Karácsonyi húsos sütemények

 

 

 

 

 

 

1. Darált húsos muffin


Hozzávalók

- 1 fej vöröshagyma,
- 1 fej fokhagyma,
- 1 zöldpaprika,
- 2 paradicsom,
- 1 csomag petrezselyem,
- 20 dkg mozzarella,
- 35 dkg darált hús,
- 10 dkg liszt,
- só, bors, kömény,
- 2 tojás,
- oregano ízlés szerint.

Elkészítés


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A hagymát, a fokhagymát, és a petrezselymet felaprítjuk. A mozzarellát, a zöldpaprikát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk. A húst, a lisztet, a sót és borsot, a köménnyel és a tojással alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát, az oraganot, a paprikát és a paradicsomot majd a mozarrelát, és jól összekeverjük. Muffin formákba töltjük és forró sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Csak akkor vegyük ki a formából, ha már kihűltek a muffinok. Tetejére ízlés szerint reszelt sajtot, magvakat tehetünk.


2. Húsos hasé


Hozzávalók

- 30 dkg darált hús,
- 1 csomag leveles tészta
- 1/2 fej vöröshagyma
- só, bors,
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 3 evőkanál olívaolaj,
- 1 tojás
- tetejére reszelt sajt (ízlés szerint).

Elkészítés

A felaprítatott vöröshagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk, majd erősebb tűzön hozzáadjuk a marhahúst. Sózzuk, borsozzuk, mustárral ízesítjük és állandó kevergetés mellett megpirítjuk a húst.

A csomagolásából kihajtogatott leveles tésztát hat egyenlő téglalapra vágjuk. A húsos tölteléket egyenletesen elosztva a téglalapok közepére halmozzuk és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztákat, tetejüket megkenjük tojással, meghintjük egy kevés reszelt sajttal 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük kb. 15-20 percre. Ha a tetején lévő sajt szép pirosra sült, akkor kivesszük, és hűlni hagyjuk.


3. Sonkás hasé


Hozzávalók

A tésztához:
- 40 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 6 evőkanál víz,
- 1 evőkanál ecet,
- só ízlés szerint.

A töltelékhez:
- 20 dkg gépsonka,
- 10 dkg füstölt főtt tarja, vagy sonka,
- 2 dl tejföl,
- bors ízlés szerint.

Elkészítés


A vizet az ecettel és a sóval elkeverjük. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk majd a folyadékot hozzáadva tésztává gyúrjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A gépsonkát és a füstölt tarját/sonkát ledaráljuk, majd a tejföllel és ízlés szerinti bors hozzáadásával alaposan elkeverjük. A tésztát - gyufaszál vastagságúra - kinyújtjuk és négyzetekre vágjuk, melyekre az előkészített tölteléket halmozzuk. Széleit jól összenyomkodjuk, majd előmelegített sütőbe helyezzük. A hasék tetejét tojássárgájával megkenjük, hogy szép fényesek legyenek, és kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.


4. Virsli batyuban


Hozzávalók

- 1 csomag mélyhűtött leveles tészta,
- 10 db virsli,
- 3 evőkanál ketchup,
- 1 tojás,
- 5 dkg reszelt sajt.

Elkészítés

A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A virsliket hosszában négybe vágjuk, majd a csíkokat megfelezzük. A tésztát liszttel beszórt deszkán 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, megkenjük ketchuppal és kb. 2 cm széles 4 cm hosszú csíkokra vágjuk.

A sütőt közben 200 fokon előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztacsíkokra tesszük a virslidarabokat, majd feltekerjük. Mindegyik tekercs tetejét megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 5-10 percig sütjük, legmagasabb fokozaton, amíg szép piros nem lesz.


5. Tárkonyos-pulykás pite


Hozzávalók

- 40 dkg főtt pulyka vagy csirkehús,
- 10 dkg gomba,
- 10 dkg, mélyhűtött zöldborsó,
- 3 dl csirke-erőleves (lehet kockából is),
- 1 fej hagyma,
- 1 csomag leveles tészta,
- 1 tojás,
- kevés tárkony,
-1,5 dl főzőtejszín.

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. A hagymát és a gombát pároljuk meg egy kis vajon, míg meg nem puhulnak, adjuk hozzá a többi hozzávalót, forraljuk fel és fűszerezzük ízlés szerint. Osszuk szét négy pités tálba, takarjuk le levelestészta-karikákkal, és kenjük be tojással. Körülbelül 20-25 percig kell sütni, míg aranybarna nem lesz.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL