Karácsony a spórolás jegyében

 

 

1. Húsleves gazdagon – szolid keretekből


Hozzávalók

- 1 nagy pulykanyak, vagy két pulykaszárny,
- 2 sárgarépa,
- 2 fehérrépa,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 zeller,
- 1 karalábé,
- 2-3 szál zellerzöld,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 1 krumpli
- 2 db Maggi tyúkhúsleves kocka.

Elkészítés


A húsokat alaposan megtisztítjuk, és hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz bőven ellepje. Közben a zöldségeket is megmossuk, és megpucoljuk. Amikor megjelenik a hab, a készülő leves tetején, szűrjük le, akár kanállal, akár szűrővel, ezt a műveletet többször is megismételhetjük, miközben fő a leves.

A lehabozás után pakoljuk bele a zöldségeket. Néhány zöldséget kicsit korábban kell kivenni a levesből, mint a többit, mert különben nagyon szétfőnek, és túl intenzív ízt adnak a levesnek. Ilyen például a hagyma vagy a zeller. Amikor már minden majdnem megpuhult, tegyük bele a tyúkhúsleves kockákat is.

Tipp


Az igazi húslevest végig lassú tűzön fűzzük, és soha ne kevergessük, mert attól zavaros lesz a leves.

Amíg a leves fő, főzzünk ki hozzá cérnametéltet. A tészta főző levébe tegyünk egy kis ételízesítőt is. Néhány perc alatt puhára fő. Ha elkészült a leves, szűrjük le. Óvatosan szedjük ki a zöldségeket és a húst egy nagyobb tálra, és hagyjuk egy kicsit ülepedni a levest. Amikor tiszta lesz, öntsük egy nagy leveses tálba. Tetejére szórhatunk apróra vágott petrezselymet. Tálaláskor külön tegyük az asztalra a leveses tálat, a zöldséget és a húst.

2. Töltött káposzta


Hozzávalók

- 1 nagyobb pulykacomb,
- 12 dkg rizs,
- 1 kg savanyú káposzta,
- 1 közepes fej káposzta,
- só, bors, pirospaprika
- 2 nagyobb vöröshagyma,
- 15 dkg füstölt hús.

Elkészítés


A pulykacombot lefejtjük a csontról és apró darabokra vágyjuk. Ledaráljuk úgy, hogy belekerüljön a füstölt hús is. A ledarált húsmasszához tegyük hozzá a rizst, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és jól gyúrjuk össze tölteléket készítve belőle.

A káposztafejet tisztítsuk meg, és szedjük leveleire. Kb. 1 evőkanálnyi tölteléket tegyünk egy levélbe, és csomagoljuk össze. Az oldalait jól nyomkodjuk be, hogy ne folyhasson ki belőle a massza.

Egy nagyobb fazék aljára tegyünk le üres káposztaleveleket, és helyezzük rá a megtöltött leveleket és a savanyú káposztát. Öntsünk rá annyi vizet (húslé is lehet), hogy jól ellepje. Tetejére szórjunk őrölt pirospaprikát ízlés szerint. 2-3 órán keresztül főzzük alacsony lángon. Ha elkészült, tejföllel tálaljuk.


3. Karácsonyi mákosguba


Hozzávalók

- 5 tojás,
- 8 evőkanál cukor,
- 3 csomag vaníliacukor,
- 1,5 liter tej,
- 8 kifli,
- 10 evőkanál darált mák,
- 1 citrom lereszelt héja,
- fahéj,
- vaj.

Elkészítés


Egy nagy üvegtálat kivajazunk, a sütőt előmelegítjük 180 C-ra. A mákot összekeverjük 4 evőkanál cukorral, és hozzákeverünk egy kis fahéjat (ízlés szerint). A tojást a maradék 4 evőkanál cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát, a citromhéjat, és felöntjük a tejjel.

A kifliket 2,5 -3 cm vastag karikákra vágjuk, majd leöntjük a tojásos-tejjel, és máris kezdjük rétegezni. Az üvegtálban elrendezzük a kifli felét, erre rászórjuk a mákos, cukros keverék felét, majd jön a záró réteg kifli, végül megint a mák. Tetejére gazdagon vajdarabkákat rakunk. Kb. 20-25 percig sütjük, így belül krémesre, kívül ropogósra sül.


4. Karácsonyi linzer


Hozzávalók

- 20 dkg liszt,
- 10 dkg porcukor,
- 15 dkg dejó,
- só,
- fahéj,
- 15 dkg vaj vagy margarin
- lekvár ízlés szerint.

Elkészítés


A hozzávalókat (a lekvár kivételével) összegyúrjuk, és egy órára a hűtőbe helyezzük. Pihentetés után kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk belőle. A formákat kikent tepsibe rakjuk, és a közepesnél kisebb lángon megsütjük.

Ha kihűlt, akkor ízlés szerinti lekvárral megkenjük őket, és kettőt összeragasztunk. Porcukorral megszórjuk a tetejét. Másnapra lesz igazán puha és omlós.


 

{ADVENT2009}
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL