Mézes finomságok a karácsony jegyében



A mézeskalács rövid története


Őseink feltehetően még az Etelközből hozták magukkal a mézeskalács-készítés tudományát, ami – tápláló és tartós mivoltának köszönhetően – nagy népszerűségnek örvendett. A Magyarországra került legrégebbi mézeskalácsformák a római légió katonáitól származnak. Akkoriban a formák neveket, bölcs mondásokat, jókívánságokat mintáztak, és a velük készített méze4skalácsokat az emberek kivételes alkalmakra adták egymásnak. A mézeskalácsot eredetileg a háziasszonyok készítették, de miután népszerűsége, és ezáltal a kereslet is megnőtt iránta, hamarosan céhek kezdtek foglalkozni az előállításával.

Ez az iparág volt hazánkban és sok más országban is az első iparszerűen űzött sütőcukrászati tevékenység. A formákat mesterlegények, később ötvösművészek készítették. Kezdetben, cserépformákban és úgynevezett mézeskalácssütő formákban sütötték a finomságot. Egy fadarabba (nagyjából a mai vágódeszkához hasonlít) negatívban faragták bele a kívánt formát, majd ezt feltöltötték a még puha tésztával, és a deszkával együtt sütötték ki. A kész mézeskalácsok ajándékozása egyre inkább az ünneplés része lett, a kalácsokat egyes helyeken még jegyajándékként is adták. Így vált a mézeskalács idővel egyszerű süteményből dísz- és ajándéktárggyá.

1. Puha mézeskalács


Hozzávalók

- 13 dkg méz,
- 13 dkg margarin,
- 3 tojás,
- 1 citrom,
- 25 dkg porcukor,
- 25 dkg finomliszt,
- 25 dkg rozsliszt,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- 2 evőkanál mézes fűszerkeverék.

Elkészítés

A mézet a margarinnal felforrósítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat 2 evőkanál citromlével és a porcukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a mézes keveréket. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a mézes fűszerkeverékkel, a citrom lereszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan elkeverjük.

Elsimítjuk a tetejét, letakarjuk és egy éjszakán át hideg, de nem fagyos helyen pihentetjük. Másnap lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Óvatosan, inkább kis lángon (150 fokon) megsütjük. Kb. 10-15 perc alatt megsül. Tetejét meg lehet kenni tejszínnel, illetve felvert tojáshabbal is. Fémdobozba téve 3-4 hétig is eláll, és ha egy almát is melléteszünk, nem keményedik meg.


2. Finn karácsonyi mézeskalács


Hozzávalók

- 1 kg liszt,
- 30 dkg margarin,
- 30 dkg cukor,
- 3 egész tojás,
- 25 dkg méz,
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér,
- 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- 2 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 kávéskanál őrölt narancshéj,
- 3 kávéskanál szódabikarbóna.

Elkészítés


Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a mézet és a fűszereket összefőzzük, majd hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg kihűl. A tojásokat a cukorral jó habosra verjük

Ezt a háromfélét összegyúrjuk úgy, hogy egy kicsit összeálljon, majd egy éjszakán keresztül állni hagyjuk. Másnap 1/2 cm-esre kinyújtjuk, tetszés szerinti formákat szaggatunk és megsütjük. Célszerű először mindet kiszaggatni formára, aztán sorban, két váltott tepsivel sütni, mert gyorsan sül. Sütés után kenjük meg őket tojással, így szép fényesek lesznek. Dobozban nagyon sokáig eláll, és karácsonyfadísznek is nagyon szépen mutat.

A cukormáz készítése

1 tojásfehérjét nagyon keményre verünk12 dkg porcukorral. Hűtőzacskóba helyezzük, egészen kicsi lyukat szúrunk rá, és mintákat rajzolunk a kész mézesekre. A cukormáz egy lehetőleg egy éjszakán át száradjon rajta.


3. Mézes kosárka


Hozzávalók

A tésztához:
- 28 dkg liszt,
- 20 dkg margarin,
- 8 dkg cukor,
- 2 db tojás sárgája,
- 1 csomag vaníliás cukor.

A töltelékhez:
- 4 db tojásfehérje,
- 20 dkg porcukor,
- 20 dkg darált dió,
- 15 dkg méz,
- 1/4 citrom leve, héja,
- 1-2 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés

A tojás kivételével a hozzávalókat jól elmorzsoljuk, majd a tojással tésztává gyúrjuk. A tésztát hűvös helyen vagy hűtőben pihentetjük.

25 darab kosárkaformát alaposan kikenünk margarinnal. A tésztát 25 felé osztjuk, és minden formába belenyomkodunk egy adagot.

A tojásfehérjét jó kemény habbá verjük. A porcukros diót elkeverjük a mézzel, egy kevés tojáshabbal összedolgozzuk, majd óvatosan hozzáadjuk a többi habot. A kosárkák belsejét vékonyan ki lehet kenni pikáns lekvárral, így sokkal pikánsabb ízkeveréket kapunk. A habos-mézes diót eloszlatjuk mindegyik kosárkába úgy, hogy éppen hogy púpos legyen a teteje. Kb. 180 - 200 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük. A tetejét különböző magokkal, apróra vágott gyümölcsökkel lehet díszíteni.


4. Mézes puszedli


Hozzávalók

- 25 dkg méz,
- 10 dkg margarin,5
- 5 evőkanál sárgabarack lekvár,
- 12 dkg porcukor,
- 3 tojás sárgája,
- 1 egész tojás,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 6 evőkanál tejföl,
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja,
- 80 dkg liszt,
- 3 púpos kávéskanál szódabikarbóna,
- csipetnyi só,
- 2 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér.

Elkészítés

A mézet és a margarint meglangyosítjuk. Nem szabad felforralni, a lényeg, hogy folyékony legyen. Hozzáadjuk a sárgabarack lekvárt, a porcukrot, a 3 tojás sárgáját, 1 egész tojást, a vanília cukrot, a tejfölt. A citrom és a narancs héját belereszeljük, a levét pedig belefacsarjuk.

A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket, és dolgozzuk össze a fenti keverékkel. Legalább 24 órán át letakarva pihentetjük, addigra megfelelően formázhatóvá válik.

Másnap még egyszer átgyúrjuk, és mivel elég nagy adag lesz, ezért egyszerre a felével vagy a harmadával dolgozunk. Diónyi golyókat formálunk belőle, és - kellő távolságra egymástól – a sütőpapírral letakart tepsibe helyezzük. 170-180 fokos sütőben készre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, cukormázba vagy olvasztott csokoládéba (akár fehérbe is) mártogatjuk.

5. Karácsonyi mézes krémes


Hozzávalók

A tésztához:

- 5 dkg RAMA margarin,
- 40 dkg liszt,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- 15 dkg cukor,
- 2 db tojás,
- 2 evőkanál méz.

A krémhez:
- 20 dkg RAMA margarin,
- 20 dkg cukor,
- 1 db citrom lereszelt héja és kifacsart leve,
- 3 evőkanál gríz,
- 3 dl tej,
- baracklekvár (ízlés szerint).

Elkészítés


A margarint, a tojást, a cukrot és a mézet összekeverjük, és gőz fölött felfőzzük. Amikor kihűlt, a liszttel, a szódabikarbónával összegyúrjuk, és négy cipóra osztjuk. A tésztát egy órát pihentetjük, majd kinyújtjuk és sütőlapon vagy a tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként megsütjük (180 °C, laponként kb. 15 perc). Másnap töltjük.

A krémhez a tejből a búzadarával sűrű tejbegrízt főzünk. A margarint a cukorral, a citrom levével és lereszelt héjával kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejbegrízt. A lapot először baracklekvárral vékonyan megkenjük, majd a krémmel megtöltjük a tortalapokat. A tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.

 

{ADVENT2009}
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL