Karácsonyi asztal a hedonizmus jegyében

 

 

 

 

 

1. Epres halsaláta


Hozzávalók

- 40 dkg tengeri halfilé,
- 1 fél fej zeller,
- 1 zöldpaprika,
- 20 dkg eper,
- 1 doboz ananászkonzerv,
- 20 dkg majonéz,
- 1 dl tejszín,
- só, bors,
- babérlevél, szegfűszeg,
- citromlé,
- mustár,
- curry,
- ketchup.

Elkészítés


A halfilét szobahőmérsékleten felengedjük, jól megmossuk, feldaraboljuk, szalvétával felitatjuk a nedvességet és citromlével meglocsoljuk. A vízbe sót, egész borsot, babérlevelet, szegfűszeget teszünk, jól felforraljuk, majd a haldarabokat beletéve rövid idő alatt puhára főzzük. A halat a főző lében hagyjuk kihűlni.

A zellert és a zöldpaprikát vékony szeletekre vágjuk, és sós vízben kb. három percig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük. Az ananászkonzerv levéből kb. 1 deciliternyit összekeverünk a majonézzel és a tejszínnel, majd sóval, borssal, ketchuppal, mustárral és curryvel ízesítjük.

Ehhez a mártáshoz hozzákeverjük az eper- és ananászdarabokat, a zellert, a zöldpaprikát, majd óvatosan a kihűlt halat is, és hűtőben pár órán át érleljük. Tálaláskor citrommal, eperrel díszítjük.

Tipp

A halsalátát legalább két órával a fogyasztás előtt készítsük el, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

 

2. Mazsolás tyúkleves


Hozzávalók

- 1 egész tyúk,
- 2 sárgarépa,
- 1 petrezselyem gyökér,
- 1 fej hagyma,
- kis darab zeller,
- 1/2 fej karalábé,
- petrezselyemzöld,
- só, szemes bors,
- szerecsendió-virág,
- 1 evőkanál vaj,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 dl tejszín,
- 2 tojás sárgája,
- 10 dkg mazsola,
- 1 dl fehérbor.

 

Elkészítés

A tyúkból a zöldségek, a só, a bors, és a szerecsendió-virág felhasználásával lassú tűzön húslevest főzünk, majd leszűrjük. A húst leszedjük a csontról, a felét összedaráljuk, visszatesszük a levesbe és jól felforraljuk.

A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, ezzel besűrítjük a levest, majd az egészet szitán átpasszírozzuk. A tejszínt a tojássárgájával habosra verjük és az átpasszírozott leveshez keverjük. A maradék tyúkhúst és zöldséget metéltre vágjuk és tálaláskor a megmosott, előzőleg borba áztatott mazsolával együtt a levesbe tesszük. Vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Tipp
A tyúkhúst hideg vízben, lassú tűzön kezdjük el főzni, hogy az ízek jól bele kerüljenek a levesbe. Négy személy részére elég a tyúkleves felét elkészíteni, a másik felét másnap, bármilyen levesbetéttel tálalhatjuk.

 

 


3. Bélszín zsályával


Hozzávalók

- 4 szelet bélszín,
- 20 dkg szalonna,
- 1/2 kg csiperkegomba,
- 3 dl vörösbor,
- zsálya,
- olaj,
- só, őrölt bors, mustár.

Elkészítés


A bélszínszeleteket 1 nappal a felhasználás előtt kenjük be kevés mustárral, olajjal, szórjuk meg törött borssal, kevés zsályával és szorosan egymásra rakva, hűtőben érleljük.

Másnap a felkockázott szalonnát saját zsírjában süssük ki és adjuk hozzá a megtisztított, felszeletelt gombát. Az egészet szórjuk meg a zsályával, öntsük rá a bort és pároljuk készre. Közvetlenül tálalás előtt sózzuk meg és forró olajban süssük ki az előzőleg bepácolt hússzeleteket. A bélszínszeleteket a raguval együtt tálaljuk, bármilyen zöldségkörettel, illetve rizzsel.

Tipp
Aki a bélszínt félangolosan szereti, az rövidebb ideig, aki egészen átsülve, az hosszabb ideig süsse.

 

 

4. Tésztaágyban sült csirkeragu


Hozzávalók

- 40 dk g leves tészta (mélyhűtött),
- 2-2 piros és zöld húsú paprika,
- 2 közepes paradicsom,
- 1 nagy fej hagyma,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- 40 dkg csirkemeilfilé,
- 4 evőkanál olaj,
- 1 kiskanál pirospaprika,
- 1/2 kiskanál morzsolt majoránna,
- só, bors,
- diónyi margarin
- 1 tojássárgája.

Elkészítés

A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, a zöldségeket megtisztítjuk. A húst és a paprikákat vékony csíkokra, a meghámozott paradicsomot gerezdekre, a hagymát finomra vágjuk.

Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát és az áttört fokhagymát, elkeverjük a pirospaprikával és a majoránnával. Rádobjuk a húst, 2 perc múlva a paprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk, végül elforraljuk a levét.

Kikenünk margarinnal egy közepes sütőtálat, vagy pitesütőt. A tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk, 2/3-ával kibéleljük a tálat, majd belesimítjuk a csirkeragut. Szegélyét megkenjük tojássárgájával, tetejére nyomkodjuk a maradék tésztalapot.

2-3 helyen a közepét kiszúrjuk „gőzelvezetőnek", végül az egészet megkenjük tojássárgájával, és 200 °C-os sütőben pirosra sütjük. Tálalás előtt 12-15 percig pihentetjük, és óvatosan tálra emelve vagy a sütőedényben kínáljuk.

 


5. Bejgli


Hozzávalók

A tésztához:

- 1/2 kg liszt,
- 5 dkg vaj,
- 5 dkg porcukor,
- 2 tojássárgája
- 2 dkg élesztő,
- csipet só
- citromhéj reszelek.

A töltelékhez:
- 1/2 kg darált dió, vagy mák,
- 20 dkg cukor,
- 2 dl tej,
- egy marék mazsola,
- vaníliás cukor,
- reszelt citromhéj.

Elkészítés


A tejet meglangyosítjuk (de nem forraljuk fel), elkeverjük benne az élesztőt, egy kanálnyi cukrot, négykanálnyi lisztet, majd meleg helyre tesszük és hagyjuk, hogy megkeljen. A maradék lisztben elmorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a sót, a maradék porcukrot, egy fél csomag vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és a megkelt élesztős tejet (kovászt). A tésztát jól összegyúrjuk, konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük, míg megkel (kb. 1 óra). Ha megkelt, újból jól átgyúrjuk, két kis cipót formálunk belőle és egy ideig ismét pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a mazsolát, a mákot vagy a diót, citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük, felforraljuk, majd kihűtjük. A megkelt tésztákat kinyújtjuk, a töltelékkel megtöltjük, feltekerjük, belerakjuk a tepsibe és meleg, huzatmentes helyen fél órát újból pihentetjük. Ezután a tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával és kb. 200 C°-os, előmelegített sütőben kisütjük.

Tipp
Hogy a tésztánk biztosan megkeljen, szobahőmérsékleten „előmelegített" alapanyagokat használjunk hozzá. A megkelt tésztát arról lehet felismerni, hogy a térfogata kb. a duplájára növekszik.

 

 

6. Narancs kivimártással



Hozzávalók

- 4 db narancs,
- 6 db kivi,
- 2 evőkanál cukor,
- citromlé.




 

Elkészítés

Hámozzuk meg és szedjük gerezdekre a narancsot. Ezután hámozzuk meg a kivit is, mixeljük össze a cukorral és a citromlével. A kivimártást desszertes tányérokra adagoljuk, majd tegyük rá a narancs gerezdeket.

Tipp

A narancs helyett mag nélküli mandarint is felhasználhatunk.

 

 




 

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL