Magos karácsonyi sütemények

 

 

 

 

 

1. Diós csiga


Hozzávalók

A tésztához:

- 1 kockacukor,
- 1 dl tej,
- 30 g élesztő,
- 25 dkg liszt,
- 5 dkg porcukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- 3 tojássárgája,
- 5 dkg vaj/margarin+a formához.

A töltelékhez:
- 5 dkg puha mazsola,
- 6 dkg cukrozott narancshéj,
- 1/2 dl tej,
- 5 dkg cukor,
- 5 dkg vaj/margarin,
- 10 dkg dió,
- 1 evőkanál zsemlemorzsa,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- ½ teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg,
- 1 citrom reszelt héja,
- 3 evőkanál rum.

Elkészítés

A kockacukorral meglangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük. Hozzáadjuk a porcu¬korral, vaníliás cukorral és sóval elkevert 2 tojássárgáját, végül a vajat/margarint, majd keverőgéppel fényesre dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, 30 percig meleg helyen kelni hagyjuk.

A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, lecsepegtetjük, majd a cukrozott narancshéjat finomra vágjuk. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral és a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát, 1-2 percig szikkasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a vaníliás cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, reszelt citromhéjjal és a rummal, hagyjuk kihűlni.

Kikenünk vajjal/margarinnal egy 24-26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát vagy kerek sütőedényt. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és 20x40 cm-es lapra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a töltelékkel, egyenletesen megszórjuk a mazsolával és a cukrozott narancshéjjal. Szorosan feltekerjük, két végét összenyomjuk, majd belefektetjük a formába.

Konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti a formát. Tetejét megkenjük az olajjal elkevert tojássárgájával, és 200 °C-os sütőben, középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, lazán letakarjuk alufóliával/sütőpapírral). 5 percig a formában pihentetjük, aztán lehúzzuk róla a tortaforma kapcsos részét, és rácsra emelve hagyjuk kihűlni.


2. Mogyorós hógolyók


Hozzávalók

- 1 csésze pirított mogyoró,
- 3 csésze cukor,
- 2 teáskanál vanília eszencia,
- 2 csésze liszt.

Elkészítés


Egy robotgépbe tegyük bele a mogyorót, a vajat, a cukrot és a vaníliát. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet és ezt is keverjük el.
Kicsit lisztezzük be a kezünket, majd gyúrjunk kisebb golyókat, és fektessük őket egy sütőpapírral fedett tepsi aljára. Előmelegített sütőben, 160 C fokon süssük durván 15 percig, amíg világosbarna lesz. Hagyjuk kihűlni, majd forgassuk meg porcukorban. Ha letakarva tároljuk akár egy hétig is eláll.


3. Aszalt gyümölcsös és magos csokoládé kupacok


Hozzávalók

- 5 dkg aszalt szilva,
- 5 dkg aszalt sárgabarack,
- 5 dkg hántolt napraforgómag,
- 5 dkg mogyoróbél,
- 5 dkg dió,
- 20 dkg tejcsokoládé,
- 7,5 dkg fehércsokoládé,
-3 dkg étcsokoládé reszelék.

Elkészítés


A szilvát, a sárgabarackot, a mogyorót és diót apró darabokra vágjuk. A tejcsokoládét és a fehércsokoládét együtt megolvasztjuk vízfürdő felett, majd az összes gyümölcsöt és magot beleszórjuk. Muffin formákba kanalazzuk a masszát, és előmelegített sütőben, 180 C fokon készre sütjük. Ha megsült, a tetejére csokoládéreszeléket teszünk.


4. Meggyes-pisztáciás clafoutis


Hozzávalók

- 10 dkg cukor,
- 3 tojás,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 15 dkg liszt,
- 2,5 dl l tej,
- 2,5 dl tejszín,
- csipetnyi só,
- 25 dkg meggy (befőtt is lehet),
- 1 marék pisztácia.

Elkészítés


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy keverőtálba beleöntjük a cukrot, a tojásokat, a vanília cukrot, a tejet, a tejszínt és a csipetnyi sót. Sima állagúvá keverjük, majd apránként adagolva a lisztet is hozzáadjuk. A végeredmény egy palacsintatésztaszerű folyadék lesz. A meggyet kimagozzuk és felezzük. A pisztáciát egy száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk.

Egy kerek üvegtálat, kivajazunk, kilisztezünk, a gyümölcsöt az aljára rendezzük, megszórjuk egy marék pisztáciával, végül ráöntjük a tésztát is. 30-40 percig sütjük, amikor a tészta már nem remeg, akkor jó. A gyümölcsök és a pisztácia is a tészta tetejére fog felúszni a sütés végére, és egy pudingszerű süteményt fogunk kapni. Langyosan tálaljuk, meggyszósszal is leönthetjük.


5. Mandulás karácsonyi álom


Hozzávalók

- 60 dkg darált mandula,
- 70 dkg porcukor,
- 45 dkg vaj,
- 15 dkg rétesliszt,
- 8 tojás.

Elkészítés

Először 30 dkg vajat 30 dkg porcukorral habosra keverünk, majd 30 dkg őrölt mandulát, 15 dkg réteslisztet, végül nyolc tojás habbá vert fehérjét adjuk hozzá. Nagy, lapos, kivajazott tepsibe terítjük, és forró sütőbe tolva (200°) 10 percig sütjük.

Közben 30 dkg porcukrot a nyolc tojás sárgájával habosra keverünk, és a 10 perc elteltével a még csak nagyon világosra sült, vékony tésztalapra kenjük. A tepsit visszatoljuk a sütőbe újabb 10 percre, míg a teteje kemény, ropogós, de még csak sárga lesz. A hőt kicsit mérsékeljük, kb. 180°-ra. A tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni.

15 dkg vajat 10 dkg porcukorral, és 15 dkg darált mandulával alaposan kikeverünk, és a hideg tésztára kenjük, majd 15 dkg mandula és két csomag vaníliás cukor keverékével megszórjuk, ettől lesz végül olyan „borzas”.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL