Édes meglepetés - saját készítésű szaloncukor





Hogyan főzzünk otthon szaloncukrot?


A régi asszonyok fejében ez a kérdés soha nem merült fel, hiszen akkoriban nem volt ennyiféle szaloncukor. Manapság már bármelyik üzletben lehet kész szaloncukrot vásárolni, és ráadásul rengeteg ízben. A házilag készített cukorka azonban sokkal ízletesebb, finomabb, és nem utolsósorban – mivel mi készítettük -, tudjuk, hogy mi van benne.

Hozzávalók

- 1 kg cukor,
- 3 dl víz,
- 2-3 evőkanál feketekávé,
- kakaó,
- csokoládéreszelék,
- 1-2 citrom vagy narancs,
- likőraromák.
- csomagoláshoz selyempapír, celofán, díszes csomagolópapír, alufólia, aranyszál.

Elkészítés


Egy kg cukorhoz 3 dl vizet adunk és addig főzzük, míg szálasodni nem kezd. Ezután a cukrot áttöltjük egy vízzel kiöblített, nagyobb porcelántálba, vízzel gyengén meglocsoljuk, és hideg helyre tesszük.

Mikor kihűlt, fakanállal addig keverjük, míg szép hófehér pép lesz belőle. Annyi részre osztjuk, ahányféle ízű szaloncukrot akarunk készíteni. Az egyes részeket az illető ízzel külön-külön felmelegítjük és hideg fémlapra helyezett, fenék nélküli fadobozba töltjük. Ha kissé megkocsonyásodik, megnedvesített késsel lesimítjuk és kocka vagy téglalap alakúra vágjuk. Mikor az egyes darabok véglegesen megszilárdultak, becsomagoljuk őket.

Kávé ízű szaloncukrot pár kanál feketekávéval készíthetünk, narancs- és citromízűt úgy csinálhatunk, hogy finom reszelőn lereszeljük 1-2 citrom vagy narancs héját, és levükkel együtt beleöntjük a felmelegített szirupba. Ugyanúgy keverhetünk a cukorszirupba kakaót, csokoládét vagy menta-, esetleg másfajta likőraromát is.


Házi szaloncukor – nagymamáink receptje szerint


Hozzávalók

- 1 kg cukor,
- 3 dl víz,
- csokoládébevonó.

Az ízesítéshez (fél kg cukoralaphoz) ízlés szerint:
- 2-3 evőkanál rum, citrom vagy narancslé,
- 30 dkg pörkölt, darált mogyoró,
- darált dió,
- mák,
- marcipán,
- kókuszreszelék, stb.

Elkészítés


A cukrot és a vizet kevergetve, ujjpróbáig főzzük (a mutató- és hüvelykujjunkat hűtsük le hideg vízben, ezzel csípjünk egy picit a keverőkanálban lévő masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képződnek a megnyitott ujjaink között, akkor kész van.)

Ekkor a cukros masszát töltsük vízzel kiöblített porcelántálba, a tetejét kissé permetezzük meg vízzel, és állítsuk hideg helyre. Amikor kihűlt, addig keverjük fakanállal, amíg szép, hófehér pép nem lesz belőle. Ezt annyi részre osszuk, ahányféle szaloncukrot szeretnénk készíteni. Az egyes fajtákhoz külön-külön melegítsük fel az adagokat, úgy keverjük hozzájuk az ízesítőt.

A formázáshoz legcélszerűbb egy fenék nélküli fadobozt márványlapra vagy jó minőségű műanyag vágódeszkára helyezni. Ebbe töltsük bele a még meleg cukorkaanyagot. Amikor kissé megszilárdult, nedvesített késsel simítsuk el a tetejét, és vágjuk egyforma darabokra a masszát. Másnapig szárítsuk, majd ízlés szerint bevonhatjuk csokoládéval is.

Ha készen állnak a csomagolásra, először zsírpapírba, aztán selyempapírba, majd sztaniolpapírba burkoljuk a cukorkákat, végül rojtozzuk be a csomagolás két végét.


Krém szaloncukor – az izgatóan krémes hatásért


Hozzávalók

- 25 dkg cukor,
- 10 dkg vaj,
- 4 dl tej,
- 2 kávéskanál kakaó-, dió- vagy rumeszencia.

Elkészítés


A hozzávalókat egy 1,5 literes zománcozott lábosban tűz felett állandóan kevergetve felforraljuk egészen addig, amíg el nem válik a lábos aljáról. Öntsük át egy tálba, és keverjük tovább addig, amíg alakíthatóvá nem válik, majd lapos tányéron rendezzük el. A csomagolást a fenti módon végezzük, de csak akkor, ha már egybe álltak és megkötöttek a cukrok.


Marcipános szaloncukor – az ínyenceknek


Hozzávalók

- 1/2 kg cukor,
- 10 evőkanál víz
- ízesítő anyagok: feketekávé, marcipán, kókuszreszelék, kakaó vagy csokoládé és vaj.

Elkészítés


Egy lábosba tegyünk 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tegyünk tányérra egy kanál masszát, és gyorsan dörzsöljük el. Ha sűrűsödik és keményedik, akkor jó a cukor. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük bele az ízesítőket.

Amennyiben kávéízesítésűt szeretnénk, akkor egy jó adag erős feketekávét és 3 deka vajat keverjünk bele (rummal is gazdagíthatjuk). A csokoládést úgy készíthetjük, hogy kétkanálnyi kakaót adunk hozzá vagy - ha gazdagabban szeretnénk - 10 deka csokoládét és 5 deka vajat.

Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon - de lehet műanyag vágódeszkán is - nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.

   

 

A receptben látható fotó Vrábel Krisztina szellemi terméke!

Még több ínycsiklandó recept:

http://fozzunkolaszul.blogspot.com/

 

 

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL