Egy marék gesztenye karácsonykor

 

 

 

 

 

 

1. Gesztenyés cseresznyeszuflé

Hozzávalók

- 4 tojás
- 25 dkg túró,
- 1 csomag gesztenyemassza,
- 3 evőkanál étkezési keményítő,
- 10 dkg cseresznye (befőtt is lehet) magozva,
- 1 teáskanál fehérbors,
- 15 dkg cukor.

Elkészítés

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk, és a tojás sárgáit a túróval, a gesztenyemasszával és az étkezési keményítővel összekeverjük. A cseresznyét pürésítjük, megborsozzuk, és a gesztenyéhez adjuk.

A tojásfehérjéket a cukorral együtt keményre verjük, és a masszához adagoljuk. A felfújtformákat kivajazzuk, liszttel beszórjuk, és szétosztjuk bennük a krémet. Húsz percig sütjük, majd kiborítjuk a formákból, és ízlés szerinti mennyiségű tejszínhabbal és porcukorral tálaljuk.

2. Gesztenyevagdalt burgonyasalátával

Hozzávalók

- 30 dkg darált hús,
- 10 dkg gesztenye főve,
- 2 fejhagyma,
- 1 tojás,
- 1 evőkanál vaj,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 csokor petrezselyem,
- 2 db közepes burgonya,
- 15 dkg saláta,
- 1 dl húsleveslé,
- só, bors ízlés szerint,
- 2 evőkanál vörösborecet,
- 1 evőkanál mogyoróolaj.

Elkészítés

A burgonyát sós vízben majdnem készre főzzük, és karikákra vágjuk. A nagyobb darabokra vágott gesztenyét egy fej apróra vágott hagymával együtt forró vajban üvegesre pirítjuk, majd levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, és a hússal összekeverjük. A keverékhez adjuk a tojást, két evőkanál petrezselyemmel, sóval és borssal fűszerezzük, és sima masszává gyúrjuk.

Fasírtokat formázunk belőle, majd nem túl forró olajban a vagdaltak mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Kivesszük az olajból, lecsöpögtetjük, majd a maradék petrezselyembe forgatjuk. A visszamaradt olajat a húslevessel felöntjük, és sózzuk, borsozzuk.

A főtt burgonyát meglocsoljuk ecettel, mogyoróolajjal, sóval, borssal megszórjuk, és hozzákeverjük a másik, karikákra vágott vöröshagymát. Egy előmelegített tányérra halmozunk egy kis adag salátát, mellétesszük a fasírtokat, a szósszal meglocsoljuk, és azonnal tálaljuk.

3. Csirkemell gesztenyével és szilvával - vörösboros szószban

Hozzávalók

- 4 szelet baconszalonna,
- 4 csirkemellfilé,
- 1 evőkanál porcukor,
- 5 dl vörösbor,
- 5 dl húsleveslé-
- 2 kakukkfűágacska,
- 20 dkg főtt gesztenye,
-10 dkg szilvabefőtt
- só, bors ízlés szerint,
- 2 evőkanál vaj.

Elkészítés

A hússzeleteket forró olajban aranybarnára pirítjuk, kivesszük, majd előmelegített sütőben, 140 fokon húsz percig sütjük. A porcukrot a gesztenyével együtt karamellizáljuk, majd a vörösborral és a húsleveslével felöntjük. A keverékbe beleszórjuk a kakukkfűágakat, és addig hagyjuk főni, míg a folyadék fele el nem fő.

A szilvákat kimagozzuk, negyedeljük, és a szószhoz adjuk. A szószt sóval, borssal ízesítjük, levesszük a tűzről, és a még hideg vajjal besűrítjük. A szalonnacsíkokat kicsit megpirítjuk. Egy tányérra egy-két kanál szószt öntünk, ráteszünk egy csirkemell szeletet, tetejére szalonnát és zöldfűszereket szórunk. Kakukkfűágakkal díszítjük az ételt.

4. Gesztenyetekercs tejszínhabbal

Hozzávalók

- 4 tojás,
- 12,5 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csomag sütőpor,
- 8 dkg liszt,
- 4 dkg kakaó.

A krémhez:

- 30 dkg gesztenyemassza,
- 30 dkg krémsajt,
- 8 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 3 evőkanál rum,
- 1 dl tej,
- 3 lap zselatin,
- 2 dl tejszín.

Elkészítés

A tojások fehérjét négy evőkanál vízzel felverjük, a cukrot kanalanként adagolva hozzáadjuk, és addig keverjük, míg kemény habot nem kapunk. Az átszitált lisztet, a kakaóport és a sütőport vegyítjük, és a tojások sárgájával felváltva óvatosan a fehérjehabhoz adjuk. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokon negyed óráig sütjük. Ha megsült, egy nedves konyharuhára borítjuk, és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A gesztenyemasszát, a krémsajtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a rumot összekeverjük. Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tejet, és a kinyomkodott zselatint feloldjuk benne, majd óvatosan a krémhez öntjük. A végén hozzáadjuk a tejszínhabot is.

A krém kétharmadát a tésztára kenjük, feltekerjük, a maradékkal bevonjuk a tetejét. Tejszínhabból csillag alakot formázunk a tekercs tetejére, díszítésként mindegyik közepébe egy gesztenyeszemet teszünk, és a végén porcukorral megszórjuk.

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL