk. A pórészálak külső-felső, zöld „héját" 2-3 rétegben lehántjuk, és enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük. Hideg vízbe szedjük, aztán tiszta konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk.

A póré fehér és világoszöld részét a sárgarépával együtt 8-10 cm-es darabokra vágjuk, és egy kevés vízzel puhára pároljuk. Lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni, aztán valamennyit kisujjnyi hasábokra szeljük. 3-3 póré-és sárgarépahasábot összefogunk, átkötjük őket a pórészálakkal, tűzálló tálba sorakoztatjuk, meghintjük sóval, borssal, és meglocsoljuk a felolvasztott margarinnal.

A húst vágódeszkára emeljük, alufóliával betakarva 5-8 percig pihentetjük. Közben a zöldségkötegeket átforrósítjuk a sütőben. Eltávolítjuk a húsról a zsineget, az alsó combból kihuzigáljuk a csontos szálkákat. Nem túl vékonyan felszeljük, tálra rendezzük, és sült fokhagyma gerezddel, petrezselyemmel díszítve tálaljuk. További köretként burgonyapürét vagy sült burgonyát adhatunk mell

TIPP:

A húst (sőt, a zöldségeket is) akár előző nap megpárolhatjuk így tálalás-fogyasztás előtt már csak sütni/forrósítani kell.

2. Gyombéres csirke-húsgaluska – leves

Hozzávalók

- 15 dkg brokkoli,
- 15 dkg sárgarépa,
- 1,2 liter tyúkhúsleves,
- 10 dkg csirkemellfilé,
- 1 dl tejszín,
- 1 tojásfehérje,
- 2 csipet őrölt gyömbér,
- só, fehér bors,
- petrezselyem.

Elkészítés

A brokkolit megtisztítjuk, apró rózsákra bontjuk. A répát meghámozzuk, vékony szeletekre gyaluljuk, majd több adagban egymásra fektetjük őket, és 1/2 cm széles csíkokra szeljük. A húslevest felforraljuk, beledobjuk a zöldségeket (ha mélyhűtött a brokkoli, fagyos állapotban), és fedő alatt puhára főzzük

A csirkehúst leöblítjük, felkockázzuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a tojásfehérjét, a gyömbért, ízlés szerint sót, frissen őrölt fehér borsot, és turmixgéppel finom péppé zúzzuk.

Felforralunk 1,5 liter enyhén sós vizet vagy kockából készített húslevest. Púpozott kiskanálnyi adagokban galuskákat formálunk a masszából, a gyöngyözve forró vízbe/húslevesbe merítjük, és félidőben megfordítva, mérsékelt tűzön 5-6 percig főzzük.

Szűrőkanállal átemeljük a galuskákat a levesbe, és petrezselyemlevelekkel vidámítjuk. Ha nem tudjuk pontosan időzíteni a tálalást, a leszűrt galuskákat fedő alatt melegen tartjuk, vagy mikróban megmelegítjük, és csak fogyasztáskor adjuk a leveshez.

3. Vérnarancs habkrém

Hozzávalók (4 kehelyhez)

- 4 narancs,
- 15 dkg kristálycukor,
- 1 tasak zselatin,
- 4 tojássárgája,
- 2 dl rostos narancslé,
- 4 evőkanál narancslikőr,
- 2 tojásfehérje,
- só,
- 3,5 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 tasak habfixáló
- pisztácia, menta.


Elkészítés

A narancsokat forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, hármat héjastul felkarikázunk. 1/2 dl vizet felforralunk 5 dkg cukorral, beletesszük a narancsot. Puhára főzzük, majd botmixerrel péppé turmixoljuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A zselatint 1/2 dl hideg vízben felpuhítjuk. Gőz fölött habosra verjük a tojássárgákat 10 dk g cukorral, majd hozzáadjuk a narancslét, besűrítjük. A zselatint felolvasztjuk, eldolgozzuk a forró krémben, belekeverjük a likőrt és a narancspépet, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Külön-külön tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjéket 1 csipet sóval és 2 dl jól behűtött tejszínnel, majd sorra beleforgatjuk a krémbe, és 4 szépséges kehelybe töltjük. Folpackkal letakarva 3 órára a hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt a félretett 1 narancsot kifilézzük. A maradék 1,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval. Habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk belőle a krém tetejére. Megszórjuk pisztáciával, tetejükön elrendezzük a narancsgerezdeket, és mentával vagy pisztáciával díszítve kínáljuk. Könnyű és különleges!

 

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

8 pajzsmirigyet befolyásoló étel - 4 jó és 4 rossz hatás

8 pajzsmirigyet befolyásoló étel - 4 jó és 4 rossz hatás

Ahhoz, hogy a pajzsmirigy megfelelően működjön, egészségesen kell táplálkozni. Az alábbiakban megmutatjuk azoknak az élelmiszereknek listáját, amelyek pozitív vagy negatív hatást gyakorolhatnak a pajzsmirigyedre.

Tovább »
Szemfülesek, most figyeljetek! - Mi a baj ezzel az 5 képpel?

Szemfülesek, most figyeljetek! - Mi a baj ezzel az 5 képpel?

„Látja, nem figyel!” - mondta Sherlock Holmes a nagy nyomozó, amikor Dr. Watson figyelmét rendszeresen elkerülte a lényeg, amit ő maga már egyből kiszúrt. Ezért kell árgus szemekkel figyelni az embereket, a helyzeteket, az eseményeket, úgy az ember nem maradhat le semmiről. A megfigyelési készség nagyon fontos a mindennapi életben, mivel elősegítik a másokkal történő interakció elérését és megfelelő módon reagálhatunk a világra.

Tovább »
6 féle embertípus létezik! - Neked milyen a személyiségtípusod?

6 féle embertípus létezik! - Neked milyen a személyiségtípusod?

A legtöbb ember besorolható hat alapvető személyiségtípusba. Ha ismered saját személyiségedet, akkor sokkal könnyebben megértheted, mit miért teszel és teljesen megváltozik az életszemléleted. Válassz egy képet és olvasd el, melyik személyiségtípusba esel, és milyen vagy valójában.

Tovább »

Kalkulátor

Összeillesz a pároddal?

Add össze születési dátumotok számait egyesével, majd egyszerűsítsd egyjegyűre. Keresd ki a saját és a párod életszámát, és megtudod, mennyire lesz harmonikus a kapcsolatotok, illetve, milyen konfliktusok várhatók.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Olajos Erika

Betegség-szimbólumok szakértője

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Olajos Erika

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép