6 isteni aprósütemény a karácsonyfára

 

1. Angyalszárny sütemény


Hozzávalók

- 1 Rama margarin (szobahőmérsékleten tárolva),
- 1 csésze cukor,
- 2 teáskanál sütőpor,
- 1 nagyobb tojás,
- fél teáskanál mandula aroma,
- 2 csésze liszt,
- ¼ csésze kukoricakeményítő
- szeletelt mandula.

Elkészítés


A vajat, a cukrot, és a sütőport keverjük össze egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a lisztet, a tojást és mandulakivonatot. Felezzük meg, majd mindkét adagot nyújtsuk ki vékonyra. Tegyük be a hűtőbe kb. 4 órára.

Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokon. Amíg a sütő bemelegszik egy szív alakú formázó segítségével formázzuk meg a tésztát. A szív keskeny csücskénél vágjuk be a tésztát a szív 1/3-áig, majd kissé húzzuk szét. A szívek két szárnyát mandula szirmokkal díszítsük, egy kevés olvasztott cukorral rögzítsük rá, majd 8-10 percig süssük, amíg szélei aranybarnák lesznek.


2. Rénszarvas sütemény


Hozzávalók

- 2 csésze finomliszt,
- ½ csésze őrölt mandula,
- ½ csésze porcukor,
- 1 csipet só,
- 12,5 dkg hideg, morzsolt vaj,
- 1 tojás,
-1 teáskanál citrom eszencia,
- 1 citrom leve,
- kék ételszínező.

Elkészítés


A vajat, a lisztet, a mandulát, és a cukrot tegyük bele egy robotgépbe és 30 másodpercig mixeljük, amíg morzsás állaga lesz. Vegyük ki, majd adjuk hozzá a tojást és a citrom eszenciát. Gyúrjuk belőle egy nagy gombócot és hagyjuk pihenni egy órán át.

Melegítsük elő a sütőt 160 C fokra, tegyünk két réteg sütőpapírt a tepsibe. Nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vékonyra, két konyharuha között. Egy rénszarvasforma segítségével vágjuk ki a formákat. 12 percig süssük, majd hagyjuk hűlni. Egy tálba tegyük bele cukormázat, adjuk hozzá a citromlevet és az ételszínezőt. Miután kihűltek a szarvasok kenjük be ezzel a masszával és hagyjuk megszáradni.


3. Marcipánszívek


Hozzávalók

- 17 dkg liszt,
- 7 dkg étkezési keményítő,
- 1 csipet sütőpor,
- 16 dkg vaj,
- 6 dkg cukor,
- 1 tojás,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- fél pohár baracklekvár,
- 15 dkg marcipán (nyers massza),
- 5 dkg porcukor,
- csokoládémáz,
- mandula, pisztácia vagy dió ízlés szerint.

Elkészítés


A lisztet a keményítővel és a sütőporral összekeverjük. A vajat, a cukrot, a tojást, a vaníliás cukrot és a sót is beledolgozzuk, és mindezt sima tésztává gyúrjuk, majd 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán kb. 2 mm vastagságra kinyújtjuk. Szív alakú formával kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire téve 5-10 percig sütjük.

A baracklekvárt simára kavarjuk, és rákenjük a szívekre. A marcipánt a porcukorral összegyúrjuk, pergamenpapírok között vékonyan kinyújtjuk, és ugyanakkora szíveket szaggatunk ki belőle, mint az előbbi tésztából.
A marcipánszíveket két tésztaszív közé fektetjük. Bevonjuk őket csokoládémázzal és apró cukorkákkal, mandulával, félbevágott dióval vagy pisztáciával díszítjük.


4. Fehér csillagok


Hozzávalók

- 6 tojás,
- 30 dkg mandula,
- 30 dkg porcukor,
- 40 dkg liszt,
- 2 dkg fahéj,
- 1 citrom.

Elkészítés


4 tojásfehérjének a habjából, a megőrölt mandulából, a porcukorból, a lisztből, a fahéjból és fél citromreszelt héjából tésztát keverünk. Jól kidolgozzuk, és cukros deszkán, cukrozott nyújtófával kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Csillag alakú szaggatóval kiszaggatjuk, vajjal kikent tepsiben gyenge tűzön megsütjük. 2 tojásfehérjéből, cukorból, citromléből fehér mázat készítünk, bekenjük vele a kihűlt csillagokat, és langyos sütőben megszárítjuk.


5. Csokoládéperecek


Hozzávalók

- 30 dkg liszt,
- 10 dkg cukor,
- 10 dkg marcipán,
- 1 csipetnyi só,
- fél kávéskanál fahéj,
- 1 csomag csokoládépor,
- 15 dkg vaj,
- 2 tojás,
- csokoládémáz.

Elkészítés

A lisztet, a cukrot, a darabokra vágott marcipánt, a sót, a fahéjat, a pudingport összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, a tojásokat és mindezt összegyúrjuk. A lisztezett deszkára egy diónyi tésztadarabkát teszünk, abból perecet formálunk és sütőpapírral bélelt sütőlapon, 180 fokon 10-15 percig főzzük. A csokoládémázzal a kisült pereceket bevonjuk. Behintjük cukorgyöngyökkel.


6. Mandulás félholdak


Hozzávalók

- 15 dkg vaj,
- 15 dkg porcukor,
- 15 dkg mandula,
- fahéj,
- 30 dkg liszt.

Elkészítés


A vajat elhabarjuk a porcukorral. Hozzáadjuk a hámozott, őrölt mandulát, a csipet törött fahéjat és a lisztet. Kidolgozzuk, kinyújtjuk és félhold alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Vajjal kikent tepsiben, lassú tűzön kb. 30 percig sütjük. Ha kihűlt, citrommázzal vonjuk be, cukorgyöngyökkel díszítjük.

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL