Ünnepi pogácsavariációk




 
1. Egyszerű pogácsa


Hozzávalók

- 0,5 dl tej,
- 4 dkg élesztő,
- 60 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája,
- 1 pohár tejföl,
- 1 kanál só.

Elkészítés


Tipp


Aki kedveli a sajtos pogácsát, tehet a tésztába is sajtot. Ha többfélét teszünk bele, sokkal ízletesebb lesz a pogácsa.

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kis cukorral. A lisztet a margarinnal összedolgozzuk, úgy hogy a margarin ne olvadjon meg. Hozzáadjuk az egész tojást és az 1 tojássárgáját, az élesztőt, a tejfölt és a sót. Letakarva félretesszük kelni.

1 óra kelesztés után átgyúrjuk, hajtogatjuk. Miután pogácsaszaggatóval kiszaggattuk,10 percig hagyjuk még kelni a tepsiben, megkenjük tojással, majd megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőbe tesszük, és 15-20 percig sütjük.


 

 

2. Túrós-burgonyás pogácsa


Hozzávalók

- 25 dkg liszt,
- 25 dkg túró,
- 25 dkg vaj,
- 25 dkg burgonyapüré,
- 2 kiskanál só.

A tetejére:
- 1 tojás,
- szezámmag,
- reszelt sajt,
- mandulaszemek,
- darabos dió ízlés szerint.

Elkészítés


A hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét villával felvert, megsózott tojással megkenjük, és szezámmagot, reszelt sajtot, diót, mandulát (ízlés szerint választható) szórunk rájuk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.


3. Parasztos burgonyapogácsa


Hozzávalók

- 1 kg burgonya,
- 0,5 kg liszt,
- 20 dkg fagyos zsír,
- 1 csapott evőkanál só.

Elkészítés


A krumplit sós vízben megfőzzük, és még melegen átnyomjuk a krumplinyomón. Gyúródeszkán összegyúrjuk a többi hozzávalóval és kb. másfél cm-es vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval formára szaggatjuk, és lisztezett tepsiben az előmelegített sütőben megsütjük.

Tipp


Félidőben forgassuk meg a pogácsákat, így mindkét fele kellőképpen ropogósra sül.



4. Erdélyi tepertős pogácsa


Hozzávalók

- 0,5 kg liszt,
- 0,5 kg tepertő,
- 2 tojás,
- 2,5 dl tej,
- 1 dl tejföl,
- 1 csomag sütőpor, só, bors.

Elkészítés


A tepertőt húsdarálón ledaráljuk, majd 1 tojással, tejjel, tejföllel és sütőporral jól átgyúrjuk. Lefedjük, és hideg helyen legalább 1 órán át állni hagyjuk.
Kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval formára szaggatjuk, és sütőlemezre tesszük. A felületét káróformájúra bevagdaljuk, és felvert tojással bekenjük. Forró sütőben szép aranybarnára sütjük.


5. Korpás pogácsa


Hozzávalók

- 35 dkg liszt,
- 15 dkg búzakorpa,
- 20 dkg margarin,
- 25 dkg túró,
- 2 dl tejföl,
- 2 tojás,
- 2 dkg élesztő,
- csipetnyi só.

Elkészítés

A lisztet, és a korpát jól összekeverjük, megsózzuk, belemorzsoljuk az élesztőt, a túrót, majd a tejföllel, 1 tojással és a margarinnal összegyúrjuk. Másfél óráig pihentetjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval formára szaggatjuk. Tetejét a másik tojással megkenjük és előmelegített sütőben, megsütjük.


6. Paprikás pogácsa


Hozzávalók

- 40 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 10 dkg reszelt sajt,
- 1 kiskanál paprika,
- 1 evőkanál só,
- 1 tojássárgája,
- 3 dkg élesztő,
- 4 kanál tejföl,
- tökmag.

Elkészítés


A hozzávalókat összegyúrjuk, majd lefedve, hideg helyen legalább 1 órát állni hagyjuk. A tésztát 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét villával felvert, megsózott tojással megkenjük és előmelegített sütőben, megsütjük.


+ 1 ráadás: Ősrégi hájas pogácsa


A hájat késsel megkaparjuk, hogy semmi bőr ne maradjon rajta. Jól kimossuk és szitán áttörjük, majd darabba formáljuk és hidegre tesszük. Amennyi hájat vettünk, annyi lisztből kemény rétestésztát gyúrunk egy tojással, egy kanál rummal, pici sóval és borral. Fele annyi súlyú lisztet, mint amennyi a háj, beledolgozunk sodrófával a hájba, azután újra egy darabba formáljuk.

A rétestésztát nagy tányérnagyságúra nyújtjuk, a hájat közepére tesszük, a négy szélét felhajtjuk, és hosszában háromszor kinyújtjuk a lehető legvékonyabbra. Harmadszor kisujjnyi vastagságura nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét vigyázva megkenjük tojás fehérjével, úgy, hogy a szélére ne jusson, mert akkor lapos maradna. Kézzel minél kevesebbszer fogjuk meg, inkább késsel nyúljunk hozzá. Ezt a tésztát pogácsa helyett, tüzes késsel kockára is vagdalhattuk, dió, vagy máktölteléket teszünk a közepébe és könyvalakra hajtjuk.


 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL