2018. január 22. - Vince, Artúr
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. január 22. - Vince, Artúr
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Tudtad, hogy a túlzott aggodalmaskodásnak akár súlyos fizikai következményei is lehetnek?

Valóban sokat aggodalmaskodsz? Az igazság az, hogy a folytonos aggódás szorongást okoz, ami viszont fizikai tüneteket is produkálhat. Mindenki aggódik persze valami miatt, de az bizony helytelen, ha állandóan azon gondolkodsz, hogy mi fog történni a jövőben. Aki túl sokat aggodalmaskodik, annál szorongás és pánikbetegség léphet fel.

Pszichiátriai probléma esetén túlzottan érzékeny vagy a környezetedre és mások kritikái rosszul érintenek. A túlzott aggódás azonban kihat a mindennapi életre, befolyásolja az étvágyat, az élethez való hozzáállást, az emberi kapcsolatokat, a munkát és még az alvást is. Sokan, akik túl sokat aggódnak valami miatt, az alkoholhoz vagy éppen a kábítószerhez nyúlnak.

A szorongás normális válaszreakció a stresszre. Ám ha állandósul, akkor akár súlyosabb következményei is lehetnek, mint az általános szorongás, a pánikbetegség vagy szociális problémák. Ez az érzelem sokféleképpen törhet a felszínre, és nincs eltérés életkor vagy nem szerint mindebben.

Azok az emberek, akik túl sokat aggódnak, dühösen és kapkodva reagálnak egy-egy felmerülő stresszhelyzetben. Ha már csupán csak rágondolnak egy adott problémára, már az is nagymértékben vált ki esetükben szorongást és tehetetlenséget. A túlzott aggodalmaskodás, a félelem és az állandó szorongás rendkívül káros, hiszen az illető elveszíti a kapcsolatot a valósággal, és nem képes világosan illetve racionálisan gondolkodni. Amikor mindez bekövetkezik, fizikai tünetek is fellépnek.

A stresszt az elvárt igények, a nyomás alakítja ki, amivel minden ember naponta szembesül. A boltokban kialakuló tömött sorok, a csúcsforgalom, az őrjítő mobiltelefon csörgése vagy a más kialakult krónikus betegség mind-mind olyan dolgok, amelyek stresszt válthatnak ki. Ha a gondok elhatalmasodnak, és a szorongás állandósul, akkor pánikreakció jelentkezik.

A folyamatos nyomás leküzdésére a szimpatikus idegrendszer stressz hormont szabadít fel, azaz kortizolt. Ez a hormon növeli a vércukorszintet és a triglicerid mértékét, ami a szervezet számára alapesetben energiaforrás. Fizikai tünetek is jelentkezhetnek, mégpedig a következők:

- magas vérnyomás

- nyelési nehézség

- szédülés

- szájszárazság

- gyors szívverés

- fáradtság

- fejfájás

- koncentráció hiánya

- ingerlékenység

- izomfájdalom

- izomfeszültség

- hányinger

- az idegrendszer kimerülése

- nehézlégzés

- izzadás

- remegés és görcsök

- az immunrendszer gyengülése

- emésztési rendellenességek

- rövid távú memória romlása

- korai szívbetegség

- nő a szívroham kockázata

Abban az esetben, ha a túlzott szorongás kezeletlenül marad, akkor depresszióhoz is vezethet és akár extrém esetekben az öngyilkosság gondolata is felmerül. Beszélj az orvosoddal, aki egy teljes körű vizsgálat lefolytatásával kiderítheti a probléma okát, és így megakadályozható más egészségügyi problémák kialakulása. Noha a túlzott aggodalmaskodás és a szorongás kifejezetten kellemetlen tünetekkel járhat, jó néhány lehetőség van az elme, a test és a szellem harmóniájának visszaállítására.

Végezz testmozgást napi rendszerességgel

Egyeztess az orvosoddal és iktass be rendszeres testmozgást. A mérsékelt testmozgás után ugyanis különböző vegyi anyagok szabadulnak fel a testedben, amelyek elősegítik az immunrendszer megfelelő működését. A rendszeres aerob testmozgás és gyakorlatok szintén remek módja annak, hogy leküzdhesd a benned felgyülemlett feszültséget.

Egészséges és kiegyensúlyozott étrend

A stressz és a folytonos aggódás miatt sokszor túl keveset, vagy éppen ellenkezőleg túl sok egészségtelen ételt fogyasztasz. Tartsd szem előtt az egészséged, amikor bevásárolsz. A koffeinfogyasztás stimulálja az idegrendszert, ez pedig fokozhatja a szorongást.

Legyél tisztában a problémákkal

Engedd meg magadnak azt, hogy napi 15 percet foglalkozol a problémáiddal, koncentrálj rájuk és gondold át, mit tehetsz vagy mitől félsz. Ezután engedd el mindezt. Van lehetőség ma már feszültség levezető játékok beszerzésére is. Mindig emlékeztesd magad arra, hogy ne rágódj egész nap az ilyen jellegű dolgokon.

Tanulj meg ellazulni

A relaxációs technikák kiválóak a stressz leküzdésére – kedvező élettani állapotokat eredményeznek, átjár a melegség és mentálisan is éber leszel. Emellett növekszik az önuralom, és higgadt maradsz feszült helyzetekben is. Amikor ellazulsz, akkor az agy vérellátása megnövekszik, és az agyhullámok a béta hullámokról átváltanak az alfa-nyugalmi állapotba. Aki rendszeresen meditál, képes ezekkel a relaxációs technikákkal ellensúlyozni a stressz kellemetlen hatásait. Ilyen technika például a hasi mélylégzés, a meditáció, andalító zene hallgatása és az olyan tevékenységek, mint a jóga vagy a tai chi.

Vegyél részt aktívan a közösségi életben

A magány és a társadalmi elszigetelődés krónikussá válása megnehezíti a stressz hatékony leküzdését. Azok, akik boldog házasságban élnek, netán sok barátjuk van, nem csupán magasabb életkort érnek meg a várható élettartamukhoz képest, de még a különféle betegségek is elkerülik őket sok esetben.

Keress fel egy komoly szakembert

A pszichológiai vizsgálatok és azok kiértékelése sokat segíthet a megfelelő stratégia kialakításában, így képes leszel leküzdeni a folytonos aggódást. A terapeuta segít világossá tenni, hogy milyen típusú gondolatok és hiedelmek azok, amelyek szorongást váltanak ki belőled. Ezután a szakember segítségével a stressz már csökkenthető lesz. A pszichológus ugyanis útmutatást ad mindehhez. Ám a terápia csupán akkor lesz igazán sikeres, ha te is akarod a javulást. Szükség esetén akár gyógyszeres kezelés is lehetséges, ilyenek a szorongást csökkentő antidepresszánsok.

 

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

9 módszer, hogy megszabadulj a kínzó fejfájástól

9 módszer, hogy megszabadulj a kínzó fejfájástól

Jelenleg sokan szenvednek fejfájástól, és ez bizony a mai rohanó életvitel miatt érthető is. Ez ugyanis egy természetes reakció a szervezet részéről. Ám annak ellenére, hogy természetes, mindenképpen kellemetlen. Az alábbi módszerek segítségével azonban könnyedén orvosolható a probléma.

Tovább »
Három kemény diónak ígérkező feladat fejtörőgyilkosoknak

Három kemény diónak ígérkező feladat fejtörőgyilkosoknak

Honnan ismerszik meg a fejtörőgyilkos? Természetesen onnan, hogy valóságos zseni, akinek nem okoznak gondot a különböző vizuális vagy matematikai fejtörők, mert elképesztő intelligenciával és leleményességgel bír, így képes megoldani a feladatokat. Akár magadra ismertél, akár nem mernél rá megesküdni, érdemes neki veselkedni ennek a három izgalmas feladatnak!

Tovább »
Melyik gombot nyomnád meg, hogy jobbra forduljon az életed? - Megmutatja, milyen érzések hatnak rád!

Melyik gombot nyomnád meg, hogy jobbra forduljon az életed? - Megmutatja, milyen érzések hatnak rád!

A színeknek nagyon fontos szerepük van az életben, és nem véletlen az sem, hogy némelyik gyakrabban előfordul a környezetünkben. Ez a teszt nagy segítség lesz abban, hogy felismerd, milyen érzelmek hatása alatt állsz pillanatnyilag. A kérdés nem más, mint az, hogy ha tudnád, hogy valamelyik gomb megnyomása pozitív hatással lesz az életedre, melyiket választanád?

Tovább »

Kalkulátor

Kabala és amulett-kalkulátor

Az amulettek és a kabalák üzenetet közvetítenek és védelmeznek. Neked van már? Ha még nincs, válassz egyet. Vajon melyik az, amely a legjobban illik hozzád?

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tóth Vince

Vallás szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tóth Vince

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép