2018. április 19. - Emma
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. április 19. - Emma
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Édes meglepetés - saját készítésű szaloncukor

Ha valami igazán különlegessel szeretnéd meglepni a családodat vagy a barátaidat, tedd magad szabaddá egy kis időre, és láss neki a karácsonyi szaloncukor elkészítésének Hidd el, egy saját készítésű szaloncukrokkal ékesített fa magáért beszél.





Hogyan főzzünk otthon szaloncukrot?


A régi asszonyok fejében ez a kérdés soha nem merült fel, hiszen akkoriban nem volt ennyiféle szaloncukor. Manapság már bármelyik üzletben lehet kész szaloncukrot vásárolni, és ráadásul rengeteg ízben. A házilag készített cukorka azonban sokkal ízletesebb, finomabb, és nem utolsósorban – mivel mi készítettük -, tudjuk, hogy mi van benne.

Hozzávalók

- 1 kg cukor,
- 3 dl víz,
- 2-3 evőkanál feketekávé,
- kakaó,
- csokoládéreszelék,
- 1-2 citrom vagy narancs,
- likőraromák.
- csomagoláshoz selyempapír, celofán, díszes csomagolópapír, alufólia, aranyszál.

Elkészítés


Egy kg cukorhoz 3 dl vizet adunk és addig főzzük, míg szálasodni nem kezd. Ezután a cukrot áttöltjük egy vízzel kiöblített, nagyobb porcelántálba, vízzel gyengén meglocsoljuk, és hideg helyre tesszük.

Mikor kihűlt, fakanállal addig keverjük, míg szép hófehér pép lesz belőle. Annyi részre osztjuk, ahányféle ízű szaloncukrot akarunk készíteni. Az egyes részeket az illető ízzel külön-külön felmelegítjük és hideg fémlapra helyezett, fenék nélküli fadobozba töltjük. Ha kissé megkocsonyásodik, megnedvesített késsel lesimítjuk és kocka vagy téglalap alakúra vágjuk. Mikor az egyes darabok véglegesen megszilárdultak, becsomagoljuk őket.

Kávé ízű szaloncukrot pár kanál feketekávéval készíthetünk, narancs- és citromízűt úgy csinálhatunk, hogy finom reszelőn lereszeljük 1-2 citrom vagy narancs héját, és levükkel együtt beleöntjük a felmelegített szirupba. Ugyanúgy keverhetünk a cukorszirupba kakaót, csokoládét vagy menta-, esetleg másfajta likőraromát is.


Házi szaloncukor – nagymamáink receptje szerint


Hozzávalók

- 1 kg cukor,
- 3 dl víz,
- csokoládébevonó.

Az ízesítéshez (fél kg cukoralaphoz) ízlés szerint:
- 2-3 evőkanál rum, citrom vagy narancslé,
- 30 dkg pörkölt, darált mogyoró,
- darált dió,
- mák,
- marcipán,
- kókuszreszelék, stb.

Elkészítés


A cukrot és a vizet kevergetve, ujjpróbáig főzzük (a mutató- és hüvelykujjunkat hűtsük le hideg vízben, ezzel csípjünk egy picit a keverőkanálban lévő masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képződnek a megnyitott ujjaink között, akkor kész van.)

Ekkor a cukros masszát töltsük vízzel kiöblített porcelántálba, a tetejét kissé permetezzük meg vízzel, és állítsuk hideg helyre. Amikor kihűlt, addig keverjük fakanállal, amíg szép, hófehér pép nem lesz belőle. Ezt annyi részre osszuk, ahányféle szaloncukrot szeretnénk készíteni. Az egyes fajtákhoz külön-külön melegítsük fel az adagokat, úgy keverjük hozzájuk az ízesítőt.

A formázáshoz legcélszerűbb egy fenék nélküli fadobozt márványlapra vagy jó minőségű műanyag vágódeszkára helyezni. Ebbe töltsük bele a még meleg cukorkaanyagot. Amikor kissé megszilárdult, nedvesített késsel simítsuk el a tetejét, és vágjuk egyforma darabokra a masszát. Másnapig szárítsuk, majd ízlés szerint bevonhatjuk csokoládéval is.

Ha készen állnak a csomagolásra, először zsírpapírba, aztán selyempapírba, majd sztaniolpapírba burkoljuk a cukorkákat, végül rojtozzuk be a csomagolás két végét.


Krém szaloncukor – az izgatóan krémes hatásért


Hozzávalók

- 25 dkg cukor,
- 10 dkg vaj,
- 4 dl tej,
- 2 kávéskanál kakaó-, dió- vagy rumeszencia.

Elkészítés


A hozzávalókat egy 1,5 literes zománcozott lábosban tűz felett állandóan kevergetve felforraljuk egészen addig, amíg el nem válik a lábos aljáról. Öntsük át egy tálba, és keverjük tovább addig, amíg alakíthatóvá nem válik, majd lapos tányéron rendezzük el. A csomagolást a fenti módon végezzük, de csak akkor, ha már egybe álltak és megkötöttek a cukrok.


Marcipános szaloncukor – az ínyenceknek


Hozzávalók

- 1/2 kg cukor,
- 10 evőkanál víz
- ízesítő anyagok: feketekávé, marcipán, kókuszreszelék, kakaó vagy csokoládé és vaj.

Elkészítés


Egy lábosba tegyünk 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tegyünk tányérra egy kanál masszát, és gyorsan dörzsöljük el. Ha sűrűsödik és keményedik, akkor jó a cukor. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük bele az ízesítőket.

Amennyiben kávéízesítésűt szeretnénk, akkor egy jó adag erős feketekávét és 3 deka vajat keverjünk bele (rummal is gazdagíthatjuk). A csokoládést úgy készíthetjük, hogy kétkanálnyi kakaót adunk hozzá vagy - ha gazdagabban szeretnénk - 10 deka csokoládét és 5 deka vajat.

Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon - de lehet műanyag vágódeszkán is - nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.

   

 

A receptben látható fotó Vrábel Krisztina szellemi terméke!

Még több ínycsiklandó recept:

http://fozzunkolaszul.blogspot.com/

 

 

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

5 módja, a szexuális aura megtisztításának - Azt is eláruljuk, hogy ez miért fontos

5 módja, a szexuális aura megtisztításának - Azt is eláruljuk, hogy ez miért fontos

Az emberek sok féle energiát cipelnek magukkal és mindenhol nyomot hagynak. Energiájuk a meglátogatott terekben marad, és negatív hatással lehetnek rád. Jól ismert tény, ha valakivel együtt alszol, akkor minden olyan emberrel is, akivel ő valaha együtt volt. Mivel a szexuális kapcsolat során a két fél energiái kicserélődnek, így az átvett energia egyaránt befolyásolhat pozitívan és negatívan is minket.

Tovább »
Teszteld le, hogy mennyire vág jól az eszed!

Teszteld le, hogy mennyire vág jól az eszed!

Nem csak logikára lesz szükséged, hanem egy kis képzelőerőre is ahhoz, hogy megold a következő feladványokat. A válaszok önmagukban nemesen egyszerűek ezért próbáld meg nem túlbonyolítani őket. Tényleg csak egy csipet fantázia kell a jó logikai képesség mellé. Ha ezek meg vannak benned, akkor igazi lángelme vagy és könnyedén megfogod oldani a következő két feladatot!

Tovább »
Mit veszel észre elsőként a képen? - Megmutatja, mi a legnagyobb gyengeséged a szerelemben

Mit veszel észre elsőként a képen? - Megmutatja, mi a legnagyobb gyengeséged a szerelemben

A személyiséged sok mindenből tevődik össze. A bizonyos dolgokról alkotott véleményed szorosan kapcsolódik azzal, hogyan érzed magad emiatt, illetve hogyan reagálsz ezekre a dolgokra. Ez a reakció megnehezítheti egyes helyzetek kezelését, ezért fontos, hogy valóban megértsd, ki vagy valójában, hogyan gondolkodsz, hogyan érzel és, hogy a viselkedésed összhangban van-e a személyiségeddel.

Tovább »

Kalkulátor

Természetes szexelixírek

Természetes afrodiziákumok, ha problémás a szexuális életed, akkor azért, ha rendben van, akkor pedig azért, hogy minőségi változást idézz elő benne. Válassz és élvezd a változást!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Töltszéki Judit

Kozmetikus

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Töltszéki Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép