FOGYÓKÚRA

Dobd le a felesleget a parti szezon előtt!

Szerző:
Szabó Anna
Még az ünnepek előtt szabadulj meg a felesleges kilóktól, hogy bűntudat nélkül ehess a sült pulykából, ínycsiklandozó süteményekből. Nem beszélve arról, hogy ha most odafigyelsz, a szilveszteri ruhád úgy állhat rajtad, mintha rád öntötték volna.

A téli diétákhoz senkinek sem fűlik a foga, hiszen a hideg, szürke időben, nem akarjuk szervezetünket még jobban legyengíteni. Létezik azonban egy olyan életforma, melynek segítségével, 2-5 kilót is fogyhatunk - akár két hét alatt - anélkül, hogy koplalnánk.

1. Ésszerű

Miért? Az ünnepek előtt senki sem akar habzsolni, hogy maradjon hely a finomabbnál finomabb ételeknek. Nem szabad azonban koplalni, mert ilyenkor a szervezet elraktározza a zsírt, a cukrot, és amint ismét elkezdünk enni, a leadott kilók hirtelen visszajönnek. Ezt nevezzünk yo-yo effektusnak. Véletlenül se éljünk joghurton és levesen két héten keresztül karácsony előtt, mert még több is visszajöhet ránk, mint amit nagy nehezen leadtunk.

Mi a megoldás? Mindent lehet enni, ne hagyjunk ki semmit a táplálkozásból. A cukor és zsír bevitelét viszont csökkentsük. Így a napi kalória bevitelünk 1200-1300-ra csökkenhet, ami 600 kalóriával kevesebb az átlagnál. Ettől mindenképpen fogyni fogunk és mégsem leszünk levertek.

2. Energia

Miért? Csak nézzünk ki az ablakon: minden szürke hideg és lehangoló. Vírusok és bacilusok a levegőben, jön az év vége, egy év terhe nehezedik a vállunkon. Télen sokkal több vitaminra van szükség, mint az évben bármikor máskor (C-vitamin, E-vitamin, magnézium, kalcium, stb.).


Mit a megoldás? Alapvető, szükséges vitaminokra, nyomelemekre szert tehetünk a gyümölcsök és zöldségek formájában. Ezek mind alacsony kalória tartalmú élelmiszerek, fogyasszuk bátran. Két hétig naponta úgy 40-60 dkg gyümölcsöt vegyünk magunkhoz. Minden étkezésünkbe csempésszünk be ezekből, ebédre és vacsorára pedig zsír nélkül főzzünk.

3. Falás

Miért? Az évnek ebben a szakában, többet tartózkodunk a négy fal között, ezért nagyobb a kísértés a nassolásra is. Az fő étkezéseink adagját ne csökkentsük, mert nassolással úgyis bepótolnánk.

Mi a megoldás? Ne hagyjuk ki a keményítőt az étrendünkből (kenyér, rizs, tészta, burgonya). Ugyanis olyan összetett szénhidrátokban gazdagok, amelyek energiát szabadítanak fel. Eltelítenek a két főétkezés között, ezért kisebb az esély a csemegézésre. Reggelinél és ebédnél ajánljuk a keményítő fogyasztását. Lefekvés előtt azonban már ne fogyasszuk keményítőt tartalmazó ételeket.

4. Élvezhető

Miért? A telet mindannyian deprimálónak tartjuk. Pont emiatt nem szabad megfosztani magunkat a finom ételektől. Együnk ugyanúgy húst is, ne csak párolt zöldségeken éljünk. Ha kihagyjuk a nehezebb húsokat az étkezéseinkből, nehéz lesz megemésztenünk a disznót illetve a marhát, mert a gyomrunk nem fogja bírni.

Mi a megoldás? A hangsúly a változatosságon van. Bármit ehetünk minden nap. Hétköznap együnk kevesebbet, de hétvégén szedhetünk egy kicsivel többet a tányérunkra.

5. Mozgás

Miért? Minden diéta akkor igazán hasznos, ha mellette mozgunk is. A torna kalóriát éget el és segíti a fogyást. Igazán akkor érezhetjük magunkat szépnek, ha edzünk is a diéta mellett.

Mi a megoldás? Nem kell a hidegben órákat futni. Van más megoldás is. A tömegközlekedés helyett egy-két megállót inkább gyalogoljunk, sétáljunk a kutyusunkkal. Arra is elszánhatjuk magunkat, hogy beiratkozunk egy edzőterembe.

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL