"Egészségedre!" - Italajánló karácsonyi menühöz


Ha az ebéd kocsonya

Amennyiben abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy csak megfigyelőként szemléled a karácsonyi készülődést huszonnegyedikén, és rád csak a csomagolás vagy a fa díszítése hárul, akkor a napközbeni kocsonyázáshoz válassz pezsgőt. Első olvasatra talán meglepő, de a kocsonya állagához jól illik egy jobb fajta száraz pezsgő.

Árban is elérhető választás lehet a Hungaria Grande Cuvée, mely kiváló alapborokból (pl. chardonnayből) lett összeállítva, és klasszikusan palackban erjesztették, hosszan érlelték. Hasonlóan a Törley Chardonnay Brut pezsgőjéhez, mely szintén jó választás, ám már a legfelső ár- és minőségkategóriához sorolható. Az etyeki borvidék szülöttjéről nem is írható le más.

 

Hal mellé testesebbet

A halászlé valamint az egyéb halételek is jellegzetesek ezen a napon. Az egykor úszó alapanyag édeskés ízét jól egészítheti ki egy testesebb, savasabb fehérbor mint a szürkebarát és az olaszrizling.

Ám ha ragaszkodsz a vörösborokhoz, akkor a neked való itókák a kékoportó, a kadarka és a portugieser. Érdemes hát kipróbálnod Kiss Gábor Portugieserét vagy a Takler pince 2006-os kadarkáját.

 

További tippek:
Rántott pontyhoz: gazdag vörösbor pl. chardonnay
Harcsapörkölthöz: bársonyos vörösbort pl. kadarka
Rácponty mellé: testes fehérbor

 

Pulyka és kacsa

Jó pár éve átrepült hozzánk az angolszász oldalról a pulyka, és mivel valóban igazán finom valamint a magyar szájíznek is megfelel, maradt hát és nálunk is kezd hagyományos fogássá válni. Mivel az britek és amerikai általában gesztenyével felturbózva tálalják, nálunk is elsősorban ezzel az önmagában is édeskés terméssel együtt váltak közkeletűvé a receptek. A választás tehát a borok esetében legyen illatos traminis vagy testesebb tokaji különlegesség.


A pulykás ételek mellett nem feledkezhetünk meg egy valóban hagyományosan magyar – bár mostanában mostoha – szárnyasról, a kacsáról sem. És, bizony a kacsasült elválaszthatatlan kelléke a párolt káposzta. Ezek mellé kísérőnek választhatsz a testesebb borok közül syrah-t, carnet sauvignon-t; a könnyedebbek közül kékoportót, pinot noir-t.

 

Desszert

Ha a főétel után még nem érezel a késztetést, hogy a falást abbahagyd az ivással együtt – és miért is tennéd hiszen az est háziasszonya bizonyára buzdít még az édességfogyasztására, akkor a megszokott bejgli, zserbó, püspökkenyér és mézeskalács mellé is van néhány innivaló ötletünk, aminek hasznát veheted, vagyis inkább hasznát ihatod.

Bármennyire is ellenállhatatlan a kísértés, hogy édességhez édes bort igyál, felejtsd el. Ugyanis a sütemény cukortartalma kioltja a bor cukortartalmát, aminek az lesz az eredménye, hogy csak a savakat érzékeled majd az ízeket nem.

A legtöbb nő nem kedveli a száraz borokat, és ha te is közéjük tartozol, akkor van egy rossz hírünk, az fentiekben méltán ajánlott szárazabb fajták a desszert kapcsán ismét porondra kerülnek. Próbálj ki például egy jófajta Irsai Olivért, mely jól passzol a dióhoz, mákhoz, mézhez lévén muskotályos fajta. Legalább ilyen jó választásnak tűnhet egy jó üveg Tramini, mely szintén muskotáylos.

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL