A nagymama ünnepi asztala







1. Szegedi halászlé


Hozzávalók

- 1 kg ponty,
- 0,5 kg fogas,
- 0,5 kg harcsa,
- 0,5 kg hagyma,
- 5 dkg pirospaprika,
- 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom,
- só ízlés szerint.

Elkészítés

A halakat filézzük ki, daraboljuk fel, és a tejjel vagy ikrával együtt sózzuk be, majd tegyük félre. A halfejeket és a csontokat a megvágott hagymával és sóval kis lángon, 2 liter vízben, másfél órát főzzük. A hallevet leszűrjük, elkeverjük a pirospaprikával, beletesszük a halakat, a cikkekre vágott paprikát, a paradicsomot és mérsékelt lángon főzzük mintegy fél órát. Főzés közben nem keverjük meg, hogy a hal ne törjön össze. Úgy mondják, a halászlé akkor jó, ha a hüvelyk-, és mutatóujjunk közé vett gőze már ragacsos. Forrón tálaljuk!


2. Rántott hal- és hússzeletek majonézes burgonyával


Hozzávalók

- szeletelt hal vagy sertéskaraj,
- liszt,
- tojás,
- zsemlemorzsa,
- só,
- olaj a sütéshez.

A majonézes burgonyához:
- 60 dkg burgonya,
- 1,5 dl majonéz,
- 2 dl tejföl,
- 1 teáskanál só,
- 1 mokkáskanál törött bors,
- ecet, cukor, ízlés szerint.

Elkészítés


A hal- és hússzeleteket besózzuk, és egy órát állni hagyjuk. Utána a lisztbe, a felvert tojásba és a zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.

A majonézes burgonyához megfőzzük a krumplit és meghámozzuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük a majonézes mártást. A majonézt simára keverjük a tejföllel, megsózzuk, megborsozzuk, végül beleforgatjuk a leszűrt burgonyát. Jó, ha néhány órát a hűtőben állni hagyjuk, mert hidegen sokkal finomabb és az ízek is jobban összeérnek.


3. Habcsók


Hozzávalók

- 6 tojás,
- 40 dkg porcukor,
- citromlé
.

A tojásfehérjéket a cukorral és pár cseppnyi citromlével kemény habbá verjük. A masszát habzsákba téve kizsírozott sütőlemezre nyomunk belőle tetszetős mintákat. Egy-egy adagot kevés ételfestékkel is színezhetünk. A sütő legalacsonyabb fokozatán, félig nyitott sütőajtó mellett kb. 2 óra hosszat inkább szárítjuk, mint sütjük. A tetejét egy szem dióval díszítjük.


4. Hagyományos zserbószelet


Hozzávalók

- 50 dkg liszt,
- 25 dkg vaj,
- 6 dkg cukor,
- 1 1/2 dkg élesztő,
- 0,5 dl tej,
- 2 tojás,
- csipetnyi só.

A töltelékhez:
- 25 dkg darált dió,
- 15 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- baracklekvár.
Tetejére:
- 1 tábla csokoládé,
- 10 dkg vaj.

Elkészítés


A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a tejben futatott élesztőt, csipetnyi sót és a 2 tojás sárgáját. Könnyen gyúrható tésztává dolgozzuk, és 1 órát pihentetjük. Négy cipóra osztjuk, majd mindegyiket kinyújtjuk kisebb tepsi nagyságúra és megtöltjük.

A töltelékhez a darált diót a cukrokkal összekeverjük, és háromfelé osztjuk. A kikent, lisztezett tepsibe tesszük az első kinyújtott tésztalapot, megkenjük lekvárral, majd megkenjük a töltelékkel. Befedjük a következő lappal, így rétegezzük őket. Villával megszurkáljuk a tetejét és kis lángon megsütjük (ez kb.40 perc lesz).

Amíg sül a sütemény, elkészítjük a csokoládé bevonatot a tetejére. Egy nagy fazékban vizet forralunk, és ráteszünk egy kisebb lábost. A kisebb lábosba beletörjük a csokoládét, és rátesszük a vajat. Így gőz fölött elolvad mindkettő. Néha megkevergetjük, vagy összerázogatjuk. Az elkészült süteményt kihűtjük tetejére egyenletesen, simán rákenjük a csokoládémázt, majd állni hagyjuk egy kis ideig. Kis szeletekre vágva kerül az ünnepi asztalra.


5. Karácsonyi kuglóf


Hozzávalók

- 25d kg liszt,
- 25 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csomag sütőpor,
- 1/2 rumaroma,
- 1dl étolaj,
- 1dl tej,
- 5 tojás sárgája.

Elkészítés


Tipp

A liszt egy részét lehet dióval, mandulával, mogyoróval helyettesíteni. Sokféleképpen készíthető, finom süti.

A hozzávalókat összekeverjük, végül beleforgatjuk az 5 tojás habbá vert fehérjét. Kivajazott, lisztezett kuglófformában alacsony hőfokon megsütjük. Kb. 1 órán át sül. Márványos tésztát is készíthetünk. Ebben az esetben csak a tészta felét tesszük a formába, a másik felébe kakaót keverünk, és a tésztára csorgatjuk, majd villával kicsit belekeverünk.

Díszíthetjük csokoládé- vagy cukormázzal. Cukor gyönggyel megszórva nagyon mutatós dísze a karácsonyi asztalnak.


6. Hagyományos karácsonyi bejgli


Hozzávalók

- 1 kg liszt,
- 35 dkg vaj,
- 20 dkg porcukor,
- 2 tojás,
- 1 dkg élesztő,
- 2 dl tej.

A máktöltelékhez:
- 2,5 dl tej,
- 40 dkg darált mák,
- 25 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 kiskanál fahéj,
- 1 citrom reszelt héja.

A diótöltelékhez:
- 2 dl víz,
20 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
40 dkg darált dió,
- 4 dkg morzsa,
- 1 kiskanál fahéj,
- 1 citrom reszelt héja.

Elkészítés


Az élesztőt egy kevés cukros tejben felfuttatjuk. Amíg elkészül, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, így sima ruganyos tésztát kapunk. Legalább 1-2 órát pihentetjük, vagyis kelesztjük.

Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A mák töltelékhez 2,5 dl tejet felforralunk, és 40 dkg darált mákot leforrázunk vele. Hozzáadjuk a cukrot, egy kis fahéjat és reszelt citromhéjat, összekeverjük és hagyjuk kihűlni
A dió töltelékhez 2 dl vizet felforralunk 20 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, majd összekeverjük a darált dióval. Teszünk hozzá 4dkg morzsát, egy kis fahéjat és reszelt citromhéjat. Szintén hagyjuk kihűlni.

Tipp
A töltelékbe tehetünk mazsolát is, attól még különlegesebb lesz az íze. Ha kihűlt a bejgli, csomagoljuk alufóliába, és frissen felvágva, porcukorral megszórva tegyük az ünnepi asztalra.

A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, ugyanígy járunk el a töltelékkel is, 4 diós és 4 mákost készítünk. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel, majd kivajazott tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük tojássárgájával. Így kelesztjük még kb. félórát, majd hústűvel egy két helyen megszurkáljuk és 200 fokos forró sütőbe tesszük, és készre sütjük.



 

{ADVENT2009}
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL